Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Llíria. Vilamarxant....

Opinió
Opinió
Opinió
Opinió
Opinió


Suscríbete y recibe las novedades
Correo:

Pots buscar

El divendres 22 de juny al Centre Social de Riba-roja s'exhibeix el documental sobre el Camp de Concentració de PortaceliA les 18 hores al Centre Social de Riba-roja.

Portaceli es va omplir amb les més de 20.000  persona que van ser tancades en el Camp d'Albatea, a Alacant,. Camp al que van anar a parar milers de persones que van creure en l'arribada dels vaixells que els anaven a traure per Alacant quan la República ja havia perdut la guerra.

El documental, fet amb els testimoniatges de les persones que van conèixer el Camp de Concentració de Portaceli i que van conèixer també el Camp d'Albatea a Alacant. Historiadors que han cercat i oposat dades per a poder rodar-ho i amb la participació dels testimonis que ho van viure. Un documental que  explica  una història desconeguda per a la majoria dels valencians. Ací en plena serra Calderona, en el municipi de Serra i en el que abans era un hospital, va existir un Camp de Concentració que Franco va crear i va utilitzar per a sotmetre a republicans, persones militants d'organitzacions republicanes i del que van eixir molts d'ells per a ser afusellats en Paterna i Llíria.

El documental ha sigut produït per la Associació Stanbrook (Centre d'Estudis i Documentació de la Memòria Republicana). dirigit per Rafa Arnal i  Joan Borras, sent la realització i el muntatge de Vicente Lluch i la música de Blas Payri.

De la història s'ha escrit un llibre que també serveix de base documental per a mantenir viva la memòria del que allí va ocórrer,. El Camp de Portaceli amb prou faenes ha pogut investigar-se, encara manté molts secrets i encara és objecte de recerca.

L'Història del Camp segons el llibre i el documental
 
"Un fet bastant conegut del final de la guerra a Espanya és la captura, en el port d'Alacant, de 20.000 republicans que van ser traslladats al camp de Concentració d'Albatera.

A l'octubre de 1939, per motius de salubritat, el camp va ser clausurat i els presos redistribuïts. Al voltant de 12.000 van ser traslladats a un camp bastant desconegut: el Camp de Concentració de Portaceli (Serra). Un camp que «En la Inspecció de Camps de Concentració de Presoners es dóna notícia de la seua existència, a la fi d'abril de 1939, com a camp de reclusió per a la zona de València».

El camp va tenir una població "flotant" d'entre 4.000 i 5.000 interns, amb entrades i eixides constants,  a la fi de 1939 quan, amb l'arribada dels presos d'Albatera, la xifra va pujar de colp fins als 12.000-15.000 interns, moment en què la situació es va convertir en catastròfica per a tots ells, arribant a haver-hi fins a 32 presos per cel·la.

Els mesos següents els ja identificats i jutjats en els "sumarísimos" rebien la llibertat (si aconseguien els avals necessaris), eren traslladats als diversos penals de l'estat o eren executats. Així mateix molts presos van trobar la mort a causa de la desnutrició, malalties...

Finalment el camp va ser desmantellat entre finals de desembre de 1941 i gener de 1942, quan ja havien sigut identificats i transferits tots els interns, que era la vertadera funció d'aquest camp.

Les 168 pàgines d'aquest llibre configuren un relat d'aquests fets, amb material gràfic, documents, testimoniatges i estudis sobre el camp per a la seua divulgació i coneixement. Les diferents col·laboracions i entrevistes estan publicades respectant la llengua original de l'autor (català i/o castellà)."


Tags: , ,

Publicat per Àgora CT. Associació Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. No es publicaran els comentaris que porten incrustats enllaços, encara que no estiguen complets. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :