Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Sindicats i ecologistes culpen dels danys en els pins pel 'Tomicus' a les retallades de VAERSA

Sindicats i ecologistes consideren que la situació d'emergència en què es troben els nostres boscos per la plaga de 'Tomicus destruens' podria haver-se evitat si no s'haguera dut a terme l'ERO de Vaersa, que va eliminar les brigades de prevenció i control de plagues.

 Per això, el sindicat i els ecologistes insten la Conselleria d'Infraestructures, Territori i Medi Ambient perquè es responsabilitze per aquest tema d'interés general i dedique l'esforç pressupostari necessari per a actuar amb caràcter d'urgència.
Els ecologistes i el sindicat (UGT-PV i AE-Agró) denuncien que les unitats de control de plagues en les muntanyes del País Valencià, que constaven de tres equips, un en cada demarcació, i que s'encarregaven del control de focus incipients de plagues forestals, van desaparéixer amb l'ERO de Vaersa de 2012.

Les brigades comptaven amb 13 treballadors qualificats i per a la comanda març 2012-febrer 2013 disposaven d'un pressupost de 342.317,58 euros, només per a les actuacions de prevenció. El personal d'aquestes brigades va ser acomiadat el 28 de febrer de 2013, i des de llavors les seues labors de prevenció s'han deixat de realitzar en les nostres muntanyes.

Cada una d'aquestes unitats estava constituïda per tres peons especialitzats i un capatàs, en disposició del carnet de manipulador de plaguicides d'ús fitosanitari, i disposaven d'un vehicle per als seus desplaçaments pels terrenys forestals i del material necessari per als treballs de prevenció (motoserres, aper escorçador, motxilles polvoritzadores...). Es desplaçaven al lloc on existia el focus, detectat pel director tècnic, i procedien a realitzar les tasques de control.

Els treballs consistien bàsicament en la col·locació de punts-esquer, que han d'estar instal·lats en l'època anterior al període de posta de l'insecte, i que per al cas del 'Tomicus destruens' correspon als mesos de setembre/octubre. En el cas que es detecten entrades, els esquers han de renovar-se cada 6 setmanes, perquè disposen de material fresc que és més efectiu, i s'eliminen les zones antigues afectades per mitjà de l'escorçat dels pins.

Per al sindicat i els ecologistes aquestes actuacions de prevenció eren claus per a haver tingut sota control les poblacions de 'Tomicus destruens' en el seu moment, ja que hagueren permés una ràpida detecció i actuació, enfront del caos i improvisació que estan demostrant en veure's hui per hui desbordats per la plaga, que es veu afavorida per la sequera que arrosseguem.

Pins amb Tomicus destruens



  
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal