Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

El CEL de l'Eliana i la Regidoria de Cultura organitzen la setmana de Rois de Corella


 L’exposició itinerant estarà a l'Eliana del 17 al 23 de novembre, i al voltant de la mateixa el CEL amb la col.laboració de la Regidoria de Cultura/Ajuntament, ha organitzat LA SETMANA JOAN ROÍS DE CORELLA A L’ELIANA, amb els següents actes, tots ells al Centre Sociocultural:

L'Acadèmia Valenciana de la Llengua va escollir a JOAN ROÍS DE CORELLA, clàssic del nostre Segle d’Or, com a Escriptor Valencià de l'Any 2013, amb la intenció de donar a conèixer al poble valencià, d’una manera més general, la vida i l’obra d’aquest escriptor, poeta, traductor i teòleg nascut el 1435 a Gandia.

Roís de Corella, la figura menys coneguda dels clàssics del nostre segle d’or, va compartir el seu temps amb Ausiàs March, Joanot Martorell, Jaume Roig o sor Isabel de Villena i està considerat un autor clau en el pas de la literatura medieval a la renaixentista. La seua influència en l’època fou tan aclaparadora que, fins i tot, el final del Tirant lo Blanch està inspirat o copiat de la seua Història de Leander i Hero.

 Una de les principals activitats de l’Any Rois de Corella, on es busca rescatar de l’oblit aquest escriptor universal, sense el qual la nostra literatura en majúscules no estaria completa, es l’exposició “Joan Rois de Corella i el seu temps”, exposició itinerant que ara arriba a l'Eliana de la mà del Centre d’Estudis Locals (CEL).
La setmana tindrà els següents esdeveniments

.- El primer, la inauguració oficial de l’exposició “Joan Roís de Corella i el seu temps” el dilluns 17 de novembre a les 19:30 hores.  La inauguració vindrà acompanyada de la projecció d’un documental sobre aquest personatge clau en la València del segle XV - el vídeo sobre l'escriptor té una durada de mitja hora.- .

 .- El segon, la conferència “Vida i Obra de Roís de Corella”, el divendres 21 de novembre a les 19:30 hores a càrrec de N’Eduard J. Verger i Hervàs, poeta i traductor, autor de diversos estudis sobre Rois de Corella.

  .- I el tercer i últim acte, la Lectura Pública de textos de Joan Roís de Corella el diumenge 23 de novembre a les 12 del migdia, acte al que podran afegir-se tots aquells que vullguen participar-hi, llegint un fragment de l’obra de l’autor, que els facilitarà la nostra Associació.

 El CEL de l'Eliana  fa una invitació als veïns/es del municipi a participar en els actes, oferint a qui tinga interès la possibilitat de llegir algun poema o simplement escoltar uns retalls de la literatura valenciana.

La mostra itinerant

La mostra, titulada  'El temps i l'espai de Joan Roís de Corella', està formada per dotze panells portàtils, en els quals els visitants tindran al seu abast una visió exhaustiva de la vida, la trajectòria i l'obra d'aquest cavaller, teòleg i escriptor, nascut a Gandia el 1435 i mort seixanta-dos anys després a la ciutat de València.

La vida literària de Roís de Corella inclou quasi tota la segona meitat del segle XV i, tal com s'explica en un dels panells de l'exposició, connecta la collita més lluïda de literats valencians de qualsevol època, com són Ausiàs March, Joanot Martorell, Jaume Roig i sor Isabel de Villena.

Roís de Corella fou un gran coneixedor de la literatura clàssica i enllaçà amb Bernat Metge amb la voluntat humanística de reconstruir damunt de la llengua catalana el prestigi literari del llatí clàssic. Aquestos objectius no es van aconseguir perquè en arribar el Renaixement, la literatura catalana culta inicia la seva davallada. L'autor clàssic que més s'ajustava a la seva personalitat enamoradissa fou Ovidi, i d'aquest prengué la temàtica argumental i el dramatisme sentimental de les seues narracions. Pel que fa als clàssics més contemporanis, cal destacar, sobretot, Boccaccio, de qui imitarà les tècniques de la narrativa sentimental.

L'obra de Roís de Corella no va aconseguir la fama i el prestigi d'altres autors valencians del segle XV perquè ell va escriure per a l'aristocràcia i aquesta va començar a donar l'esquena al català i es decantà pel prestigi de la literatura castellana, sobretot, a partir de la guerra de les Germanies (1520-1522),




Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal