Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Llíria. Vilamarxant....

Opinió
Opinió
Opinió
Opinió
Opinió
Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

El Magnànim edita un llibre de fotografies socials i polítiques de la transició valenciana “Trets” reprodueix més de 500 fotografies de Josep Vicent Rodríguez amb textos de la periodista Rosa Solbes

Trets. Imatges de la Transició Valenciana és el llibre que acaba d’editar la Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació. Més de cinc-centes fotografies, trets, sobre la realitat de la transició democràtica valenciana del reporter Josep Vicent Rodríguez. Les fotografies s’agrupen en les seccions clàssiques de les publicacions periòdiques, mantenen un cert ordre cronològic i estan acompanyades d’una explicació a càrrec de la periodista Rosa Solbes.

Rodríguez i Solbes, dos cronistes professionals dels esdeveniments

Els anys 70 i 80 van ser, com s'explica en la introducció de llibre, temps convulsos, moments crucials i fundacionals, al mateix temps esperançadors i decebedors. I durant aqueixes dues dècades Rodríguez i Solbes eren cronistes professionals dels esdeveniments, treballant i col·laborant en la pràctica totalitat de les capçaleres de premsa democràtica, tant valencianes com espanyoles, nascudes a la calor dels nous temps. El llibre recull imatges captades durant la transició valenciana en molt diferents situacions i àmbits: protagonistes i esdeveniments que se succeïen a velocitat vertiginosa i que van canviar la manera de veure i estar en el món d'almenys tota una generació.

Trets s'ordena, respectant un cert ordre cronològic, a la manera de les seccions clàssiques de la premsa escrita: política, economia, societat, cultura i esports, i ofereix també un índex onomàstic. La “sopa de sigles” davant les primeres convocatòries electorals, les mobilitzacions per l’autonomia, l'articulació dels sindicats, la segona ona feminista, la violència antivalencianista, les transformacions urbanístiques, l'eclosió d'iniciatives culturals, la lluita veïnal, etc. Per tot això, quatre dècades després, paga la pena rescatar alguns d’aquells fets de l’oblit de les pàgines dels diaris que dormen en les prestatgeries i fixar-los ací per al record.

Josep Vicent Rodríguez va estudiar Belles Arts i fou reporter gràfic en Cal Dir, Valencia Semanal, Cartelera Turia, Interviu, La Calle, El Independiente, El Periódico de Catalunya i Tiempo. Incorporat al Servei de Premsa de la Diputació de València, una llarga llista de llibres recullen les seues fotografies, exhibides també en diverses exposicions tant a Espanya com a Llatinoamèrica.

Rosa Solbes va estudiar Periodisme a València i va formar part de les redaccions de Primera Página, La Verdad, La Marina, Ciudad, Valencia Fruits, Dos y Dos, Valencia Semanal, Diario de Valencia, El Periódico de Catalunya, La Calle, Interviu i Tiempo. Columnista d'El País, cap de programes de RCE, primera directora de Canal Nou Ràdio, editora d'informatius d'RTVE, va presidir la Unió de Periodistes i és autora de diferents llibres.Fotos subjectes a copyright. Només està autoritzada la seua impressió per a ús promocional del llibre Trets. Imatges de la Transició Valenciana.

Publicat per Àgora CT. Associació Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. No es publicaran els comentaris que porten incrustats enllaços, encara que no estiguen complets. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon