Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Enguany Sant Antoni torna com a Festa gran a l'Eliana, del 17 al 20 de gener

Este matí s’ha fet la presentació del programa de festes de Sant Antoni a L’Eliana. L’alcalde Salva Torrent i el regidor de festes, Kike Martínez, acompanyats de representants de la festa com el Clavari Major de Sant Antoni, Francis Martínez, i el cuiner de la Fesolà, Juan Espinosa, han fet una crida per la participació i diversió de tots els habitants.

L'Eliana viu, del 17 al 20 de gener, les festes en honor a Sant Antoni Abat, conegut popularment com Sant Antoni del Porquet. Com és habitual en el municipi, el vessant religiós es combina amb el lúdic. A més de la benedicció dels animals, seran protagonistes especials la pólvora i la gastronomia típica.


Ja estan ací les Festes Grans de l’Hivern i la Regidoria de Festes de l'Ajuntament de l'Eliana ha confeccionat un variat calendari de celebracions de Sant Antoni.

Els infants enceten la festa amb la contacontes Tània Muñoz, dijous a les 17:45 hores, a la Biblioteca Municipal. 
 
A les 18:45 hores després del toc de campanes, es procedirà a la baixada del Sant a l’altar major.

Divendres dia 18, a partir de les 19:00 hores, sonarà el toc d’inici oficial de la festa amb el volteig de campanes. Tot seguit, Desfilada de Coets. A les 20:00, en la plaça del País Valencià, tindrà lloc la Cordà Infantil, a càrrec de la Penya del Coet. A les 23:00 hores, la tradicional Cordà de Sant Antoni oferirà un impressionant espectacle, tradició i patrimoni del nostre poble.

El dissabte dia 19 s’iniciarà amb la preparació de la foguera i la despertà, vora les 8:00. A les 10:00 hores, “Juanito, el guarda (fill)” començarà a cuinar “la fesolà”. A les 11 Sant Antoni i els dimonis recorreran els carrers en cercavila. A la vesprada, vora les 18:30 hores, hi haurà una cavalcada amb l’eixida del Gegant i la Geganta i nanos de l’Eliana, portats per la nova associació cultural folklòrica “La Llauradora”. Un gran correfocs s'iniciarà a les 19:30 a càrrec de la Penya del Coet. A les 20:30 processó de les torxes des de l’església fins a la plaça amb els clavaris i autoritats per a l’encesa de la Foguera. Tot seguit, vora les 21:30, es farà el repartiment de vora 3.000 plats de “Fesolà”. El cuiner, durant la presentació d’este matí ha dit que prepara 17 peroles i “no sobra res”. Tradicionalment els veïns porten taules, cadires, menjar i beguda, per a gaudir de la foguera i la nit. Enguany a més hi haurà rondalla i el regidor de festes ha convidat que tothom participe amb música i cançons. 
 
Diumenge 20 se celebra la gran festa en honor a Sant Antoni del Porquet. A partir de les 11:30 hores, els clavaris recorreran els carrers de la localitat, acompanyats per la Banda de la Unió Musical de l'Eliana. A les 12:00 s'oficiarà la Missa en honor al Sant, en l'església de la Mare de Déu del Carme. A les 12:45 eixirà al carrer la imatge de Sant Antoni Abat i es farà la benedicció, en el carrer Santa Teresa, de tots els animals que hi estiguen presents. Així mateix, es repartiran els tradicionals panets. Es preveu lliurar 4.000. A les 13:30 hores hi haurà una cercavila, amb els animals beneïts i els seus amos, amenitzada per la Unió Musical de l'Eliana. A les 14:00 hores, corretraca pels carrers Santa Teresa, Major i Molí amb tronada final al carrer Puríssima. A partir de les 17:00 i durant la vesprada hi haurà jocs populars a la plaça del País Valencià. A les 17:30 la festa conclourà dolçament amb un dels actes amb major acceptació: “la xocolatà”. Hi haurà xocolate i ensaïmades en un berenar multitudinari.

Enrique Martínez Escrivà, edil de Festes, ha explicat que aquestes celebracions en honor a Sant Antoni del Porquet “són un exemple de convivència entre el veïnat i una manera de transmetre respecte a la tradició mitjançant la diversió”.

A l’acte d’este matí també s’ha presentat el vídeo promocional de les festes de Sant Antoni i un altre audiovisual sobre els “Eliconsells”, que fomenten la bona convivència a l’Eliana.





Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon