La ministra Raquel Sánchez va visitar ahir Olocau i la restauració de la Torre de Pardines La ministra Raquel Sánchez va visitar ahir Olocau i la restauració de la Torre de Pardines
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

La ministra Raquel Sánchez va visitar ahir Olocau i la restauració de la Torre de Pardines

La ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, ha destacat la inversió de més de huit milions d'euros per a la conservació i rehabilitació del patrimoni històric a la província de València. Segons ha defensat, aquestes actuacions constitueixen un instrument per a lluitar contra la despoblació i facilitar l'emprenedoria, la diversificació econòmica, així com la creació i fixació de noves ocupacions.

Així ho ha manifestat la responsable de Mitma durant la inauguració de les obres de restauració i posada en valor de la Torre de Pardines i el seu entorn a Olocau (València), en la qual ha estat acompanyada pel secretari general d'Agenda urbana i Habitatge, David Lucas, l'alcalde d'Olocau, Antonio Ropero, i la delegada del Govern a la Comunitat Valenciana, Gloria Calero

Prèviament, la ministra ha visitat a Albuixec (València) la factoria Stadler Rail València, un proveïdor de sistemes per a la fabricació de vehicles ferroviaris que compta amb una plantilla d'al voltant de 900 persones que treballen en els àmbits d'enginyeria i desenvolupament del producte, compres, producció, inspecció i posada en servei, així com postvenda.

El pressupost de l'actuació a la Torre de Pardines i el seu entorn ha ascendit a 530.511,28 euros, dels quals el Ministeri ha aportat 397.883,46 euros, la qual cosa suposa el 75%, amb càrrec a fons del programa del 1,5% Cultural, gestionat a través de la Direcció General d'Agenda Urbana i Arquitectura.

En la seua intervenció, Raquel Sánchez ha defensat la importància de la conservació i protecció del Patrimoni Històric, ja que constitueix un element econòmic i social de primer ordre perquè contribueix a la prosperitat i al desenvolupament de la col·lectivitat. Així mateix, en la seua opinió, aporta valors culturals i genera beneficis tangibles.

Treballs de conservació i rehabilitació d'enclavaments valencians

A la província de València, a més de la restauració de la Torre de Pardines i el seu entorn, la ministra ha destacat altres actuacions amb càrrec al programa 1,5% Cultural. En concret, ha emfatitzat que el Ministeri en aquests moments està treballant en la conservació i rehabilitació de huit enclavaments valencians.

Tal com ha detallat, s'està realitzant l'adequació del palau de l'Almirall a València; i també s'està treballant en la consolidació de la torre major del Castell de Bolbait, en la restauració de la muralla nord i en la millora de l'accessibilitat del Barri de la Vila a Ontinyent.

Així mateix, s'està impulsant la consolidació del front sud del Castell de Chirel a Cortes de Pallars; i s'està treballant en les obres de rehabilitació de l'Estació Històrica de València Nord.

D'igual manera, la ministra ha avançat que està previst iniciar altres actuacions pròximament, com la intervenció en el Jaciment Ibèric del Castellar a Casinos per a juny; la rehabilitació de l'Alqueria de les Torres Dels Pares a Gandia; i la restauració de l'Església de l'Asunción de La nostra Senyora d'Utiel.

Restauració de la Torre de Pardines i el seu entorn

A la Torre de Pardines, la qual cosa s'ha dut a terme és la seua restauració i la urbanització de l'espai al voltant de la seua mateixa parcel·la; la reurbanització de la plaça confrontant amb la parcel·la del conjunt de la Casa de la Senyoria i la rehabilitació de l'antic depòsit d'aigua que es troba en la plaça.

Per a la ministra, la urbanització d'aquest espai lliure públic i la posada en valor de la infraestructura del depòsit d'aigua permetran revaloritzar el conjunt protegit des del punt de vista patrimonial i paisatgístic.

El conjunt monumental denominat es Castell o casa de la Senyoria està situat en la part més elevada del poble d'Olocau i està format per la Torre de Pardines i la Casa de la Senyoria. Aquesta torre és l'edificació més antiga: va ser construïda en la primera meitat del segle XIII. Utilitzada com a torre de vigilància, està declarada Bé d'Interés Cultural i és considerada una de les joies del patrimoni local.

Pas d'1% al 2% Cultural

En la tasca de protegir i enriquir el Patrimoni Històric, la ministra ha explicat que la Llei de Patrimoni Històric ha jugat un paper determinant. En aquesta norma, es va establir destinar a la preservació d'aquests béns un percentatge de l'1% dels pressupostos de les obres públiques executades per l'Administració de l'Estat, si bé aquest percentatge es va ampliar al 1,5% de totes les seues licitacions i recentment s'ha decidit tornar a incrementar al 2% per a la pròxima convocatòria.

La titular del Mitma ha afirmat que aquest programa ha permés fer grans coses i, sobretot, ha contribuït a apreciar el Patrimoni com una font de riquesa, d'ocupació i de desenvolupament. En concret, ha explicat que, des de la seua entrada en vigor en 1985, des del departament s'han finançat prop de 1.500 actuacions per un import pròxim als 1.000 milions d'euros.

Tal com ha postil·lat, aquest instrument ha afavorit la cohesió territorial d'aquest país, ja que s'ha realitzat un repartiment just i equitatiu que ha aconseguit a totes les comunitats autònomes i a totes les províncies.

Compromís del Govern amb el Patrimoni Històric

Amb tot, la ministra ha expressat el compromís del Govern amb el Patrimoni Històric a Espanya. Al seu judici, aquest patrimoni no representa només una riquesa cultural que mereix ser protegida adequadament, sinó que constitueix també un element econòmic i social de primer ordre perquè contribueix a la prosperitat i al desenvolupament de la col·lectivitat, al mateix temps que aporta valors culturals i genera beneficis tangibles.

Tal com ha exposat, totes aquestes actuacions es tradueixen en activitat productiva, contribueixen al desenvolupament sostenible i permeten encarar el repte demogràfic al qual moltes localitats s'enfronten.

Així mateix, ha incidit en què la conservació i recuperació del Patrimoni és una inversió que vivifica pobles i ciutats perquè els ofereix alternatives de desenvolupament, genera ocupació i millora la qualitat de vida dels seus habitants, entre altres qüestions.





Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal