Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Organitzat per la Regidoria de Cultura de l'Eliana Maria del Mar Bonet va exhibir 'Fira encesa' el dissabte 18 d'octubre passat

Amb un auditori lliurat des de l'inici i que va corejar les conegudes obres de Maria del Mar, com la balanguera. Tal com pot apreciar-se en el vídeo que per  cortesia de www.vivaleliana.com pot apreciar-se ací.




La balanguera és ja un himne en les illes d'on prové la Bonet
La balanguera, misteriosa,
com una aranya d'art subtil,
buida que buida sa filosa,
de nostra vida treu el fil.
Com un parca bé cavil·la,
teixint la tela per a demà...
La balanguera fila, fila...
La balanguera filarà.
Girant l'ullada cap enrere,
guaita les ombres de l'avior,
i de la nova primavera
sap on s'amaga la llavor.


Sap que la soca més s'enfila
com més endins pot arrel
ar.
La balanguera fila, fila...
La balanguera filarà.

De tradicions i d'esperances
tix la senyera pel jovent,
com qui fa un vel de nuviances
amb cabelleres d'or i argent.
De la infantesa qui s'enfila,
de la vellura qui se'n va...

La balanguera fila, fila...
La balanguera filarà..


Perquè com ja dèiem en la presentació d'aquest acte: Maria del Mar Bonet es un referent. Censurada per la dictadura franquista per la cançó Que volen aquesta gent, relat d'un suposat suïcidi d'un jove a qui tracta de detenir la Brigada politicosocial del règim, Maria del Mar es dedicà a recórrer infinitats de països donant a conèixer les seues cançons. Com a resultat d'eixos viatges Maria del Mar Bonet ens ha deixat un munt de cançons populars de les Illes i d'altres indrets de parla catalana.



Definida "com una de les millors veus d'Europa i possiblement del món" pel Festival d'Edimburg, la seua activitat musical l'ha portat a col·laborar musicalment juntament amb poetes com ara el grec Theodorakis o el turc Zulfu Omar Livanelli i a seleccionar gran quantitat de temes de Tunísia, Turquia, Sicília, Grècia, Nàpols, Eivissa, Síria,..., fins i tot ha arribat a gravar algunes temes de jazz i de flamenc.

Si escoltar a Maria del Mar és ja un plaer, oir la seua versió de "L'àguila negra" ens fa sentir sensacions que escapen de poder explicar.

També gaudim els qui assistim de les seues versions de músiques tradicionals de tot l'entorn cultural dels Països de parla catalana que al costat d'altres cançons i del seu darrer treball, l'homenatge dedicat al poeta  mallorquí Bartomeu Rosselló-Pòrcel, del qual es compleix l'any del centenari del seu naixement, formen el magnific espectacle que sota el titol de Fira Encesa reivindica una vegada més la figura del poeta que més lligams té amb la seua carrera.

vídeo cortesia de www.vivaleliana.com
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal