Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

El Psiquiàtric de Bétera comença un projecte d'inserció dels pacients, projectat per Diputació

  • El centre sanitari, on actualment conviuen pacients dependents i autònoms, es convertirà en una unitat assistencial de mitja estada
  • L'objectiu del Servei de Benestar Social, que dirigeix Mercedes Berenguer, és orientar el servei cap a la rehabilitació i la inclusió social amb l'ajuda de la Conselleria de Sanita
L'OMS defineix la salut mental com un estat de benestar en el qual l'individu és conscient de les seues capacitats i pot enfrontar-se a les exigències normals de la vida, però la salut mental no és solament l'absència d'un trastorn mental, sinó també dignificar l'assistència a les persones ateses per trastorns mentals orientant-la cap a la rehabilitació i la inclusió social.

En aquesta línia van els esforços del Servei de Benestar Social, que dirigeix la diputada Mercedes Berenguer, que té la intenció de canviar el model assistencial del Psiquiàtric de Bétera reconvertint-lo en una unitat assistencial de mitja estada integrada, com qualsevol altre centre d'atenció sanitària en la xarxa pública. Berenguer té clar que la reconversió del Psiquiàtric de Bétera, que actualment compta amb un pavelló en ús que assisteix trenta-sis pacients, passa per la necessitat d'incorporar als serveis aspectes de promoció i prevenció de la salut mental i garantir una atenció adequada tant a les persones amb trastorns mentals com a les seues famílies. 

Des de gener, les famílies ja no paguen el copagament que fixà l'equip de govern anterior per als pacients. La nova Diputació ha retornat la gratuïtat al servei, però vol anar més enllà i integrar el centre en la xarxa pública de salut mental creant una comissió mixta d'ingressos i altes amb la Conselleria. Aquesta comissió mixta entre la Diputació i la Conselleria de Sanitat determinarà els terminis per a convertir el Psiquiàtric en un centre de mitjana estada per a pacients que no estiguen més de sis o vuit mesos en les instaŀlacions de Bétera. Les conselleries de Sanitat i de Benestar Social determinaran el traspàs dels pacients de llarga estada a residències en els casos en què el diagnòstic siga genèric i aquestes persones necessiten un tractament més adequat en altres centres i no en un de mitja estada centrat en la rehabilitació i la integració social. Per part de la Diputació, cal establir els ràtios per a reconvertir el psiquiàtric en un centre de mitjana estada amb un tractament psicològic encaminat a la rehabilitació.

La diputada de Benestar Social, Mercedes Berenguer, avança que el centre de salut mental disposarà d'un servei d'infermeria de 24 hores i un segon psiquiatra de cara a la reconversió a la mitja estada.
S'estan fent alhora reunions amb l'Ajuntament de Bétera per a integrar les associacions veïnals en el dia a dia del Psiquiàtric amb activitats conjuntes, de tipus de jornades de portes obertes, exposicions o competicions esportives en què puguen participar els pacients i els seus familiars.

El centre disposa d'una zona verda amb horts, on es fomentarà l'agricultura ecològica entre els pacients. En l'actualitat, el Psiquiàtric de Bétera només té un pavelló en ús per a pacients, després que es va traslladar els toxicòmans a l'Arnau de Vilanova i s'ajuntà en una mateixa estància els autònoms i els dependents, que són pacients de llarga estada. A més d'aquest pavelló, on s'atén els pacients amb trastorns mentals, el Psiquiàtric compta amb altres espais, com l'àrea d'administració, les cuines, els magatzems, el parc mòbil i els dos pavellons que han quedat buits, per als quals es buscarà un ús futur.


Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal