Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Els Consumidors reclamen al Govern que elimine les taxes judicials i aclarisca la destinació dels diners recaptat

FACUA-Consumidors en Acció reclama al Govern que deixe d'anunciar revisions de la llei i elimine d'una vegada les taxes judicials que han establit a Espanya des de fa dos anys una justícia per a rics i una altra per a pobres. Mariano Rajoy ha anunciat que l'Executiu treballa en una modificació del sistema de taxes que s'inclourà a través d'una esmena en el Projecte de Llei d'assistència jurídica gratuïta que està tramitant-se en el Congrés.

L'associació recorda que aquest impost, en vigor des de novembre de 2012, ha limitat l'accés a un dret fonamental en funció dels recursos econòmics que tenen els ciutadans. FACUA reclama al Govern que deixe de prendre mesures en contra dels interessos dels ciutadans i derogue d'una vegada la llei.

A més, FACUA exigeix al Ministeri de Justícia que aclarisca la destinació dels més de 512 milions d'euros recaptats a través de l'esmentada taxa, que haurien d'haver servit per a finançar la justícia gratuïta, tal com en el seu moment va anunciar el ministre impulsor de la llei, Alberto Ruiz-Gallardón. No obstant açò, el passat 12 de febrer Justícia va indicar que "el Ministeri no disposa d'informació sobre aquest tema"

Mentrestant, les comunitats autònomes que tenen cedides les competències relatives a l'administració de justícia gratuïta han indicat que no han rebut cap partida procedent de la taxa.

FACUA considera inacceptable que el Govern no aclarisca para què s'ha utilitzat el que s'ha recaptat a través d'una mesura que el que ha provocat és la impossibilitat de fet perquè molts ciutadans puguen acudir a l'administració de justícia. A açò s'uneix la falta de recursos materials i personals en els jutjats, que fa que estiguen desbordats i amb importants manques i retards, que deixen en evidència que no han sigut la destinació dels fons recaptats.

L'associació rebutja la resposta del Ministeri, que indica que "no existeix obligació legal pressupostària d'aplicar tota la recaptació per un concepte concret a una despesa específica" i exigeix al ministre Rafael Catalá que explique para què serveix llavors la recaptació a partir d'una llei que es va aprovar amb l'oposició de jutges, advocats, procuradors, fiscals i la resta del sector de la Justícia.

Des de finals de 2012 la llei obliga als ciutadans que presenten una denúncia a pagar una taxa fixa depenent del litigi (i la quantitat del qual augmenta en el cas de presentar un recurs en primera instància o davant el Suprem) i una altra taxa variable sobre el valor del reclamat fins a un màxim de 10.000 euros, salve per a les persones que tenen dret a la justícia gratuïta (determinat per un criteri de renda). Són obligatòries en el cas de demandes civils i contenciós-administratives.

FACUA recorda que aquesta llei, recorreguda en el Tribunal Constitucional per part de nombroses comunitats autònomes, vulnera el dret fonamental a la tutela judicial efectiva, tal com està arreplegada en l'article 24 de la Constitució espanyola. Açò és, impedeix l'accés dels ciutadans a l'Administració de Justícia per a defensar els seus legítims interessos. L'Audiència Nacional ha presentat una qüestió d'inconstitucionalitat en el mateix sentit.

L'associació adverteix que l'accés a la justícia és un dret fonamental i l'Estat ha de garantir-la en condicions d'igualtat a tota la ciutadania.



Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal