Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Llíria posa en valor els restes del conegut com a 'Centre de Resistencia de Llíria,memòria arqueològica de la guerra civil

Llíria i el seu terme municipal conserven importants restes arqueològiques de les diferents cultures que van ocupar el seu territori, però també vestigis de la seua història recent. En estos moments s'està treballant, també, en la recuperació, conservació i difusió de la memòria històrica i en el Patrimoni Històric Militar de la Guerra Civil (1936-1939).

 El conegut com a Centre de resistència de Llíria va ser construït a partir de l'estiu de l'any 1938 i forma part d'una de les denominades línies intermèdies de defensa de la ciutat de València, pròxima a la coneguda línia de “El Puig-Carasols”.

 Les construccions militars realitzades durant la Guerra Civil en el terme municipal són nombroses i presenten tipologies diverses. Estes construccions formaven part d'una xarxa de punts de defensa discontinus, situats en punts estratègics. Formant part d'estos nuclis defensius es van construir fortins, trinxeres, nius de metralladores i altres.

 L'alcalde de Llíria, Manolo Civera, acompanyat per l'edetà Jordi Romero, autor del treball de Projecte de Final de Màster sobre Patrimoni Cultural que ha servit de referència per a l'actual intervenció, han visitat els punts on s'està treballant en la rehabilitació.

 Actualment s'està treballant en el punt defensiu del Caramello, un conjunt format per almenys dos nius de metralladores i trinxeres, amb dos ‘catxirulos' i una ‘clotxeta', probablement utilitzats com a part de la defensa i en el punt defensiu del els travesses, on es conserven diversos nius de metralladores comunicats amb trinxeres.

En la la Llometa de Carrasses, on es conserva un conjunt complet format per un fortí, un niu de metralladores, túnels i trinxeres, on estava un antic hangar de l'aeròdrom.

Altres punts de defensa coneguts es localitzen en Cosabona, el Colladico de los Perros, la Llometa de Bañuls, la Llometa de Gerardo, la Canyada de Tello, el Pla de les Avenes, Clotxa del Cosí, Coto del Català, el Corral Blanc, i altres.

En un futur immediat està previst realitzar treballs de neteja en l'antic polvorí, així com en alguns dels refugis conservats d'antic aeròdrom de Llíria.

Totes estes construccions defensives que van ser alçades seguint els models del manual republicà “La fortificació de campanya” de Juan Capdevila, editat pel sindicat de la construcció de la CNT per l'any 1938, van ser demolides i inutilitzades en la seua pràctica totalitat després de la guerra civil. Amb la finalitat de recuperar i posar en valor este important patrimoni històric, des de l'Ajuntament es contínua treballant intensament en la seua catalogació, per a la seua inclusió com Bé de Rellevància Local (BLR) i, al mateix temps, s'està preparant un disseny de rutes orientades a la promoció i difusió del Patrimoni material de la Guerra Civil i dels punts de defensa del territori de Llíria. 


Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon