Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Més de 15.000 valencians van emigrar a USA entre el 1906 i 1920, fugint de la misèria, que van retrobar en el crack de 1929

El dimecres, 17 de desembre, en el Centre Cultural La Beneficència, “Barres i estels. Els valencians i USA”, la primera gran exposició sobre el fenomen migratori que va desplaçar a més de 15.000 valencians a Estats Units que ha sigut produïda pel Museu Valencià d’Etnologia.

L'exposició es convertirà en el centre d'un programa d'activitats sobre Estats Units -concerts, conferències, tallers, projeccions, etc- que el Museu Valencià d’Etnologia realitzarà durant el primer semestre de 2015 i que comptarà amb la col·laboració de Berklee College of Music, American Space i Florida State University.

La foto forma part de l'exposició
Entre altres activitats destaca la projecció del documental, finançat per la institució provincial, “Cap a la terra promesa” de Juli Esteve el 29 de gener.

La història es repeteix, avui com ahir.15.000 valencians darrere d'un somni

Entre 1906 i 1920, prop de 15.000 valencians, sobretot de la Marina i la Safor, però també de les comarques veïnes, van emigrar a Canadà i Estats Units. Fugien de la misèria i cercaven allí el pa i el futur que no tenien en la seua terra. Molts es van quedar per sempre, però la majoria van haver de tornar quan les crisis de 1921 i 1929 els van deixar sense treball.

L'exposició aborda aquest fenomen social, la singularitat del qual deriva de l'enorme distància entre el país d'origen i el país receptor, a través de fotografies, cartells i peces emblemàtiques com un robot de la cadena de muntatge de Ford o diverses armes adquirides pels valencians a Estats Units.

Influència americana a València

En l'exposició també tenen cabuda referències a la presència de l'economia nord-americana a València i a la preponderància del nord-americana en la configuració de l'imaginari col·lectiu i cultural, a través d'una potent indústria cultural que es manifesta en múltiples creacions artístiques, davant les quals els valencians han reaccionat o entre la fascinació o la crítica.

L'exposició exposa el seu missatge que es presenta amb un marcat caràcter escenogràfic. Està comisariada per Robert Martínez Canet i Sunció García Zanón, dos conservadors del museu, i en la seua producció han col·laborat diferents institucions valencianes, i americanes

Foto de l'exposició


Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal