Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

El futur de la Torre del Virrei de l'Eliana a consulta pública fins al 16 de maig



El procés es realitzarà a través de la web lelianaparticipa fins al pròxim 16 de maig

L'Ajuntament de l'Eliana ha posat en marxa una sèrie d'actuacions centrades en recuperar i posar en valor el conjunt monumental de la Torre del Virrei. És per això que el mes d'abril passat va presentar a la ciutadania el Pla Director que ha redactat recentment sobre aquest Bé d'Interés Cultural (BIC) i que recull els diferents usos socioculturals que podran donar-se en el futur a l'edifici, segons les seues característiques històriques i constructives.

En aquesta línia, el consistori ha obert un procediment de consulta pública i ha habilitat un formulari disponible a la web lelianaparticipa.es perquè la ciutadania puga determinar aqueixos usos, així com presentar suggeriments a considerar, fins al pròxim 16 de maig.

El primer edil, Salva Torrent, ha recordat el seu alt valor patrimonial i la importància de dur a terme d'una manera coherent, quantes actuacions puntuals i projectes siguen necessaris per a l'adequada rehabilitació d'aquesta històrica masia.


¿Qué és la Torre del Virrei i un poc de la seua història?

La Torre del Virrei o Torre de Babà forma part d'una finca que es troba a poc més de mig quilòmetre del nucli urbà de l'Eliana, al costat de la via del ferrocarril i del límit amb el municipi de la Pobla de Vallbona, partida del Gallipont. Està catalogada com a Bé d'Interés Cultural, amb anotació ministerial número RI-51-0010675 i data d'anotació del 27 d'agost de 2001. Té els orígens cap als segles XVI-XVII. Es tracta d'una torre de vigilància i defensa de la casa agrícola i la zona rural on s'ubica, la qual dona aspecte de fortalesa. Al conjunt, es van afegir diverses cases rurals, formant un xicotet caseriu. 

La Torre del Virrei va tenir com a primer habitant el senyor Joan Baptista de Babà, tresorer general de la Santa Creu de València i el seu antic regne. La família Babà va viure a l'edifici fins a finals del segle XVIII, moment en què fou comprada per Vicent Tamarit Pastor i la seua esposa, la II marquesa de Sant Joaquim Pastor. L'aspecte actual de la finca, incloent-hi la torre, data de la primera meitat del segle XIX, quan l'adquireix per a residència estival, Félix María Calleja del Rey (1750-1828), comte de Calderón i virrei de Mèxic. Amb la compra, la masia i la torre de Babà es reconstrueix totalment, combinant els estils gòtic i clàssic segons el gust de l'època.
Durant el segle XX, la Torre del Virrei es va anar deteriorant, situació que es va agreujar cap als anys setanta amb l'ensorrament del sostre i part d'una paret de la torre. És a partir de 1991 i ja sent propietat de l'Ajuntament de l'Eliana quan, a través de la seua escola taller, es duen a terme les primeres obres de restauració, les quals s'allargaren fins a la primera dècada del segle XXI.
Actualment, el pati central de l'edifici és utilitzat  per a concerts i esdeveniments i la capella per a la celebració de casaments.
 
Descripció.- El conjunt arquitectònic del qual forma part la torre presenta una planta quadrangular i està format per un cos rectangular amb coberta a dues aigües. La torre, element principal del conjunt, on destaca el seu coronament, es troba adossada a una de les cantonades, és de planta quadrada i construïda en obra de maçoneria, amb vuit finestres bessones amb arcs dovellats de mig punt situades en cadascuna de les quatre façanes.

Actualment manté una protección de BIC general.

Nivell de protecció existent: general
Estat de conservació: rehabilitat
Usos: equipament cultural
Estat d'ocupació: parcial
Règim urbanístic: sòl urbà
Règim jurídic: propietat pública
 
Observació d'interés
Interés tipològic: valor ambiental
Solucions constructives: coronació; brancals; llindes
Solucions ornamentals: enreixat
Interés paisatgístic: incidència visual interés cultural caràcter representatiu



comunicacio * Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon