Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Per a la festa de Bétera 2018 s'han cultivat 74 alfàbegues que no seran de record però si totalment ecològiques


A l'hort de les alfàbegues "Manolo El Morquero" està tot a punt perquè les alfàbegues isquen el dimecres, 15 d'agost, pels carrers del nostre poble omplint cada cantonada d'aquest color i olor tan particular. Enguany les majestuoses plantes no batran rècord d'altura però poc importa al mestre alfabeguer, Ramon Asensi, qui assegura que ha sigut un any estrany pel que fa a les temperatures "no ha fet la calor d'altres anys però les alfàbegues estan bé, estan sanes i això és el que importa”.

Total 74 alfàbegues cultivades enguany, algunes regalades a Institucions

En total s'han cultivat 44 alfàbegues a l'hort i altres 30 al cementeri. De totes elles 16 s'han quedat per a la Rodà i totes les altres s'han enviat a molts ajuntaments de la província, així com a edificis públics com l'Ajuntament de València, el Palau de la Generalitat o les Corts Valencianes per recordar que les festes de Bétera ja estan ací.

Enguany les alfàbegues són totalment ecològiques, no ha calgut protegir-les de cap plaga pel qual l'encarregat de l'hort ha optat per deixar-les créixer sense utilitzar cap producte químic "dels 20 anys que porte cultivant-les per a la festa és el primer que no he hagut de llançar cap pesticida, ja que no hi ha hagut ni pulgó, ni mosca, ni res de res. La gent se les pot menjar si vol”.

"Criar les alfàbegues és un procediment que es repeteix any rere any, la gran variant perquè cresquen és la calor, que faça calor els mesos que estan plantades; i el gran enemic és la pedra, aquest any ha pedregat però afortunadament ha sigut de manera lleu i no ha causat cap problema”, explica Ramón.
Ara només falta que acaben de créixer fins dimecres, després el dia 14 al matí es realitzarà el sorteig de les plantes que corresponen a cada obrera fadrina, i ja a la vesprada els familiars i amics de cadascuna acudiran a l'hort a vestir-les i a decorarles amb les canyes tal com mana la tradició.
"Enguany les obreres les han vist créixer, han vingut a molt l'hort, la qual cosa m'alegra enormement. No només han vingut els dies marcats en el calendari per actes oficials sinó també d'altres, sense càmeres ni música, a veure-les créixer i evolucionar tal com es feia antigament", conclou orgullós el mestre de les alfàbegues.

Ramon Asensi

Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon