Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Constituïda la Xarxa València per l'Aigua Pública

Aprofitant el dia mundial de l'Aigua s'ha constituït a València aquesta xarxa que el seu objectiu és la defensa de l'Aigua com ben Públic i  el rebuig al fet que es contemple com ben comercial.

Les primeres 18 primeres entitats pertanyents al món ecologista, sindical i social - entre elles la Confederació d'Associacions de Veïns, els sindicats Comissiones Obreres, l' Unió General dels Treballadors, la Intersindical Valenciana , la Unió de Llauradors i Ramaders del País Valencià, etc. El treball social de totes  és a tot arreu el Pais Valencià i han donat  posteriorment una roda de premsa.

foto desprès de la cosntitució
En juliol de 2010 l’Assemblea General de les Nacions Unides va declarar que el dret a l’abastament i sanejament adequat és "un dret humà essencial per al ple gaudiment de la vida i de tots els drets humans". En aquest sentit les organitzacions que conformen la Xarxa s'han adherit a la Iniciativa Ciutadana Europea "El dret a l'aigua i el sanejament com a dret humà. L'aigua no és un ben comercial, sinó un ben públic!"

Aquesta iniciativa preten assolir 2 milions de signatures en la Unió Europea, abans de setembre, per a ser tramitada davant el Parlament Europeu. La Xarxa Valenciana per l’Aigua Pública anima a tota la ciutadania a donar-hi suport a través de la signatura electrònica en la web.

Aquesta Xarxa vol servir com a espai d’encontre, reflexió i treball comú de les entitats i persones interessades en la gestió pública i el control democràtic de la prestació dels serveis d’abastiment d’aigua potable i sanejament. La vocació de les organitzacions i entitats formants és enxarxar-se per a reivindicar la consideració de l’aigua com un bé comú i com a dret humà bàsic. Això exigeix un model de gestió que no es subordine a l’obtenció del benefici privat i que garantisca l’eficàcia, la solidaritat, l’eficiència, l’equitat, el control democràtic dels operadors dels serveis de l’aigua i la conservació dels ecosistemes aquàtics.

Des de la Xarxa Valenciana per l’Aigua Pública, les entitats que la conformen defensen un model de gestió pública que combine la qualitat i l’eficiència en la prestació del servei, amb la transparència i la participació ciutadana en la seua gestió. Un model de gestió que entenga i assumisca plenament que una bona salut dels ecosistemes aquàtics és la garantia bàsica de satisfacció de les necessitats humanes a llarg termini.


És a dir, una manera de gestionar aquests serveis públics essencials que siga conscient que l’eficiència i l’equitat en la gestió del sistema només es garanteix amb professionalitat, transparència, accés a la informació, rendició de comptes, participació activa dels treballadors de les pròpies empreses i control públic directe de la ciutadania.

Els propòsits de la Xarxa es resumeixen en 4 punts:

1) Defensar el cicle integral de l’aigua com a bé públic, gestionat al 100% des del sector públic, evitant la seua mercantilització i la seua conversió en objecte de lucre i d’especulació, així com denunciar totes les activitats que vagen encaminades a la privatització total o parcial de la gestió del cicle integral de l’aigua i dels serveis d’aigua i sanejament.

2) Donar suport i promoure iniciatives al País Valencià contra la privatització dels serveis de l’aigua i per la remunicipalització dels ja privatitzats.

3) Exigir i ajudar a implantar nous models de gestió pública de l’aigua que combinen la qualitat i eficiència del servei, amb la transparència i la participació ciutadana, tot sensibilitzant i informant tant a la població com als responsables públics.

4) Coordinar els esforços que s’estan realitzant al nostre país amb el moviment internacional contra la privatització de proveïment i sanejament i per la consecució efectiva del dret humà a l’aigua.

Des de la Xarxa s’està treballant en la posada en marxa d’una plana web com a eina d’informació; la difusió del model de gestió pública i democràtica de l’aigua; la proposta d’iniciatives parlamentàries i municipals; l’elaboració d’un mapa sobre l’estat i característiques de la gestió urbana de l’aigua als municipis del País Valencià, ja que hi ha una manca important d’informació sistematitzada sobre aquest tema al nostre territori; i, l’ampliació de la Xarxa i creació de grups de treball a Alacant i Castelló.


Entitats inicialment integrades en la Xarxa Valenciana per l'Aigua Pública:


1.     Acció Cultural del País Valencià
2.     Acció Ecologista - Agró
3.     Asociación Matriarcal
4.     ATTAC - País Valencià
5.     Comissions Obreres del País Valencià - CCOO PV -País Valencià
6.     Confederació d’Associacions de Veïns i Consumidors de la Comunitat Valenciana - CAVE-COVA
7.     Coordinadora de Agricultores y Ganaderos de la Comunidad Valenciana - COAGCV  
8.     Enginyeria Sense Fronteres - València
9.     Federació d’Ecologistes en Acció del País Valencià
10.   Federació d’indústries i Treballadors Agraris - País Valencià - Unió General de Treballadors -        FITAG-PV-UGT
11. Fundació Nova Cultura de l’Aigua
12. Intersindical Valenciana
13. L'Alficòs - Consum Ecològic (Petrer)
14. Plataforma per la Sobirania Alimentària del País Valencià
15. SEO-BirdLife
16. Unió de Llauradors i Ramaders del País Valencià
17. WWF-València
18. Xúquer Viu
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal