Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

L’ampliació del port fa aigua || Estefania Blanes

No és la primera vegada que parle del port de València i sembla que no serà l'última. Com més sabem o, millor dit, com més pretenen ocultar el projecte d'ampliació del port, més fa sospitar que alguna cosa fa pudor.

Açò ve de lluny, tan lluny que la DIA amb què pretenen justificar el projecte és del 2007, ha plogut molt des d'aleshores. Aquesta ampliació ja s'ha demostrat que és innecessària, a més d'insostenible econòmicament i ambientalment. Unes pinzellades del que vull dir amb açò.

Innecessària, perquè la capacitat del port de València encara està lluny d'arribar al seu límit, més encara si s'optimitzen les instal·lacions existents. Amb la modernització, una millor organització del magatzematge dels contenidors i reduint el temps d'estada al port.

Insostenible econòmicament, perquè no es preveu un increment d'activitat, ja que no hi ha cap demanda de nous operadors al port. Tan sols es pretén traslladar el que ja hi ha, a altres noves terminals, i deixar sense activitat les ja existents. Per a benefici, únicament, de les empreses privades que han estat adjudicades, en detriment de la terminal pública, que veurà minvada la seua activitat. Inclús si partim de la premissa que suposara un increment de l'activitat logística, hauríem de parlar de les inversions que l'administració pública hauria de fer per a donar eixida a eixes mercaderies rumb al seu destí final.

Insostenible ambientalment, per la contaminació que genera aquest tipus de transport que són els grans bucs. Una altra font de contaminació és la terminal de creuers, que incrementa la seua capacitat per acollir grans creuers i a més en la zona més propera al nucli urbà (dels creuers en parlaré més endavant). Però els contenidors que han de seguir la seua ruta per terra, fins a qualsevol punt de la península o cap a la resta d'Europa, ho fa quasi exclusivament per carretera, perquè del transport ferroviari ni en parlem. Així i tot no patiu que està tot pensat: un nou accés nord. _Serà un túnel submarí?, serà un pont que travessa les platges del nord de València? No se sap, però el que està clar és que si algun dia es fa, el pagarem entre totes. No pensareu que ho pagaran les grans navilieres que s'emporten els beneficis? I les grans perjudicades les platges del sud de València i l'Albufera.

Però açò no sembla ser suficient per a parar i pensar quina és la ciutat que es vol i quin és el port que es necessita. No s'escolta el que volen les veïnes, no s'escolta el que diu l'ajuntament, no s'escolta el que diem alguns partits polítics (com sempre ha fet Esquerra Unida), no s'escolta el que demana part del govern valencià... això sí, per als empresaris que tenen interés particular en l'ampliació, per a ells són tot oïdes.

Açò ho dic per les darreres notícies que hem conegut. Ports de l'Estat ha denegat l'accés al projecte a la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, que pretenia avaluar les possibles afeccions a l'Albufera mentre al·lega que les competències són exclusivament de l'Estat. Tota una mostra de col·laboració entre administracions. Com a mínim curiós, especialment quan el Ministeri ha eludit les seues responsabilitats quan li ha convingut, com delegar a l'Autoritat Portuària de València la decisió de si era necessària una nova Declaració d'Impacte Ambiental, per les modificacions més que substancials al projecte inicial. Per cert, el recurs contra aquesta resolució presentat per la Comissió Ciutat-Port ha estat admés a tràmit per l'Audiència Nacional.

No estan acostumats que ningú els bufe l'orella, si no és per a donar-los la raó. Per això hem d'escoltar tota classe de desqualificacions del mateix president de l'APV, cap a grups polítics, moviments veïnals o ecologistes, fins i tot va contestar a la Vicepresidenta del Consell «como no calla y dice tantas cosas, pues entonces no sé qué comentar». Però veient la foto que il·lustrava eixa visita «sorpresa» del nou president de Ports de l'Estat, en què hi havia 13 senyoros amb corbata, potser pensen que les dones estem millor calladetes.

Però no ens faran callar, perquè aquest projecte d'ampliació fa aigua:

  • Amb una DIA caducada i pendent de si l'Audiència Nacional declara nul·la la resolució sobre les competències.
  • Hi ha una investigació oberta pel Tribunal de Comptes i per la Fiscalia Anticorrupció, perquè s'ha fet una modificació del projecte inicial que contempla el trasllat de la terminal de creuers a les antigues drassanes que en el seu dia van ser ocupades per Boluda. Una cessió que, ja que no s'està utilitzant per a l'ús per al qual van ser concedides i a més ha canviat l'adjudicatari inicial, és motiu per a retirar la concessió. En lloc d'això, se li ofereix a la naviliera una permuta de les drassanes (que no són seues), per una nova concessió d'un espai per a la construcció d'un edifici d'oficines amb un valor molt superior. Negoci redó.
  • Junt amb la falta de transparència en tot el procés, negant accés i informació tant a la societat civil, com als grups parlamentaris, com a la Consellera Mireia Moyà.

Amb el canvi de presidència de Ports de l'Estat, no sembla millorar el tema, he demanat que comparega en comissió informativa de les Corts, supose que com fa sempre el fidel escuder, el PSOE, ho impedirà.

A veure si tenim sort i quan torne a vindre per terres valencianes, ens convida a l'aquelarre portuari o com dirien en el meu poble «fem una ajuntà i xarrem


».

Estefania Blanesés Diputada d'Unides Podem - Esquerra Unida PV a les Corts
|| * Creative Commons que republiquem pel seu  interès desde Nosaltres La Veu

Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon