Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Llíria. Vilamarxant....

Opinió
Opinió
Opinió
Opinió
Opinió
Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

La UPV llança la VI edició del Màster RERU - Rehabilitació d'habitatges - amb suport de la Conselleria d'Habitatge

Per a professionals i per a la Rehabilitació d'habitatge i la regeneració urbana, el Màster s'ofereix en aquesta sisena edició d'una forma totalment Online  i suposa una oportunitat per a professionals que es vulguen reciclar, o per a aquells que iniciant-se pretenguen ocupar un espai aquest nínxol professional (clic). Precisament quan els "Fons Next Generation" suposaran un injecció econòmica en aquest aspecte de la rehabilitació urbana i la sostenibilitat dels edificis. S'ofereixen en un moment en què la COVID-19 ha mostrat la necessitat que les institucions realitzen importants aportacions per al rellançament de l'economia llastrada per la pandèmia. 

Tal com informen des de la UPV, és el moment de reconstruir Europa, i per  això la Unió Europea ha posat en marxa el major paquet d'estímul mai finançat fins hui. Es tracta d'un instrument temporal batejat com Next Generation EU, que posa sobre la taula més de 800.000 milions d'euros per a desenvolupar aquesta labor amb garanties. A més, es fixa com a objectiu encimbellar una “nova Europa”, que haurà de ser més ecològica, més digital, més resilient i millor adaptada als reptes actuals i futurs.

Per a acollir-se a aquest instrument financer, Espanya va presentar en 2021 el “Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència”, en el qual s'estableix una línia específica d'inversió dirigida a la rehabilitació d'habitatge i la regeneració urbana , que compta amb aproximadament 7.000 milions d'euros per al seu finançament, la qual cosa representa una oportunitat històrica per a Espanya, que no s'hauria de malgastar. En aquest sentit, el director general d'habitatge i sòl del Ministeri, Francisco Javier Martín, comentava recentment que "O rehabilitem ara, o no ho farem mai. És el moment de rehabilitar el nostre parc d'habitatges".

En aquest context, la Generalitat Valenciana, a través de la Vicepresidència Segona i Conselleria d'Habitatge i arquitectura bioclimàtica ha convocat el Programa d'ajudes per a actuacions de rehabilitació a nivell d'edifici i de millora de l'eficiència energética en habitatges per a l'exercici 2022. En una nota de premsa a aquest efecte, s'advertia que actualment, es considera que, a Espanya, prop del 45% dels edificis són anteriors a 1980, tractant-se d'un percentatge que s'eleva fins al 50% en el cas dels edificis d'ús residencial, resultant una xifra de 9,7 milions d'habitatges. Al seu torn, s'estima que al voltant d'1 milió d'habitatges estan en estat deficient, dolent o ruïnós . Això suposa tot un repte, però al mateix temps una important oportunitat, per a les i els professionals del sector.

Davant tals circumstàncies, resulta fonamental ara més que mai, comptar amb persones expertes formades específicament en les àrees de rehabilitació d'edificis i la regeneració urbana, i és en aquest àmbit on s'emmarca el Màster RERU, un títol propi de la Universitat Politècnica de València que celebra enguany la seua sisena edició, sent en l'àmbit estatal pioner en aquesta matèria, i que compta a més amb el suport institucional de la Vicepresidència Segona del Consell i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica de la Generalitat  Valenciana.

Un enfocament interdisciplinari i una oportunitat per als professionals

El Màster RERU proposa un enfocament transdisciplinar, abastant des de l'escala micro de l'afecció estructural del ciment aluminós fins a l'estudi d'ecosistemes urbans a escala territorial, des de la implementació de tecnologies de reducció d'emissions fins a tècniques de participació en processos urbans. El Màster per tant, s'orienta cap al que s'entén són els grans reptes de l'actualitat: l'aposta per la resiliència dels nostres hàbitats, l'economia circular, la defensa de la ciutat compacta i inclusiva i la incorporació de les noves tecnologies, estructurant-se en dos blocs ateses les diferents escales, edifici i ciutat, i seguint un model de docència 100% en línia, la qual cosa permet a l'alumnat cursar-lo des de qualsevol part del món.

Amb la intenció d'adaptar-se a les necessitats concretes de cada persona, la docència està estructurada a partir de diferents títols universitaris de menor rang que estan englobats dins del paraigua del Màster (78 ECTS), i que es poden cursar de manera independent:

Diploma d'Especialització en Rehabilitació d'Edificis (40 ECTS), Expert Universitari en Rehabilitació Energètica d'Edificació (22 ECTS), Diploma d'Especialització en Regeneració Urbana (37,5 ECTS) i Expert Universitari en Gestió i Disseny de la Regeneració Urbana (20,5 ECTS). A aquest conjunt s'afig la possibilitat de dur a terme pràctiques en empresa. La docència donarà principi a principis del mes de setembre.

Es tracta en suma, d'una aposta pensada per a tots els agents involucrats en l'edificació i la regeneració urbana, des de professionals de l'arquitectura i urbanisme, a l'enginyeria, sociologia o economia. Amb una còmoda i intuïtiva plataforma en línia i un equip coordinador que garanteix en tot moment el degut acompanyament. Una formació que pot simultanejar-se amb altres ocupacions i pot adaptar-se a la disponibilitat de cada persona interessada. Una formació que respon, en definitiva, a la creixent demanda de perfils versats en les múltiples especialitats que convergeixen en la rehabilitació d'edificis i la regeneració urbana.

Publicat per Àgora CT. Associació Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. No es publicaran els comentaris que porten incrustats enllaços, encara que no estiguen complets. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon