Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

El Tren de la Llibertat: Milers de dones van defensar el seu dret a decidir contra Gallardón

 Aquesta és la pel·lícula que ho explica.

Espanya 2014. Després d'anys d'avanç en els drets de la dona, el nou govern en el poder proposa un avantprojecte de llei que restringisca el dret a l'avortament. Davant aquesta notícia, un petit grup de dones asturianes es mobilitza provocant que centenars de milers de persones de tot el país es traslladen a Madrid amb tren, ajuntant-se en una multitudinària manifestació i arribant fins i tot a altres capitals del món.

Al febrer de 2014, més de 80 cineastes de tot Espanya es van unir per a dur a terme un documental col·lectiu sobre El tren de la Llibertat: la marxa que milers de persones van realitzar des de tots els racons del país, fins a Madrid, per a manifestar-se i exigir que es mantinga vigent l'actual llei de l'avortament.

D'aquella iniciativa va sorgir aquesta pel·lícula que reflecteix una marxa protagonitzada per milers de dones en protesta pel projecte de Gallardón de contrarreforma de la Llei de l'Avortament.

L'actualitat s'ha imposat en el cinema. Les presses que el ministre Gallardón té per a portar al Congrés en ple mes de juliol el seu projecte de reforma de la Llei de l'Avortament ha obligat al col·lectiu de dones cineastes de la pel·lícula Jo decidisc. El Tren de la Llibertat a donar l'última espenta per a poder difondre-la "a temps". Així, el pròxim 10 de juliol, el film s'estrenarà simultàniament en més de vint ciutats de tota Espanya, i l'endemà estarà a la disposició de tot el que la sol·licite i en diferents plataformes digitals.

La pel·lícula no tindrà carrera comercial, ja que la intenció de les més de vuitanta dones cineastes (directores, guionistes, productores, muntadores, directores de fotografia, actrius...) que han participat en ella és la d'aconseguir la màxima difusió. "La pel·lícula pretén mostrar l'oposició de les dones de tota Espanya a les intencions del Govern, exigir a aquest que mantinga l'actual legislació i recordar que cal seguir treballant per a evitar la pèrdua de drets i llibertats", diu el Col·lectiu de Dones Cineastes contra la Reforma de la Llei de l'Avortament.

Alberto Ruiz Gallardón, que amb els seus plans podria col·locar a Espanya de nou a la cua dels països de la Unió Europea quant a Drets de les dones, s'està preparant el terreny. El ministre ha organitzat un acte antiabortiste en el propi Congrés dijous que ve. Organitzat formalment per UPN, els dies 3 i 4 de juliol tindrà lloc en la Sala Ernest Lluch un seminari internacional amb membres d'organitzacions 'provida', que volía  inaugurar Gallardón (finalment no anirà) amb una conferència titulada amb el nom de la seua llei: Projecte de Llei de Protecció de la Vida del Concebut i dels Drets de la Dona Embarassada. El projecte de llei si que probablement s'aprovarà divendres que ve.

Altres grups del Congrés, escandalitzats per la celebració d'aquest seminari antiabortiste, han muntat la seua pròpia jornada de treball. El dijous, a partir de les 16.00 hores, se celebrarà una Trobada pro-elecció en el Congrés dels Diputats, al que han sigut convidades, entre uns altres, les cineastes responsables de la pel·lícula Jo decidisc. El Tren de la Llibertat.

"Parlamentaris/es i societat civil, pel dret a un avortament legal, segur i accessible" és el lema de la jornada, on una representant del Col·lectiu de Dones Cineastes contra la Reforma de la Llei de l'Avortament explicarà les raons que van moure a les professionals a embarcar-se en aquesta aventura.

Unes imatges de la pel·lícula Jo decidisc. El Tren de la Llibertat es van presentar recentment a París, dins del festival Dífferent 7 ! L'Autre cinéma espagnol!, on van ser rebudes entre encesos aplaudiments. Precisament París és una de les ciutats que apareixen en el film, on s'arrepleguen moments de les manifestacions de suport que es van realitzar a Europa (Roma, Edimburg, Luxemburg...) i alguns llocs d'Amèrica, com Buenos Aires. De fet, l'actual alcaldessa de París, Anne Hidalgo és una de les dones que ofereixen el seu testimoniatge en la pel·lícula.


A València  s'estrena el film  al - Jardín Botánic (19:00) el 10 de juliol


La manifestació a València.          La manifestació a Madrid:
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon