Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Marxa antinuclear pel tancament de Cofrents

La Plataforma Tanquem Cofrents organitza, un any més, la seua acció reivindicativa més coneguda. La marxa eixirà el 21 d’abril, a les 11:30 hores, des de la piscina municipal de Jalance i recorrerà els 4,5 kilòmetres que separen aquest municipi de la Vall d’Aiora de les portes de la central nuclear.

Marxa pel tancament de la central nuclear de Cofrents al 2012. Foto: Tanquem Cofrents.
Enguany celebren que ja hi ha una menys a l’estat, la de Garonya, però ho fan amb la boca menuda perquè “segueixen havent motius per a la preocupació i la reivindicació del tancament de totes elles” assegura el portaveu d’ecologistes en acció a València, Luis Cerrillo. Però no ho diu ell només, “fins i tot l’expresident de la Comissió Reguladora Nuclear (NRC) dels Estats Unit, Gregory B. Jaczko, avala el tancament d’aquest tipus de centrals”, matisa.
En la Conferència Internacional de Política Nuclear Carnegie, celebrada aquest mateix mes d’abril, l’ex president de la NRC s’oposava a prorrogar el funcionament de les instal·lacions nuclears nord americanes després de la catàstrofe de Fukushima (2011) perquè entén que pateixen problemes irresolubles de seguretat. Per tant, apunten des de la plataforma, “aquesta demanda és aplicable també a la central de Cofrents, que va ser construïda per les mateixes empreses nord-americanes que van posar en marxa els reactors que l’expresident de la NRC considera insegurs”.
La central de Cofrents va començar a projectar-se en 1973 i l’autorització per a la construcció va ser concedida l’any 1975. Després de nou anys de treballs, aquesta va ser connectada a la xarxa elèctrica estatal a l’octubre de 1984. En els seus 28 anys de vida, Cofrents ha patit una llarga sèrie d’errors i problemes de seguretat sense resoldre. Entre les moltes deficiències identificades en l’informe de ‘Greenpeace 2011‘ cal destacar“els problemes de corrosió que van obligar a substituir tot el sistema d’accionament de les barres de control del vas del reactor, els reiterats errors en l’obertura de les vàlvules d’alleujament del sistema primari o l’augment de les dosis rebudes pels treballadors en el manteniment”.
La plataforma ha posat a disposició del públic un autobús gratuit des de València.
La plataforma ha posat a disposició del públic un autobús gratuit des de València.
“Concretament, el model del reactor de Cofrents és el BWR-6 i va ser construït per l’empresa nord-americana General Electric. El seu disseny es van realitzar a imatge i semblança del de la central de Grand Gulf-1, ubicada a l’estat de Mississipí i que va entrar en funcionament en 1982, dos anys abans que la central valenciana. A més del de Grand Gulf-1, als EUA hi ha altres tres nuclears bessones a la de Cofrents: la central de Clinton, a l’estat d’Illinois, la de River Bend-1 a Lousiana i la de Perry a Ohio. Precisament, la nuclear de Perry, que es va posar en marxa en 1986, acumula com Cofrents un llarg historial de problemes i accidents.”, expliquen des de la  Plataforma pel tancament de Cofrents
Per a aquestos activistes, la postura de Jaczko reforça la històrica reivindicació de la plataforma: “el tancament de la central de Cofrents i la transició cap a un model energètic net, sostenible, segur i eficient, basat en l’estalvi energètic i en l’ús d’energies renovables”.
Una reivindicació que aquest diumenge Tanquem Cofrents portarà fins a la central nuclear, durant la marxa anual que convoca la plataforma. 
Autora Elena Cívico des de els nostres amics de NONADA.es
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal