Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Un acte per debatre el futur de la salut mental a l'Hospital Psiquiàtric reuneix 150 especialistes

 A l'acte han assistit l'alcaldessa de Bétera, Cristina Alemany i la diputada provincial i regidora de l'Eliana, Mercedes Berenguer

L'Hospital Psiquiàtric de Bétera celebra divendres i dissabte les III Jornades de Salut Mental. Tot un seguit de conferències i activitats centrades en obrir i apropar el centre a la ciutadania i també per afrontar els reptes del futur en el marc de la rehabilitació en la salut mental i el treball en el camp de la psiquiatria. Divendres –en la inauguració– les autoritats mèdiques i polítiques convidaren al públic a "trencar el mur" per tractar la salut mental com una malaltia més. Metges, infermers, psicòlegs, treballadors socials i associacions de pacients i familiars raonaren sobre la malaltia. Una bona oportunitat per conéixer la realitat que viuen, per exemple, les 32 persones que reben tractament al centre sanitari de Bétera.

La jornada de divendres s'obria amb el lliurament dels premis a la Federació d'Entitats de Malalts Mentals CV, representada per Rosa Bayarri i Felipe Rebull, i al programa de Ràdio València Ser "Hoy por hoy locos por Valencia", que condueixen Arturo Blay i Amadeo Salvador. Abans dels premis, el director de l'Hospital Psiquiàtric, Manel Tobed, donava les gràcies a l'ajuntament de Bétera pel seu "recolzament i comprensió" ja que "els nostres usuaris van a l'EPA, van al poliesportiu, van a començar a fer un programa de ràdio i s'integren perfectament en l'entorn socia de Bétera". Tobed animà als assistents a proposar idees i millores per al futur de la salut mental amb l'objectiu d'aconseguir la rehabilitació dels malalts.

L'alcaldessa de Bétera, Cristina Alemany, feu un repàs històric recordant al Pare Jofré, com a precursor de la psiquiatria (fa 600 anys) i impulsor d'una manera de tractar a les persones malaltes diferent, quan antigament els homes i dones amb patologies mentals eren separats i aïllats de la societat. "Cal trencar l'aura negativa i pejorativa cap al malalt mental". Alemany aplaudí la nova línia d'actuació iniciada per la direcció de l'hospital i la pròpia Diputació i reafirmà el suport de l'ajuntament cap al centre sanitari.

La diputada de Benestar Social, Mercedes Berenguer, recordà que quan arribà temps enrere a l'hospital li semblava que era "un lloc d'aparcament on la gent esperava per a morir i els propis professionals esperaven per a jubilar-se" i plantejà que ara era important parlar del futur de les persones i de la salut mental. Berenguer traslladà al públic les inquietuds de molts pobles per trobar "un lloc on els malalts mentals tingueren l'objectiu de la rehabilitació i la reinserció". Eixa és la tasca de la Diputació i de l'hospital.

Toni Pla, Director d'Infermeria del psiquiàtric, agraí a totes les associacions i consistoris l'ajuda prestada per fer de l'hospital un centre de referència i per consolidar les jornades de Salut Mental que enguany arriben a la tercera edició.

Amb el lliurament dels premis arribà el torn de la conferència del doctor Mariano Hernández Monsalve, sobre el "present i futur de la rehabilitació en salut mental". Després s'obrí el debat amb Mariano Villar (psiquiatra de l'Hospital de Castelló), Maytre Álvarez (psicòloga de l'UME Pare Jofré de València), José Tapia (Infermer i Coordinador de la Unitat Docent per a l'especialit d'Infermeria en Salut Mental de la C. Valenciana), Raquel Fuster (Treballadora Social. HUiP La Fe. València), Pepe Cabanilles (Col·lectiu Obertament de la Safor) i Rosa Bayarri (Vicepresidenta Federació de Saut Mental CV). Un total de 150 professionals o persones vinculades a la salut mental participen enguan de les jornades.

Dissabte, dia 22, es planteja com una jornada de convivència. De matí, hi haurà tallers de música i pintura, una ruta verda, aparadors informatius, i una demostració de You Can (teràpia assistida amb animals), exhibició del consorci de bombers, actuació de la Colla de Dolçainers Xe què burrà i l'Associació Cultural l'Aljama. I a les 13:30h, abans de la paella gegant, l'actuació del cantacançons Dani Miquel. 


Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon