Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Els eurodiputats del PP, els menys actius entre els espanyols. Convergència i Esquerra Unida els més dinamica

El passat 17 de juliol es va celebrar el primer ple del Parlament Europeu constituït després de les eleccions de maig de 2014. Sis mesos després de la presa de possessió, cuartopoder.es analitza l'activitat parlamentària de tots els eurodiputats individualment, per grup i per país. Entre els espanyols, els tercers més actius de l'Eurocambra, els representants del PP ocupen l'últim lloc.

El Parlament Europeu és l'única institució de la Unió triada directament. Els eurodiputats, nomenats per sufragi universal cada quatre anys, tenen per missió representar a la ciutadania davant la resta d'institucions. A més, compten amb competències en matèria legislativa i pressupostària.

Per analitzar l'activitat parlamentària, aquest periòdic ha tingut en compte les intervencions en sessió plenària, propostes de resolució, preguntes parlamentàries, opinions com a ponents, declaracions per escrit, informes com a ponents… També podrien haver-se tingut en compte les activitats que els eurodiputats realitzen en paral·lel: esdeveniments en les seves circumscripcions electorals, organització de conferències i debats en el si del Parlament o activitats en comissió. No obstant això, aquestes dades no estan recollits de forma oficial.


Per tant, segons els criteris esmentats, Malta és el país amb els eurodiputats més actius de mitjana (100 activitats per diputat) amb gran diferència respecte als altres països. Alguna cosa per darrere se situen els de Croàcia (60) i Espanya amb una activitat mitjana de 43 intervencions per diputat. El top 5 ho tanquen, pràcticament empatats, Itàlia i Portugal. En l'extrem contrari, els països amb els eurodiputats menys actius de la Unió són Letònia, Bulgària i Luxemburg.

En el que a grups parlamentaris es refereix, la diferència és notable. El líder indiscutible és el Grup Confederal de l'Esquerra Unitària Europea/Esquerra Verda Nòrdica que presideix l'alemanya Gabi Zimmer. Molt per darrere es troben els No inscrits i l'Aliança dels Demòcrates i els Liberals per Europa. Entre la resta de grups no hi ha amb prou feines diferència, encara que a la cua se situen els Conservadors i Reformistes Europeus.

Entre els espanyols, l'esquerra és també la més activa

Els eurodiputats espanyols són els tercers més actius del Parlament Europeu segons aquestes dades. En general, són els partits de l'esquerra els que copen les primeres posicions, amb una excepció: Convergència, que és líder indiscutible amb una mitjana de 181 activitats per eurodiputat. El curiós és que CDC solament compta amb un escó ocupat per Ramón Tremosa. Però no és l'únic cas, els partits amb poca representació són proporcionalment més actius que aquells que posseeixen més escons al parlament.


Entre els més dinàmics, a Convergència li segueixen Izquierda Unida/ Esquerra Unida(119) i Alternativa Galega d'Esquerra a Europa (113) que també explica solament amb un escó, ostentat per Lidia Senra. Iniciativa per Catalunya Verds i Coalició per Europa completen el grup dels cinc primeros. El Partit Socialistes de Catalunya, Compromis i Podemos, també partits d'esquerra, se situen alguna cosa per darrere.


A la cua de l'activitat parlamentària al Parlament Europeu se situa, curiosament, el grup més representat: el Partit Popular. El PP presenta una activitat mitjana per europarlamentari d'11 enfront dels 181 de CDC que va al capdavant. A més, 8 dels 10 eurodiputats espanyols més passius són populars. Una mica més destacats però encara amb un notable marge de diferència respecte a la resta, UPyD (28) i Esquerra Republicana de Catalunya (31) completen el grup dels partits menys dinàmics del Parlament.
Ramón Tremosa

Activitat per eurodiputat

La reina indiscutible de l'activitat parlamentària europea és la italiana Mara Bizzotto amb 258 intervencions. Bizzotto és membre del partit d'extrema dreta italià Llega Nord. Una mica més enrere se situen dos socialistes: la maltesa Marlene Mizzi (230) que pertany al Partit Laborista i el carismàtic polític belga Marc Tarabella (Partit Socialista). Aquest rànquing ho completen l'italià Nicola Caputo (Partit Democràtic) i l'espanyol Ramón Tremosa (CDC).

De manera individual, entre els eurodiputats espanyols, a més de Tremosa (Convergència) i molt per sobre de la mitjana (180 enfront de 43) destaquen José Blanco (PSOE), que li segueix a certa distància amb 140 intervencions, Paloma López (131), Marina Albiol (121) i Javier Couso (116), els tres d'Esquerra Unida, que completen el top 5. Entre els deu europarlamentaris més actius es troben també Lidia Senra (AGE), Ángela Vallina (IU), Ernest Urtasun (ICV), Izaskun Bilbao (PNB) i Lola Sánchez (Podem).

Quant als eurodiputats espanyols menys actius, 8 d'ells són populars. Carlos *Iturgáiz i Miguel Arias Cañete estarien a la cua. Si descartem a Cañete, que va deixar el seu escó en convertir-se en Comissari d'Energia, Luis de Grans ocuparia el seu lloc en la llista. Les úniques excepcions en aquest rànquing són Enrique Calvet (*UPyD) i la socialista Inés Ayala. Calvet, que es va incorporar una mica més tarda a causa de la dimissió d'Insulsa Wagner, no ha intervingut encara de manera oficial en l'activitat parlamentària.

Tots els eurodiputats espanyols pertanyen a alguna comissió parlamentària. Aquest és un altre indicador interessant de l'activitat dels eurodiputats. Dues eurodiputades espanyoles presideixen sengles comissions: Elena Valencià, la Comissió de Drets Humans i *Iratxe García, també del Partit Socialista, la Comissió de Drets de la Dona i Igualtat de Gènere. A més, altres tres eurodiputats són vicepresidents d'alguna comissió. En aquest cas, José *Couso (IU) de la Comissió d'Afers exteriors, Clara Eugenia Aguilera (PSOE) d'Agricultura i Desenvolupament Rural, i Rosa Estaràs (PP) de Peticions.

Els indicadors que mostren l'activitat parlamentària són importants perquè la ciutadania pugui avaluar el treball dels seus representants. Després de tan sol sis mesos d'activitat al nou Parlament Europeu, els eurodiputats espanyols han demostrat ser un col·lectiu molt dinàmic.
 
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal