Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

El 'yonki dels diners', demà en la banqueta dels acusats en el primer judici del cas Imelsa

El primer judici de la macrocausa de Imelsa, el de la peça de Thematica, arrancarà aquest dilluns, 2 de maig, en l'Audiència de València, i asseurà en el banc dels acusats al exgerent de l'empresa pública Imelsa, Marcos Benavent, autodenominat 'yonki dels diners'.

Six anys han passat des que ESQUERRA UNIDA portara el cas a la Fisaclia  i es practicaren posteriorment les primeres detencions en aquest procediment. En 2014 Esquerra Unida va portar a la Fiscalia uns enregistraments amb les suposades irregularitats i al gener de 2016 es van fer els primers arrestos.

Així, s'ha investigat el presumpte desviament de fons per a l'abonament de campanyes electorals del Partit Popular en les eleccions municipals de 2007 i en les generals de l'any 2008, entre elles que Thematica Events va fer treballs de campanya electoral per al candidat popular a l'alcaldia de Vilamarxant, Vicente Betoret, --contra el qual no es dirigeix acusació en estar els fets prescrits per a ell--

S'han programat un total de 19 sessions --des del 2 de maig al 21 de juny-- que arrancaran a les 10 hores a la sala Tirant II de la Ciutat de la Justícia de València. El dilluns es dedicarà a qüestions prèvies i està prevista la declaració de Benavent; el seu presumpte testaferro, José Estarlich; i l'empresari José Antonio Toledo. Els dies 4, 5 i 10 de maig continuaran declarant la resta d'acusats en el procediment.

La peça que es jutjarà versa sobre suposades irregularitats en adjudicacions a l'empresa Thematica Events. Es tracta de la primera peça del procediment sobre la qual es va dictar ordre de processament per delictes de prevaricació, malversació de cabals públics, falsedat en document mercantil i en oficial realitzat per funcionaris, frau en la contractació i blanqueig de capitals.

En aquesta peça estan investigats, entre altres, Marcos Benavent, per a qui la Fiscalia demana 8 anys i tres mesos de presó; l'exvicepresident de la Diputació de València i exalcalde de Montcada amb el PP, Juan José Medina --cinc anys--, i Rafael García Barat, administrador de Thematica Events --set anys--.

Es dona la circumstància que Benavent ha canvi en els últims mesos la seua versió de l'ocorregut i mentre a l'inici, en col·laboració amb la Fiscalia, va assenyalar a diferents càrrecs i va afirmar que hi havia corrupció a València, finalment va modificar les seues acusacions, va demanar perdó i va assenyalar que havia manipulat els enregistraments que van donar lloc al procediment.

"OPERATIVA CRIMINAL"

En la causa de Thematica, segons manté Fiscalia, es va dissenyar una "operativa criminal" per a desviar fons públics utilitzant Imelsa --actual Divalterra-- per part dels seus dirigents, entre ells Benavent, per decisió de l'expresident 'popular' de la Diputació de València, Alfonso Rus.

Així, s'ha investigat el presumpte desviament de fons per a l'abonament de campanyes electorals del Partit Popular en les eleccions municipals de 2007 i en les generals de l'any 2008.

Fiscalia creu que per als comicis municipals de maig de 2007, Thematica Events va realitzar actes de campanya electoral del PP de Juan José Medina per import de 11.782,77 euros (IVA no inclòs) que haurien sigut abonats per Imelsa a través d'elevar costos ficticis en facturació real amb l'empresa, tenint "ple coneixement" d'això tant Marcos Benavent com Juan José Medina, que ostentava el càrrec de coordinador de campanya del Partit Popular i vicepresident de la Diputació Provincial de València".

Dins de les mateixes eleccions municipals, Thematica Events va fer treballs de campanya electoral per al candidat popular a l'alcaldia de Vilamarxant, Vicente Betoret, --contra el qual no es dirigeix acusació en estar els fets prescrits per a ell-- que haurien sigut abonats per Imelsa i ocultats al Tribunal de Comptes en els comptes que han de presentar els partits com a despeses electorals.

La causa també es refereix a l'adjudicació "falsejada" del contracte de Bibliobús dels anys 2008 i 2009 amb la Regidoria de Cultura --en aquell moment dirigida per la ja morta María José Alcón-- del concert "fraudulent" de l'any 2010 per a aquest servei. En aquesta contractació predeterminada participaria també la societat Liberty Iceberg, l'administrador i el soci del qual únic era Rafael García Barat.

En aquest cas, la fórmula descrita va consistir en, encara que l'import real de la contractació era de més de 89.000 euros, "trossejar cadascuna de les adjudicacions d'un únic objecte contractual per a evitar la lliure concurrència i publicitat", manté el ministeri públic.

Thematica va participar també en 'Metamorphosis', un espectacle audiovisual enquadrat entre les accions que, per part de Imelsa en col·laboració amb el MuVIM, es van dur a terme com a promoció d'arbres monumentals. El cost assumit finalment per Imelsa a conseqüència de l'espectacle contractat va ascendir a 234.645 euros, encara que l'enriquiment, segons Anticorrupció, va anar per a l'empresa triada per Marcos Benavent per a fer-se amb els beneficis d'aquesta contractació.

D'aquesta manera, Thematica no hauria fet més que subcontractar els serveis "obtenint importants beneficis en perjudici de l'empresa pública en realitzar un sobrecost en part de les facturacions assumides finalment per Imelsa".els diners'. La vista és produirà després de més de sis anys dones que és practiquen els primeres detencions en

Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon