Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Inviable article de Joan Francesc Peris

No és viable seguir contaminant l’atmosfera amb els fums dels vehicles particulars que, per desplaçar-se de Gandia a Oliva, Dénia, Benidorm o Alacant, necessàriament, han d’agafar les persones o l’autobús, amb horaris més que insuficients. No és viable, ni decent, que es diga a l’estudi informatiu del Ministeri de Foment sobre el Tren de la Costa que atenent a criteris de rendibilitat financera i socioeconòmica del projecte i, també, des del punt de vista de l’interès de la societat, en el seu conjunt, cap de les quatre fases del tren són rendibles. Parlem de viables i rendibles per a “la societat en el seu conjunt”. És rendible per a la societat en el seu conjunt algun quilòmetre de la xarxa de l’AVE? En concret, l’estació de l’AVE de Guadalajara, que està a 10 km del centre de la ciutat, en Yebes, i té una mitja diària de 70 passatgers, és viable per al “conjunt de la societat”? Però hi ha moltes més vies inviables. La xarxa radial d’autopistes de Madrid, totes en fallida financera, que, probablement, acabarem pagant entre tots i totes, és a dir, el Ministeri de Foment, probablement, tinguera informes de viabilitat tan fiables com el que ara diu que es inviable el Tren de la Costa. Però es van fer quilòmetres i quilòmetres d’autopistes de peatge que no agafa ningú. Era viable socioeconòmicament i del del punt de vista de “la societat en el seu conjunt” portar a València la Fórmula 1? O la Ciutat de la Llum d’Alacant era viable? O l’Aeroport de Castelló era viable?
Joan Francesc Peris

És viable -i, potser, aquí estiga el fons de la qüestió- el negoci d’algunes empreses privades, històricament relacionades amb els Ministeris de Foment i de Transports, que serien les primeres perjudicades si s’obrira una nova línia de transport ferroviari de Gandia-Oliva-Dénia-Benissa.

És viable el negoci del peatge de l’Autopista AP-7, una de les més cares d’Europa, que ha estat prorrogat repetides vegades -la darrera vegada de 2006 fins el 2019. Aquesta darrera pròrroga suposa la participació d’AUMAR en el ”superviable i rendible financerament” gran projecte de la Terra Mítica de l’inoblidable senyor Zaplana. No oblidem tampoc els interessos de les empreses d’autobusos que fan la línia València-Alacant.

El tren València-Dénia, que d’alguna manera seria reposar el que ja existia històricament, si comptem que a Gandia arribava el Dénia-Carcaixent, vist en el total del trajecte de València fins a Dénia, és viable econòmica i socialment i de molt d’interès per a la societat. No hi ha plenari d’Ajuntament que no l’haja reclamat en les comarques de la Safor i de la Marina. No es pot entendre que un consulting que fa informes per al Ministeri de Foment puga dir que per a la societat en conjunt no és d’interès. És més que evident que la inviabilitat o no d’un projecte és qüestió pura i simplement de “voluntat política”. És de veres que estem en crisi i tenim molt de dèficit -algun dia sabrem el dèficit que arrosseguem en infraestructures ferroviàries per les inversions i el manteniment diari de la xarxa de l’AVE-, però també és cert que s’ha de prioritzar i, ara més que mai, un govern viable seria aquell que té com a objectiu el canvi de model de transport dintre d’una política global contra el canvi climàtic i, aquí, té un paper fonamental que desenvolupar el ferrocarril convencional i de rodalies. Si volem que el Planeta siga viable per a l’espècie humana, hem de construir tren com el de Gandia-Oliva-Dénia, però més prompte que tard.
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal