Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

La Pobla de Vallbona aprova el pressupost de 2019 per un total de 18.273.947 euros

L'equip de govern de la Pobla de Vallbona va aprovar dijous passat el seu pressupost de l'any 2019. Ho va fer amb els vots de Compromís, PSPV, CUPO i EUPV, i amb l'oposició de PP i Ciutadans-Cs. Iris Marco, edil d'Hisenda, es va encarregar d'explicar les principals línies que guien a uns comptes públics que considera "realistes i prudents".

En el capítol d'inversions, Marco va exposar que una de les prioritats d'aquests pressupostos està en la congelació fiscal, idea que s'ha repetit (i complit, any rere any) al llarg de la legislatura. Només les mesures adoptades perquè en l'IBI no s'incremente la càrrega impositiva sobre els ciutadans suposa que l'Ajuntament poblà deixa d'ingressar 800.000 per no incrementar la despesa fiscal dels veïns. "Considerem que és la millor decisió que es pot adoptar, en l'actual context econòmic i social".

Pel que fa a les despeses, s'incrementa notablement la partida destinada als Serveis Socials: en 2019 puja la xifra en un 16% respecte a 2018 i la inversió en aquest àmbit és ja d'un 9% del total del pressupost ("recordem que, durant l’època del PP es destinava a despesa social un 3,7% del pressupost, la xifra més baixa de tots els pressupostos del Camp de Túria", va incidir l'edil d'Hisenda). Iris Marco va lamentar que s'haja d'assignar 180.000 euros a una sentència judicial fruit de la negligent gestió urbanística de l’anterior govern popular i espera que no es donen nous casos derivats d'una deficient actuació des de l'administració local.

Una altra millora important es produirà en el servei de neteja viària i de recollida de fem, on s'incrementarà la freqüència de pas i s'inclourà la neteja dels contenidors. "S'experimentarà una millora de tots dos serveis, i és lògic que açò implique una major partida pressupostària", explica Iris Marco. Una situació similar es viurà en el servei de transport públic amb autobús, per a connectar millor les diferents zones residencials: "D'un autobús es passarà a dos, i d'una freqüència de pas de 3-4 hores es passarà a 30-40 minuts. Amb aquestes millores sí que estarem oferint un eficaç servei de transport públic com a alternativa a l'ús de cotxes particulars, molt necessària en un terme municipal tan dispers com el nostre".

L'eficient gestió econòmica dels actuals dirigents polítics poblans permetrà que el deute local se situe en un 28%, una xifra que no es veia des del 2008, i que contrasta amb el 53% que es trobà l’actual equip de govern en entrar a gestionar el consistori. Marco vol recordar que el deute amb els governs de Mari Carmen Contelles arribà a situar-se en 2012 en el 80%.

Un dels punts forts del pressupost és l’increment generalitzat en les subvencions a les associacions locals. Es recupera així, en aquesta legislatura, el 30% de baixada que el PP aplicà en 2011 a tots els clubs i associacions poblanes. A més, s'incideix en el canvi de criteri iniciat fa dos anys per a evitar la discrecionalitat en el repartiment de les subvencions, augmentant-se el percentatge a repartir d’acord amb unes bases de subvenció. Així, a poc a poc baixa el percentatge que s'assigna de forma directa, i puja la que es lliura pel grau d'activitat de l’associació.

El pressupost per a 2019 continua apostant per la participación ciutadana. Es mantenen els 200.000 euros destinats a les 'Inversions Participatives' que tan bona acollida han tingut en estos tres anys i que permeten corresponsabilitzar als veïns en la gestió. Les reunions amb Conselleria han permet aprovar un Taller Ocupacional que permetrà contractar durant un any a 10 persones, als qui es donarà formació teòrica i pràctica en l'especialitat de construcció.

Pel que fa a les inversions, s’augmenta la partida i es preveuen, entre altres, actuacions per a cobrir i rehabilitar el Trinquet Municipal; obres per a assegurar la conservació de la Casa Bernal, antiga residència del poeta Teodor Llorente en la Pobla de Vallbona; i inversions tant en la futura caserna de la Policia Local com en el Parc Municipal Benjamín March Civera. La regidora ha destacat que el pressupost previst per a 2019 “demostra que és compatible la gestió eficaç i sense estridències, abaixant el deute a mínims històrics i concatenant 3 anys de superàvit, amb l’aposta per les inversions,  la participació ciutadana i l’augment de les subvencions a les associacions, tot això combinat també amb l’augment de la despesa social i la congelació d’impostos un anys més”.


Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon