Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Veus de dones per una vaga general article de Pura Peris

Mira’m bé, no em imagines,
no em vistes amb els teus dubtes,
no em culpes de somnis trencats.
Mira’m bé, res més hi ha, només dona
no sóc la teva esclava, ni la teva enemiga,
les teves dagues de dolor i mort mai venceran
Mira’m be,  ni més ni menys hi ha,
només dona,
 tota dona
  (Pura Peris)

Moltes són les raons per les quals les dones verdes cridem a la vaga general convocada internacionalment per aquest 8 de març tantes, com vulneracions dels nostres drets patim cada dia, en tots els punts del planeta, en totes les nostres accions quotidianes:

"Una gran majoria de joves ens hem educat en la idea que la igualtat de l'home i de la dona era una cosa que ja s'havia aconseguit en la societat actual. Les nostres mares i professores ens han parlat de les seves lluites per la igualtat i en molts casos (sobretot en el món educatiu) hem constatat que no hi havia diferències.

Però la realitat és que en la societat real, certes experiències personals que totes hem patit, ens enfronten a aquest món suposadament igualitari que té tants tics sexistes. I això ens fa plantejar-nos un nou discurs, una nova proposta de vida que ens serveixi per trencar amb les desigualtats. Aquesta nova proposta passa sense cap dubte per organitzar-nos col•lectivament com a dones joves, per la complicitat i la solidaritat entre nosaltres, i exigir i incidir en el fet que els plans educatius incloguen formació sobre els estudis de gènere. (Marina Rodrigo, 21 anys, estudiant de Ciència i tecnologia dels aliments)

Sí, som diverses i som una, migrants o no, joves o madures, i totes patim la invisibilitat, la precarietat laboral, l'ésser tractades merament com a gènere reproductiu, els sostres de vidre, la utilització sexista, el maltractament i l'assassinat, el tracte inhumà:

"Sóc dona, diversa, una situació allunyada de l'estàndard marcat per la societat, amb un cos no normatiu, allunyat dels cànons de bellesa. Tan sols són característiques que acompanyen al fet de ser dona. Però les normes que s'estableixen per a nosaltres, ens allunyen de la resta de dones.
Demanes treball i et donen una subvenció, en el millor dels casos, i això sí de per vida. Perquè ni intentes tornar a pensar en barrejar-te amb els productius i valorats.
Les lleis ens tracten diferent ¿serà un reflex del que pensa la resta de la societat? Generalment, ni les més rebels ens citen quan parlen de dones.
Quan es legisla per violència de gènere, a nosaltres ens envien a serveis socials, les que compleixen amb l'estàndard ... a una llar, on poden acompanyar-se, entendre amb només mirar-se. A nosaltres, tan sols ens miren amb compassió, no pels cops si no per la diferència.
El que importa és que sigues "normal". Però nosaltres en sortim de la corba de Gaus, però no hem deixat d'estar sempre presents en la societat, tot i que sempre ocultes darrere de la compassió de la resta. Avui no permetrem que ens col•loquen darrere, ni que ens oculten o ens abanderen per després ni considerar-nos el que SÍ som, dones.
Avui parlarem per nosaltres, les invisibles, la oblidades entre les dones, les diverses.
Vull tenir les mateixes opcions que una altra dona, que camine amb cames, veja amb ulls, escolte amb orelles i entenga les regles d'aquesta societat, tan espantada d'acceptar la diferència.
Si hi ha una llar per a dones que intenten escapar de la violència, jo també sóc dona.
També fugisc dels cops, i necessite ajuda, és cert que pot ser una ajuda diferent, però per això cal excloure-la de la resta de dones que entenen pel que estic passant?
No necessite que em digues que he de fer o com, o potser ara sí, igual que la que veu, la que camina, la qual escolta, la qual comprèn el llenguatge amb el qual la societat ha decidit comunicar-se.
Vull estar present, vull tenir el teu suport, que em dones la mà, que em veges i acceptes tal com sóc, diversa i dona. (Katja Villatoro 46 anys, infermera,)

 Totes tenim veu, totes tenim drets, totes hem de ser escoltades com a part d'aquesta societat que sense nosaltres no pot caminar, no pot produir, no pot evolucionar.

"En la meva cultura de Natius Cherokee d'USA hem estat i seguim sent matriarques, des de les albors dels temps, caminant la dona i l'home en equilibri, donant suport al bé major segons la capacitat de cada persona. Van ser els europeus, creient poder millorar la nostra forma de vida, tractant d'imposar el masclisme, la desigualtat, la discriminació, la violència en les seves moltes facetes. Ara, són els europeus que, per fi, han despertat per reconèixer que les seves formes són insostenibles, però no tenen humilitat per aprendre de pobles indígenes les formes tradicionals segueixen amb un profund respecte cap a la dona com a creadora de vida, feia les nenes com a futures creadores de vida, cap a tots els nens i nenes com les nostres futures generacions i, per tant, sagrats. Porte 43 anys a Espanya, observant, aconsellant, donant suport i, a qui vol aprendre, ensenyant que la convivència en equilibri i harmonia és possible, però comença dins de cada persona, qüestionant el que ha après de forma errònia. Com Mediadora Intercultural, com àvia que ha viscut 60 anys d'una manera molt intercultural i multicultural i, per tant, com a descendent d'una cultura que té 500 anys d'experiència en la Interculturalitat amb persones de moltíssimes nacions, us recomane acabar l'odi entre persones de diferents sexes, acabar la necessitat d'imposar als altres, però SI .... treballar junts com UN per aconseguir una vida en harmonia, en benefici de la Terra i els seus habitants, en benefici dels vostres països i els seus ciutadans, per les vostres filles i fills i futures generacions perquè la pau s'expandeix, però això, comença dins de vosaltres, dones i homes. (Mischa Little Bear, Mediadora Intercultural i psicoterapeuta)

Les dones hem de prendre consciència del que som, aprendre d'aquelles sàvies dones que ens han precedit en la lluita per la igualtat

"Quan era petita una dona gran en la meva proximitat em va dir: ‘Com a dona necessites mantenir control del teu cos, la teva educació i el teu compte bancari’ ... en efecte, massa dones treballen des matinada fins crepuscle gratis o per pocs diners, i al mateix temps segueixen estant presents en les estadístiques de l'atur. Moltes d'elles segueixen estant en l’atur i malgrat tot tirar endavant un família i haver obtingut estudis universitaris. Aquesta discriminació fonamental contribueix a un falta de creixement i desenvolupament; anivell social però també individual. És trist que en 2018 les dones en aquest país (i tants llocs al món) encara no tinguen un control sencer sobre els seus drets laborals i econòmics. I com sempre, no hem d'esperar que "ens donen" els nostres drets,  hem de prendre'ls! Amb mobilització pública i política, i amb aliances reforçades seguirem elevant les nostres veus - i vots -, juntes fins que cada dona mantinga el control del seu cos, la seva educació i el seu compte! (Banafshe Hejaz, 40 anys, funcionària i activista en el sector de drets humans)

Les veus s'estenen al llarg i ample del planeta, davant el dolor del clítoris mutilat, els cossos venuts, esclavitzats, abans les milers de nenes sense educació, abans els milions de dones que ploren la crueltat de les guerres; veus que s'uneixen a les veus que exigeixen al "món civilitzat" el mateix salari per la mateixa feina, que demanen que deixin de matar-nos pel fet de ser dona; que ja està bé de massacrar a una part que és, si més no, la meitat de la població; veus que recorden que la casa és cosa de tots els que habiten en ella, que les cures no tenen gènere; que no necessitem que ens ajudin que ens valem per nosaltres mateixes. Per tot això, les dones verdes cridem a la vaga general, però no només a la vaga de dues hores per a les treballadores fora de casa, volem que les treballen invisibles, a la cuina, en les cures, a la casa, pengin les seves eines , que lliguin els davantals, els pals de fregar, els cullerots a les finestres i surtin al carrer, perquè el món vegi que sense elles, no té ni alè per moure.

 A pel carrer, per la nostra dignitat, perquè sense nosaltres no hi ha res.
 (Pura Peris, 54 anys, Doctora en Dret, Professora Universitària, poeta, mare, dona)Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal