Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

La Diputació de València enterra la seua empresa pública més polèmica: del cas Taula’ al cas Alquería


Només queden tres membres del servei jurídic i la liquidadora en Divalterra, l'empresa pública de la Diputació de València. A falta de traslladar l'arxiu de l'empresa i redactar les escriptures de liquidació, aquesta setmana 432 treballadors de les brigades forestals han passat al Consorci Provincial de Bombers. Fonts de la institució provincial preveuen que els últims tràmits de la liquidació siguen ràpids per enterrar així l'empresa pública més polèmica de la Diputació de València. 

Es tracta, segons la presidenta del consorci i vicepresidenta de la Diputació, Maria Josep Amigó, d'un traspàs ordenat de personal i de competències amb un doble objectiu: que els serveis de les brigades es continuen oferint des de la institució provincial i el consorci i que els treballadors mantinguen els seus llocs de treball en les mateixes condicions després de la subrogació dels seus contractes.

La firma va nàixer el 1988 sota la denominació d'Impuls Econòmic Local SA (Imelsa) i fins al tancament s'ha vist abocada a escàndols de pretesa corrupció sota els mandats del PP, especialment en l'etapa d'Alfonso Rus, i del PSPV-PSOE i Compromís. L'actual president de la institució provincial, el socialista Toni Gaspar, ha donat la carpetada definitiva. 

Imelsa es va convertir en l'epicentre de l'escàndol de corrupció que va acabar amb la carrera del popular Alfonso Rus. De fet, unes quantes peces separades del cas Taula investiguen tant la col·locació de treballadors zombis com el presumpte cobrament de mossegades de part de càrrecs del PP. Les cintes que va aportar a la Fiscalia Anticorrupció la diputada provincial llavors Rosa Pérez Garijo, actual consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica de la Generalitat Valenciana, van desencadenar una macroinvestigació que va acabar amb la detenció de Rus i el seu processament en diverses peces, com la del call center o la de les contractacions irregulars. 

El gerent d'Imelsa llavors, Marcos Benavent, autodenominat el ionqui dels diners, va gravar durant anys àudios comprometedors en què immortalitzava tota mena de presumptes tripijocs, unes cintes que ara pretén anul·lar després d'haver estat durant sis anys col·laborant amb la Fiscalia Anticorrupció. 

Després de les eleccions del 2015, el PSPV-PSOE, Compromís i Esquerra Unida van assumir la Diputació de València i Imelsa es va convertir en un autèntic agent tòxic heretat de l'etapa anterior. Davant la disjuntiva de què fer amb l'empresa pública, el president de la Diputació llavors, el socialista Jorge Rodríguez, va optar per canviar el nom a Divalterra i crear nous llocs d'alta direcció. 

La decisió li va costar la presidència. Una denúncia davant el ministeri fiscal per part de càrrecs col·locats per Benavent va propiciar el cas Alquería, que investiga aquestes contractacions, fetes en contra de diversos informes jurídics. El titular del Jutjat d'Instrucció número 9 de València va obrir el judici oral contra Rodríguez i més d'una desena d'antics càrrecs de la institució provincial, que estan a l'espera de l'assenyalament.

El cas Alquería va suposar l'eixida de Rodríguez del PSPV-PSOE i la creació del partit La Vall Ens Uneix, amb què va revalidar el seu mandat al capdavant de l'Ajuntament d'Ontinyent. A més, el cap dels serveis jurídics de Divalterra, José Luis Vera, va ser detingut en el marc del cas Azud, sobre una presumpta xarxa de comissions urbanístiques sota el mandat de l'alcaldessa Rita Barberá al capdavant de l'Ajuntament de València. El Consell d'Administració de Divalterra va decidir mantindre Vera al capdavant del seu lloc de prevenció de riscos penals. 

No obstant això, va ser la crisi provocada per les disputes sobre la plaça de la nova prefectura de Recursos Humans la que va propiciar que Toni Gaspar, president actual de la Diputació de València, decidira el tancament definitiu de l'empresa pública. Acaba així l'empresa pública de la Diputació de València, els efectius de la qual ja formen part del Consorci Provincial de Bombers.


* Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon