L'Institut d'Educació Secundària (IES) Pere-Enric Barreda i Edo, de Benassal (Alt Maestrat), l'IES Sos Baynat, de Castelló de la Plana (Plana Alta); l'IES Ximen d'Urrea, d'Alcora (l'Alcalatén); l'IES Guadassuar (Ribera Alta), l'IES Joan Fuster, de Bellreguard (la Safor)… La llista és llarga i, en els darrers mesos, no ha parat d'incrementar. Tots aquests instituts, a banda de trobar-se en comarques valencianoparlants, tenen una característica en comú: la preocupació per la futura reducció de les hores impartides en valencià per tal de poder complir amb els percentatges d'ensenyament en valencià, castellà i anglés que estableix la llei 4/2018, per la qual es regula el plurilingüisme en el sistema educatiu. Aquesta va entrar en vigor en febrer de 2018 i començarà a aplicar-se en secundària, batxillerat, formació bàsica de les persones adultes i formació professional en el pròxim curs 2021-2022 –després que s'ajornara la seua implantació per la situació sanitària derivada de la COVID-19.
El model lingüístic aprovat durant la legislatura anterior suposa l'abandó progressiu del sistema de línies en valencià i castellà i estableix uns mínims percentuals d'horari lectiu. En concret, el temps mínim destinat als continguts curriculars en cadascuna de les llengües oficials ha de ser del 25%, mentre que en el cas de l'anglés es redueix fins al 15%. D'aquesta manera, el govern valencià compleix amb les dues sentències del Tribunal Suprem (TS) que dicten que el castellà ha de ser la llengua vehicular, d'almenys, el 25% de l'horari lectiu. A partir d'ací, els centres disposen d'absoluta llibertat per escollir incrementar el valencià o el castellà fins al 50% i l'anglés fins al 25%.
La llei 4/2018 només permet un màxim del 60% en valencià, un percentatge que, a més, és relatiu, ja que la mateixa norma fixa que l'administració "promourà que els centres educatius sostinguts amb fons públics vehiculen un 25% del temps curricular en anglès" i "un 50% en valencià"
En comparació amb la primera proposta de model lingüístic del Botànic –el decret 9/2017, de 27 de gener–, aquest sistema de percentatges implica un retrocés en la normalització del català. El decret 9/2017 establia un únic programa d'educació plurilingüe amb tres grans nivells (bàsic, intermedi i avançat), els quals tenien especificada la quantitat d'hores que s'havien d'impartir en valencià, castellà i anglés. Així mateix, es buscava incentivar l'ensenyament en llengua pròpia, en vincular més temps lectiu de valencià –amb els nivells intermedi i avançat– a més hores d'anglés, i en lligar cada nivell a una acreditació superior o inferior de català i anglés. No obstant això, la dreta valenciana, agrupada en associacions de mares i pares, sindicats, partits polítics i, fins i tot, la Diputació d'Alacant, va recórrer el decret per "discriminar els alumnes que escullen el castellà"; un argument que va ser acceptat pel Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV), que va anul·lar parcialment el decret.
A tall d'exemple de la regressió d'hores en català, amb el decret derogat, l'alumnat de secundària que elegia el nivell avançat –en què el castellà només era la llengua vehicular en una matèria, l'anglés en dues i la resta s'impartien en valencià–, podia arribar fins a, aproximadament, un 80% d'hores en català. En canvi, la llei 4/2018 només permet un màxim del 60% en valencià, un percentatge que, a més, és relatiu, ja que la mateixa norma fixa que l'administració "promourà que els centres educatius sostinguts amb fons públics vehiculen un 25% del temps curricular en anglés" i "un 50% en valencià". Amb tot, la llei va comptar amb el suport de les forces progressistes i d'algunes de les entitats en defensa de la llengua, que consideraren que suposava un avanç a favor del català.
Els instituts s'alcen contra la llei
El professorat dels instituts de les comarques valencianoparlants, lluny de considerar-la un avanç, han començat a mirar amb recel el sistema de percentatges, el qual, en les darreres setmanes, han hagut de portar a la pràctica per a poder dissenyar els projectes lingüístics de centre (PLC) per als pròxims quatre cursos escolars. Oreto Trescolí, directora de l'IES Guadassuar i professora d'Història, va ser una de les primeres docents a fer el crit d'alarma en veure que no li eixien els comptes. "A l'hora d'elaborar el pla lingüístic, em vaig adonar que comportava un retrocés tremend", confessa.
Amb la nova llei, Trescolí lamenta que, malgrat l'oposició del professorat, l'horari lectiu en llengua pròpia s'haja de reduir un 40%
Segons dades de l'enquesta Coneixement i ús social del valencià, a la comarca de la Ribera Alta, entre el 90 i 100% de la població entén i sap parlar, escriure i llegir "perfectament" en valencià; una realitat sociolingüística que es trasllada a les escoles. A l'IES Guadassuar, a excepció de les assignatures d'anglés i castellà el 100% de les classes s'imparteixen en català. "No hi ha guetos de castellà, i els alumnes, quan marxen, són perfectament competents en castellà i en valencià", explica la directora. Amb la nova llei, Trescolí lamenta que, malgrat l'oposició del professorat, l'horari lectiu en llengua pròpia s'haja de reduir un 40%: "Ningú volia començar a vehicular la seua matèria en castellà. Per això, vaig contactar amb altres centres. De seguida, ens vam ajuntar una cinquantena i vam enviar una carta a Educació i vam llançar el manifest".
A hores d'ara, més d'un centenar d'instituts s'han afegit al manifest "Centres pel valencià", en què mostren el malestar i desacord amb la llei, en suposar una "pèrdua dels drets" i no posar fre a la situació diglòssica que minoritza el valencià. També fan palés "el greuge comparatiu" que sofreixen els centres de les zones valencianoparlants davant les castellanoparlants. El professorat fa referència a la flexibilització que, arran algunes mobilitzacions, la Conselleria d'Educació —en mans de Vicent Marzà (Compromís)— ha permés a l'hora de validar els percentatges en els centres on la llengua vehicular principal és el castellà, com és el cas d'aquells situats al Baix Segura, on només entre un 30% i 40% de la població entén i utilitza "perfectament" el català. A aquests centres, se'ls ha permés acollir-se a l'article 8 de la llei, que contempla aplicar la normativa de manera menys restrictiva, per mitjà dels anomenats programes experimentals.
Ester Fayos (directa)
La Plataforma pels Drets Lingüístics al País Valencià davant de la delegació del govern espanyol a València |Arxiu |
Cap comentari :