Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

El Rototom Sunsplash del 17 al 24 d'agost a Benicàssim amb gent com Rigoberta Menchú

Des del Rototom Sunsplash recorden que un món millor és possible només si som capaços de crear vertaderes accions transformadores. Raó de pes per a què el festival de reggae més important d’Europa accentue, any rere any, la seua vessant social. Entre el 17 i el 24 d’agost passaran per Benicàssim Damian Marley, Rigoberta Menchú o Fermin Muguruza, entre d’altres.
Per a celebrar el 20 aniversari s’ha tancat un cartell amb el millor reggae mundial. Entre els grups confirmats per aquesta ‘Love edition’ destaca per sobre Damian Marley. Des de Jamaica al País Valencià, en exclusiva europea i per primera vegada a l’estat, el fill de Bob Marley deixarà constància de la seua capacitat de modernitzar la música jamaicana respectant les arrels.
Skatalites i U Roy o històrics com John Holt, Lloyd Parks, Leroy Sibbles, Israel Vibration, Misty in Roots i Third compartiran escenari amb artistes de tot el món com Nneka, Groundation o Gondwana. Concerts dedicats a l’escena italiana i estatal o apostes com Fermin Muguruza i La Pandilla Voladora completaran la programació del Main Stage.

Espai per a l’esperança

Tot i què també s’hi formaran cues per a gaudir de les conferències i els debats d’un Fòrum Social que enguany arriba amb el lema ‘construir junts espais d’esperança’. Sota les carpes del Rototom es parlarà sobre desobediència civil com a forma de resposta des de la no violència. De les lluites socials a Europa, de l’Economia del Bé Comú i també l’activisme social des de l’art, la cultura i l’humor gràfic.
Es posarà el focus al damunt del racisme i l’extrema dreta a Europa; i s’analitzarà allò que està passant als països del Sud, els anomenats PIGS. El Rototom Sunsplash 2013 comptarà amb ponents de la talla de la Premi Nobel de la Pau, Rigoberta Menchú; Christian Felber, pare de l’Economia del Bé Comú; Sami Naïr qui és Catedràtic de Ciències Polítiques i Director del Centre Mediterrani Andalusí de la Universitat Pablo de Olavide de Sevilla o Margrét Tryggvadottir, membre de l’A elþingi (el Parlament islandés).

Frack you!

A més el Fòrum Social del Rototom Sunsplash abordarà, el dilluns 19 a les a les 17 hores, temes tant candents com el fracking o la fractura hidràulica amb una taula redona sobre la postura de la societat civil davant aquesta forma d’extracció d’hidrocarburs.
Moderada per Patricia Manrique, redactora i membre del periòdic Diagonal, el debat comptarà amb la presència de José Luis Simón, professor de geologia de la Universitat de Saragossa, que aportarà una visió científica d’en què consisteix i quins són els riscos d’aquesta tècnica i amb Teresa Giner, membre de la Plataforma contra el fracking de les Comarques de Castelló.
També es tractarà la lluita de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), que centra la seua activitat en els desnonaments de les persones que no poden fer front a la seua hipoteca i són llançats de les seues cases.
Es posarà el focus al damunt del racisme i l’extrema dreta a Europa
Es parlarà també d’Islàndia, on, després de la crisi de 2008, la lluita ciutadana ha tingut importants repercussions polítiques, i també en la presa de poder ciutadà en participar de la redacció d’una nova constitució per al país. Un intens debat que es celebrarà el 21 d’agost i que serà moderat per Juan Carlos Monedero, politòleg, escriptor, professor de Ciències Polítiques a la Universitat Complutense de Madrid així com col·laborador de La Tuerka, Tele K i Fort Apache.

Rigoberta Menchú

Va ser reconeguda a l'any 1992 amb el Premi Nobel de la Pau. Foto: Rototom Sunsplash.
Va ser reconeguda a l’any 1992 amb el Premi Nobel de la Pau. Foto: Rototom Sunsplash.
Entre els convidats destaca un nom, Rigoberta Menchú Tum participarà en aquesta edició del Fòrum Social el diumenge 18 d’ agost. Aquesta indígena ‘k’iche’ es coneguda internacionalment pel seu lideratge al front de les lluites socials a l’àmbit nacional i internacional, una trajectòria que li va ser reconeguda a l’any 1992 amb el Premi Nobel de la Pau, sent fins al moment la persona més jove en rebre aquest guardó.

Menchú Tum ha destacat pel seu compromís amb la justícia, impulsant a través de la Fundació que porta el seu nom diversos casos que busquen l’accés a la justícia per a les víctimes del genocidi comés a Guatemala, així com la defesa de les víctimes de discriminació i racisme.
* Autora Elena Cívico des dels nostres amics de Nonda-es
* El publicarem el 17 de juliol i republiquen ara per les dades de l'evenn
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal