Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

De RTVV a l’exili

Fa set mesos que es va fer efectiu l'ERO de RTVV. El desmantellament de la ràdio i la televisió públiques del País Valencià caigué com una llosa sobre els professionals del mitjà. Dels esfondralls sorgeix 9exili, una televisió ancorada en la plataforma Mildenou que evidencia la possibilitat de tenir una televisió pública, de qualitat i plural.

9exili es va constituir oficialment el passat març, quan els primers treballadors se n'anaren al carrer. "En la mesura que els #lladrEROs ens volien aïllats, tristos i dissolts, nosaltres decidirem traure una radiotelevisió que informara als valencians del que estava passant", explica Reis Juan, presidenta de la Plataforma Mildenou.

9exili compta amb una gran quantitat de planes i previsions. Són 350 socis amb ajudes d'amics i familiars els qui trauen els continguts endavant. Treballen amb material propi, i amb la limitació de recursos que açò implica. "A voltes no podem arribar a tot". Però la manca de mitjans no és el principal entrebanc per als membres. De vegades, com a conseqüència de la injustícia de la que han sigut víctimes, la dificultat principal amb la qual es troben és l'estat anímic. "Anem com una muntanya russa. Per contra, una de les coses que més ens ha colpit és com ens rep la gent. Tot són facilitats per a treballar i això et dona combustible per a tirar endavant".

Els continguts de la plataforma parteixen sempre de la negació del sectarisme. No es plantegen deixar fora un tema per qüestions ideològiques. I els dóna resultat. Determinades cadenes nacionals s'han posat en contacte amb ells per a demanar-los material, però el que sí tenen clar és que l'objectiu de 9exili no és obtenir benefici econòmic. "El fet que ens proposaren comprar continguts ens va causar un dilema. No volem crear una empresa; ni tampoc volem ser una competència deslleial per als companys".

RTVV: a la deriva en el mar de la dreta

L'ERO no s'ha acabat de consumar. Encara queden treballadors que no sortiran fins el 31 d'agost. Data en què ja s'ha plantejat una possible apagada de RTVV per falta de tècnics. Segons Rafa Xambó, membre del Consell d'Administració de RTVV, açò seria la conseqüència de tants anys de mala gestió a l'ens: "no passaria res que anàrem a negre perquè s'ho han guanyat a pols. Que siga un escàndol i que siga una vergonya". A més, anar a negre seria una raó més per als sindicats per demostrar que l'ERO era una equivocació.

Davant la possibilitat d'una apagada, la directora de RTVV, Rosa Vidal, no té moltes alternatives. Si no fa efectiu l'ERO donaria més arguments a la justícia per a què declararen nul l'expedient. D'altra banda, si continuen els acomiadaments, a l'agost no hi haurà tècnics suficients ni per a les redifusions. "L'única alternativa que tindria la directora seria fer una il·legalitat: per la via d'urgència contractar una empresa externa per a assegurar que les emissions puguen funcionar. Açò és el que van fer a Telemadrid", aclareix Rafa.

"RTVV ja fa molt de temps que no acompleix el servei públic", explica Rafa Xambó

Respecte a l'externalització de les franges horàries, l'únic que queda clar és que el 80% de la programació haurà de ser de servei públic. Tot i això, el fet que siga de servei públic no garanteix que s'haja de fer amb treballadors de la casa. L'únic espai que no quedarà externalitzat serà el dels informatius. Són les productores madrilenyes i afins al PP, Vértice 360 i Secuoya, amb Josep Piqué o Miguel Ángel Rodríguez en els respectius consells, les clares apostes per a l'externalització.

L'esperança: la via judicial

Mentre els ex-treballadors de RTVV s'aferren a la via judicial, i a la possibilitat de que declaren nul l'ERO. Tot i que l'empresa Acción Laboral ha cobrat més de 400.000 euros per redreçar les vides dels afectats, les possibilitats de repesca són difícils. Segons explica Xambó, una volta tancat l'ERO i tancades totes les vies judicials, les empreses de contractació podrien tornar a dirigir-se als antics treballadors. Però fins que no s'haja consumat l'expedient de regulació, la reincorporació dels professionals acomiadats és una il·legalitat.

RTVV va a la deriva i no se sap ben bé que és el que passarà amb la ràdio i la televisió dels valencians. Un mitjà que ens ha defraudat a molts i que contamina l'audiovisual valencià. "RTVV ja fa molt de temps que no acompleix el servei públic i que va destruir les expectatives de què pugués servir de motor per a la industria audiovisual valenciana" afirma Rafa. Davant d'açò, veus xicotetes com les de Mildenou es fan ressò. Però no hi ha res fàcil. A més, Xambó recorda que la solució no només està en fer mitjans independents sinó en continuar lluitant: "9exili és una iniciativa molt interessant però no cal oblidar que el que s'ha de fer és defensar el lloc de treball".

Els professionals encara tenen veu

L'ens no es podia permetre els 60 milions d'euros que costaven les nòmines dels treballadors. Però sí es va permetre el balafiament de 1.500 milions que els costava el finançament del PP, les subcontractes madrilenyes o la cobertura de la visita del Papa. Els arguments que justifiquen l'ERO són econòmics, però queda clara la voluntat de desacreditar a totes les radiotelevisions públiques. Qui ja fa temps manipula i controla l'opinió pública es va desfent de qui constitueix un embull en el seu fer i desfer; els treballadors que no segueixen la seua línia ideològica. Però hi ha molts professionals al carrer disposats a seguir fent informació. L'exemple: 9exili.


Autor Beatriz Pascual, des dels nostres amics de Nonada.es

 

 

Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal