Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

El Magnànim ha publicat 'Quan ho teníem tot per fer' de Vicent Palacios

 L’exsecretari general i coordinador de l’Obra Social i Cultural de Bancaixa publica les memòries de jove

La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació acaba de publicar Quan ho teníem tot per fer de Vicent Palacios, el nou títol de la col·lecció Moment memorialística (el número huité), dirigida per l’escriptor Xavier Serra. Aquesta col·lecció està adreçada a suscitar entre els escriptors actuals el conreu de la literatura memorialística i a donar a conèixer entre el públic obres d’aquest gènere —inèdites o publicades en altres llengües— produïdes per escriptors valencians o viatgers que visitaren diferents comarques valencianes, i ha publicat fins ara memòries de Joan Pellicer, Marià Cabrerizo, Matilde Gras, Vicent Esteve, Enric Banyuls, Josep Piera i Salvador Vendrell.

Sense abandonar mai la concreció dels fets personalment viscuts, aquestes memòries, emmarcades entre la repressió que exercia la dictadura franquista en els anys seixanta i l’ambient políticament coaccionat per l’extrema dreta de l’inici dels vuitanta, ofereixen una narració àgil, clara i molt ben contextualitzada de les mobilitzacions culturals d’aquells anys i dels obstacles amb què es trobà el nacionalisme valencià per a portar endavant una transformació modernitzadora de la societat valenciana.  

L’autor narra l’etapa de la seua joventut: els seus primers treballs, les seues primeres inquietuds culturals i socials, el servei militar obligatori, el primer viatge a París, el festeig, l’anada a Prada del Conflent per assistir a la Universitat Catalana d’Estiu, els concerts de Raimon, les visites a casa de Joan Fuster... Palacios narra les vicissituds que afectaren l’elaboració de l’estatut d’autonomia, els atemptats contra Manuel Sanchis Guarner i Joan Fuster, l’ambient de por que es visqué a València durant el colp d’estat del febrer del 1981 i la violenta pressió que el regionalisme anticatalanista exercí en aquells anys sobre les ciutats de l’Horta. Un bon repàs crític, però alhora esperançat, per la història recent del país.   


Dades al voltant de Vicent Palacios Bellver 

Vicent Palacios Bellver (Torrent, 1949) va fer estudis a l’Escola Universitària de Comerç de València. Començà la seua trajectòria en la banca en la Caixa d’Estalvis de Torrent i va ser secretari general de Bancaixa i coordinador de l’Obra Social i Cultural d’aquesta entitat durant molts anys. El 2016 va publicar un primer llibre de memòries titulat El carrer de Sant Onofre, on recreava el món de la seua infantesa a Torrent.



Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon