Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Exposició a Bétera sobre l'educació durant la República, 'La Escuela Iluminada', l'organitza EUPV de Bétera

L'exposició estarà des del 6 d'abril fins al 20 d'abril,  al Castell de Bétera i està composta de 50 imatges que fan un recorregut sobre l'ensenyament durant el període de la II República. Una època en la qual un dels punts més importants va ser  l'educació i els plans pedagògics.

L'exposició es de carácter itinerant i ha segut portada a Bétera per Equerra Unida.  seguent la Comissària Cristina Escrivà i Moscardò

l'inauguració serà el dissabte 6 d'abril hi intenrvindran Cristina Escrivà - Comissària i el Diputat Ignacio Blanco

"Amb la proclamació de la Segona República, Espanya va obtindre canvis substancials en educació traçats pel Ministeri d'Instrucció Pública. La Constitució de desembre de l'any 1931 va guiar el pla pedagògic des de les ciutats fins als pobles. Aprendre en igualtat; fer les coses per un mateix; dirigir la vida amb conseqüència; ser solidaris i respectuosos amb la naturalesa, van ser algunes de les claus de la cultura laïcista republicana.
La Guerra Civil no va ser ipediment per a continuar am l'obra empresa i es van organitzar des de Colònies escolars a Instituts Obrers.

En l'oratòria pedagógica, se solia dir: " No vos msotreu indiferents. Si una revolució s'imposa pels xiquets i per la infància lliure i feliç, sentir-vos revolucinaris"

 Un desl exemples  de l'obra educativa republicana van ser els Instituts Obrers

A partir de l'Institut Obrer de València, que va ser el primer y més rellevant, es van crear altres en les ciutats de Sabadell (Barcelona), Barcelona i Madrd. - Un nombre aproximat de 873 alumnes van iniciar els seus estudis, dividits entre: 356 alumnes de l'IO de València; 300 de l'IO de Barcelona; 87 de l'IO de Sabadell i 150 de Madrid.- Atots ells va accedir una joventut amb semblants característiques i entos ells la metodología d'ensenyança va ser la mateixa.

El final de la guerra també va ser igual, un calc exacte de dolor i tristesa pel que va poder ser i pel que va ser la realitat; submissió, camps de concentració, mort, presó o exili."

Els 17 plafons mostren un recorregut per la escola republicana a través de kes imatges dels protagonistes, Fotografies trobades a la "Biblioteca Nacional" u al ·Archivo General de la Administración", amb documents historiogràfics investigats en hemeroteques i arxius personals, han estat imprescindibles per aquest treball.

L'exposició estarà des del 6 d'abril fins al 20 d'abril,  al Castell de Bétera i està composta de 50 imatges que fan un recorregut sobre l'ensenyament durant el període de la II República. Una època en la qual un dels punts més importants va ser  l'educació i els plans pedagògics.

Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal