Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

La Pobla de Vallbona:El CEL Localitza una cisterna del segle XvIII en la zona de la Casablanca

El Centre d'Estudis Locals (CEL) de la Pobla de Vallbona ha localitzat una cisterna de principis del segle XVIII en la partida de la Casablanca, en l'interior del jaciment arqueològic protegit en el pla general d'ordenació urbana (PGOU). La cisterna es troba ubicada sota uns enderrocs i tapada per les deixalles i el fem que s'hi han llançat al llarg de les darreres setmanes. 

 Cal marcar un perímetre per protegir les troballes
La cisterna trobada exercia una funció important d'emmagatzemar aigua per abastir els edificis i els masos al llarg de tot l'any tenint en compte l'escassesa mitjançat un sistema general de recollida que, posteriorment, es feia servir per al consum humà i per regar els diversos conreus que s'hi plantaven pels voltants dels edificis i les construcció de l'època. Actualment, es poden vore les inscripcions en bon estat de conservació de les inscripcions fetes a la superfície de la cisterna, amb el nom i la data de realització. 

El CEL de la Pobla ha alertat de la necessitat d'una intervenció urgent sobre la zona per evitar-ne la destrucció definitiva d'una de les poques reminiscències del segle XVIII que encara es poden trobar avui dia al municipi, en un indret que fins ara no s'ha estudiat i que podria servir per explicar i analitzar la forma i l'estil de vida d'aquells anys.

Per això, el Centre d'Estudis Locals ha demanat una protecció immediata sobre el perímetre on es troba ubicada la cisterna d'aigua amb l'objectiu d'acabar amb l'abocament d'enderrocs, materials i deixalles que posen en perill la seua pervivència alhora que s'impediria també l'espoli sobre les restes històriques i el robatori de pedres i construcció existents.

A més a més, cal una investigació arqueològica profunda i rigorosa de les troballes i de tot el material de la Casablanca que fins ara encara no s'ha realitzat mai tot i la importància històrica i artística d'aquest indret. De fet, es fa necessari un estudi de les relacions històriques que hi havia entre aquest immoble i els seus habitants amb la Cartoixa de Portacoeli, en Serra, una de les construccions valencianes més conegudes.

El CEL considera "viable" i "interessant" la realització d'un parc arqueològic a la Casablanca per fer de la Pobla de Vallbona "un referent pel que fa a les troballes de l'arqueologia de l'època, amb una atenció especial als vestigis que encara hi existeixen i la seua relació amb les construcció d'època romana i ibera que sempre s'ha dit". La ubicació de la Casablanca en la part nord del terme i a escassos metres del nucli urbà s'explica per raons estratègiques i de domini sobre la resta de la localitat. Alhora esdevé un referent paisatgístic visible des de qualsevol punt del terme municipal i que ens ajuda a comprendre la importància que durant molts anys ha tingut per a la vida econòmica i social de la Pobla.

El president del CEL, José Luis Crespo, ha assenyalat que la cisterna localitzada "és un fet d'una gran magnitud per a la Pobla i confirma la importància que ha tingut històricament la Casablanca, tant des del punt de vista econòmic com estratègic i per això mateix cal que l'ajuntament es pose a treballar de valent en l'estudi i recuperació d'un dels jaciments arqueològics que tenim a la Pobla tot i el desconeixement general per als habitants per la manca de campanyes d'informació i sensibilització per par de l'administració".

Crespo ha conclòs amb una crida a tots els partits polítics "perquè siguen més conscients de la importància de protegir i analitzar totes les restes arqueològiques que tenim a tot el terme municipal, per a la qual cosa cal a més destinar els recursos econòmics i humans per posar en pràctica eixa estima per les nostres arrels històriques".  

La Cisterna localitzada


Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal