Els setze jaciments proposats per conèixer i gaudir este estiu es troben a les comarques valencianes del Rincón d'Ademuz, la Serranía, Requena-Utiel, la Hoya de Buñol, el Camp de Túria, el Camp de Morvedre, l'Horta Nord, la Vall d'Aiora, la Canal de Navarrés, la Costera i la Safor.
El Museu de Prehistòria de València, adscrit a l'àrea de Cultura de la Diputació de València, junt a catorze municipis, proposa un programa d'activitats,gratuïtes en la seua majoria, que inclou visites guiades i rutes de senderisme a jaciments arqueològics, a més de donar a conéixer el patrimoni d'època prehistòrica i ibèrica en terres valencianes.
"Una nova oportunitat de aprofundir en el nostre patrimoni arqueològic de la mà del Museu de Prehistòria de València, amb propostes de diferents èpoques i arreu de les nostres comarques amb iniciatives culturals i lúdiques", ha destacat el diputat de Cultura, Xavier Rius.
Abans dels ibers
La Cova del Parpalló, a Gandia, oferix visites guiades prèvia reserva els dissabtes i diumenges a les 10 h i els divendres a les 19.30 hores. La recepció de visitants és al Centre d'Interpretació Parpalló-Borrell. La cova és el jaciment del Paleolític superior més important de les terres valencianes. Destaquen les més de 5.000 plaquetes decorades amb gravats i pintura, hui depositades en els museus de Prehistòria de València i MAGa de Gandia.
Bicorp oferix visites guiades -amb reserva prèvia- a Cuevas de la Araña i Barranco Moreno; dos conjunts d'art rupestre que formen part de la declaració de Patrimoni Mundial des de 1998. L'Ecomuseo de Bicorp, d'on partiran les visites, està obert de dimecres a diumenge de 10 a 14 hores. Las Cuevas de la Araña i els jaciments del Barranco Moreno, ubicats a uns paratges naturals privilegiats, formen una de les agrupacions d'art rupestre neolític més importants de les comarques valencianes.
Per altra banda, l'Ecomuseo oferix els dissabtes, a les 10 hores, visites guiades a la resta del patrimoni rupestre de la comarca (Cinto de las Letras de Dos Aguas, Abric de Vicent de Millares, Abrigo del Garrofero i de Voro de Navarrés y Quesa).
Villar del Arzobispo oferix visites al jaciment de l'edat del bronze del Puntal de Cambra els dies 8 i 28 d'agost a les 10 hores. Es tracta d'un assentament de fa uns quatre mil anys situat prop de l'actual nucli urbà, al costat del barranc del Salobral i sobre un xicotet turó que controla el territori que li envolta.
Propostes per acostar-nos al món dels ibers
El jaciment de la Bastida de les Alcusses, situat a Moixent, és un assentament iber del segle IV aC que destaca pel seu sistema defensiu conformat per una muralla, diverses torres adossades i quatre portes d'accés. Oferix visites guiades de dimecres a diumenge, de 10:30 a 14 hores; i visites lliures de dimarts a dissabte, de 10 a 14 h i de 18 a 20 h, i diumenges i festius sols pel matí.
El jaciment de Puntal dels Llops, ubicat al municipi d'Olocau, va ser una fortalesa clau per a la defensa i la vigilància del territori edetà durant els segles V i II aC. Destaca la seua muralla, la torre de guaita i un conjunt d'habitacions obertes a un carrer central que recorre longitudinalment l'assentament. Es pot visitar en estiu amb guia des de les 9:30 fins a les 13:30 hores, i inclou la visita a la col·lecció museogràfica de la Casa de la Senyoria.
Les visites guiades gratuïtes organitzades al jaciment de Kelin-Los Villares de Caudete de las Fuentes es realitzaran en juliol i agost els divendres de 18 a 21 h i els dissabtes i diumenges de 10 a 12 y de 18 a 21 h. En setembre les visites de la vesprada seran de 17:30 a 20:30 h. L'ajuntament també ofereix visites a la col·lecció museogràfica dissabte i diumenge de 12:30 a 14 hores. Los Villares ha sigut identificat pels investigadors com l'antiga ciutat ibèrica de Kelin, que va viure el seu màxim esplendor entorn els segles IV-III aC i arribà a convertir-se en la capital d'un ampli territori iber.
El Molón de Camporrobles, al cim d'una muntanya a la comarca de Requena-Utiel, oferirà visites guiades al jaciment i al centre d'interpretació de 9 a 13 h els dies 1, 14, 15, 28 i 29 d'agost. La resta de dies amb cita prèvia en horari de vesprades entre setmana i matí i vesprada en cap de setmana. Del poblat es pot destacar el complex sistema defensiu i algunes estances obertes a un espai central on hi ha una gran cisterna, tot a un paratge protegit de gran valor paisatgístic.
L'assentament ibèric de El Torrejón de Gàtova, oferix visites guiades, també prèvia reserva, de dilluns a diumenge en horari de 9 a 14 hores. El jaciment té una gran torre rectangular utilitzada entre els segles IV i II aC, així com a restes de la muralla i d'estructures d'habitatge.
El jaciment de La Celadilla de Ademuz, organitza visites senderistes guiades, sota el títol "La Celadilla, del Turia a los íberos", dins del projecte 'Ademuz con los cinco Sentidos', que es realitzen els dimecres i dissabte a les 18 h i els divendres a les 11 hores. La Celadilla va ser una xicoteta aldea destruïda en un incendi al voltant de l'any 350 aC
Yátova oferix visites guiades al jaciment ibèric del Pico de los Ajos i a la seua col·lecció museogràfica durant els dies 21, 22, 28 i 29 d'agost. Les excavacions d'este jaciment, d'on procedixen els famosos ploms exposats en el Museu de Prehistòria, estan actualment en marxa amb un projecte d'investigació que pretén revalorar el jaciment i el seu conjunt d'estructures domèstiques.
El jaciment ibèric de El Tòs Pelat de Moncada, oferix visites guiades el 25 de setembre. L'eixida està prevista des de l'Ermita de Santa Bàrbara a les 10 hores. Es poden concertar visites guiades consultant al Museu Arqueològic Municipal. Este jaciment compta amb una gran muralla excavada i un sector de grans habitatges, i conserva també part d'un carrer. La seua posició entre les grans ciutats d'Edeta (Llíria) i Arse (Sagunt) la va convertir en un important punt comercial entre ambdues poblacions.
Els municipis d'Aras de los Olmos, Ayora i Sagunt oferixen itineraris senderistes senyalitzats que permeten als visitants gaudir del seu patrimoni iber al mateix temps que recorren una agradable ruta natural
.
Cap comentari :