Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Llíria presenta el llibre “La fàbrica dels sacs de Ríos: una indústria del passat llirià (1929-1974)”


La publicació editada per l’Ajuntament de Llíria amplia el contingut de l’exposició del passat desembre

La fàbrica de Ríos és un dels factors fonamentals que han conformat la història de la ciutat de Llíria durant el segle XX, no sols perquè va suposar l’arribada de la indústria a la localitat, sinó també per la modificació de l’entramat urbà que va provocar.

Es tracta d’un vestigi històric de gran valor, que ja es va recollir en una exposició inaugurada al mes de desembre, i que ara s’immortalitza en el llibre “La fàbrica dels sacs de Ríos: una indústria del passat llirià (1929-1974)” dels autors Amparo Castillo Mas i Joan Josep Adrià Montolio. El llibre, editat per l’Ajuntament de Llíria, es va presentar ahir al centre Multiusos amb la presència del regidor d’Obres i Servicis, Francesc Fombuena, i dels dos autors de l’obra, i també amb la intervenció de l’historiador local Francesc Rozalén.

La publicació recull tota una sèrie de fotografies, material documental i textos, que s’endinsen en la història de la fàbrica i totes les seues dimensions laborals i socials, que transformaren el poble de Llíria, implicant milers de persones que, d’una manera o d’altra, van tindre la seua vida lligada al desenvolupament d’esta indústria edetana.

La fàbrica de Ríos va ser, sens dubte, un dels majors centres d’ocupació de Llíria, i també d’altres pobles de la comarca, durant el segle XX, especialment als anys 50, quan va donar treball a més de 1.500 persones, modernitzant la societat edetana amb la incorporació de la dona al mercat laboral local.

A més d’esta transformació social, la instal·lació d’este centre de producció va provocar l’expansió territorial del nucli urbà del municipi cap a la zona del Pla de l’Arc, amb la creació d’un nou barri i el creixement de la localitat cap al seu eix nord, trencant la dualitat de barris que havia imperat a Llíria fins a principis del segle XX.
 


Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon