Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Tots els partits de la Comunitat excepte C's es comprometen a treballar en un Pacte contra la Corrupció


EL PP ES VA SUMAR A ÚLTIMA HORA.

 Representants de Compromís,  EUPV, Podem, UPyD, PSPV i PPCV han subscrit aquest dilluns 18 de maig, un 'compromís públic davant la corrupció' , promogut per la Fundació per la Justícia, per iniciar els debats que permeten signen el pròxim 9 de desembre un Pacte Estatal contra la Corrupció. L'única excepcional ha estat Ciutadans, que estan a l'espera que des de Barcelona els autoritzen.

Així, ho ha assenyalat aquest dilluns el president d'aquesta Fundació, José María Tomás , en l'acte de presentació dels partits que s'han subscrit fins ara a aquest compromís, que pretenen que se signi el proper 9 de desembre, Dia internacional contra la corrupció amb "compromisos reals, inclosos pressupostaris, per poder establir mecanismes àgils de denúncia, i poder obtenir resposta i solucions".

El document recull 99 propostes, elaborades per 28 experts, perquè serveixen de base a aquesta discussió, que s'iniciarà al juliol, per "donar temps als partits" a organitzar-després dels resultats electorals, i està obert també a l'adhesió d'associacions i persones a títol individual.

El text reclama canvis legislatius i la petició bàsica de crear un Observatori de la gestió de la cosa pública i que anualment done compte a les societats dels resultats. "Es tracta que siguem capaços de signar un pacte en el qual tots estiguem còmodes i que siga fruit de la incomoditat en què ens trobem per la corrupció", ha recalcat Tomás.

Els partits de l'oposició han destacat la importància d'aquest acord a la Comunitat, encara que sigui l'evidència d '"un fracàs" per haver de signar un pacte contra la corrupció, mentre que el portaveu del grup parlamentari popular, Jorge Bellver, ha replicat que ha estat el PP qui ha impulsat lleis per garantir la transparència tant al Congrés dels Diputats com en Les Corts.

Així, per ordre d'adhesió han intervingut la diputada per Compromís, Isaura Navarro, Rafael Iniesta, de Podem, la candidata d'UPyD a la Generalitat, Alicia Andújar, la diputada provincial d'EUPV Rosa Pérez,, el candidat del PSPV a la Presidència de la Generalitat, PSPV, i Jorge Bellver.

D'aquesta manera, Pérez ha assenyalat que aquesta iniciativa és "molt important" però és també "un fracàs de la societat i de la democràcia" el haver d'arribar a signar aquest pacte perquè diu "molt de la corrupció" existent.

"No ens presentem per seguir delinqüents sinó per fer política, però és la tasca que ens ha tocat davant d'un Govern que no pensa en els interessos generals sinó en omplir-se les butxaques, encara que esperem que el 25 de maig aquest canviï", ha confiat .

Per la seva banda, Ximo Puig ha coincidit que aquest pacte és una constatació del "fracàs de la societat" i ha apuntat que fins que "no resolgui aquesta crisi serà impossible resoldre les altres". En aquest sentit, ha reclamat que "cadascú assumeixi les seves responsabilitats" i ha reclamat a la societat civil que fiscalitzi als partits perquè "no se'ns pot deixar sols".

MÉS MITJANS

Així mateix, Isaura Navarro ha exigit reformes legislatives per "posar límits" i mitjans a la Justícia després d'una legislatura que ha estat "molt dura" i que "ha fet molt malament a la imatge de la Comunitat".

Rafael Iniesta ha apuntat que el programa de Podem "va fins i tot més enllà" d'aquestes 99 propostes amb les exigències de de crear una Oficina contra el frau anticorrupció o la protecció de la figura del denunciant. Des d'UPyD, la seua candidata ha afegit que els que la societat reclama és que "es torni els diners que ha robat" i sobretot crear les bases per a "prevenir la comissió dels delictes".

Per la seua banda, el portaveu del PP a Les Corts, Jorge Bellver, ha reclamat que aquestes discussions es duguen a terme amb independència dels resultats electorals. Ha destacat que els populars "no només han demostrat que han tingut l'oportunitat de dir coses sinó de fer" com la Llei de transparència i de l'Estatut dels diputats al Congrés i en la cambra autonòmica la Llei de transparències o el nou reglament en Les Corts.

99 PROPOSTES

El document inclouen 99 propostes que culminen amb la creació d'un Observatori independent de qualsevol poder, que admeti totes les notícies que arriben sobre corrupció i que podran ser remeses a la fiscalia; així com que es dedique a fer el seguiment de totes les denúncies.

Així mateix, haurà de proposar mesures concretes en el marc d'un pla contra la corrupció; i avaluar el grau de compliment del que estableix el conveni internacional de Nacions Unides contra la corrupció signat per Espanya.

A més, es planteja crear un Fòrum Ciutadà contra la Corrupció, que un cop l'any convocaria una jornada per reflexionar, debatre, popularitzar, crear 64 consciències del problema.

manifestació a València contra la corrupció
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal