Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Les Falles Populars compleixen 10 anys


Ara fa 10 anys naixia a València una forma diferent d'entendre la festa gran de la ciutat, les Falles Populars i Combatives (FPC). El que era aleshores una alternativa soterrada ha crescut, s'ha modernitzat i s'ha consolidat com una iniciativa col·lectiva que vol recuperar l'essència autèntica de les Falles com una festa popular, de carrer, lliure, oberta i crítica.

                                Algun personatge cèlebre de 'Gandia Shore' també fa la crida a participar en les Falles Populars 2013. Foto: FPC 2013.

'L'arreplegà 2.0′ d'enguany va a bon ritme. No ha sigut tan 'd'esclafit' com la de l'any passat, però els organitzadors, pertanyents a col·lectius de diferents sensibilitats socials de València, afirmen amb orgull que "s'ha mantingut alguna gent de les passades FPC, i se n'ha incorporat de nova", amb el que s'ha ampliat la base que sustenta aquesta festa microfinançada a través de la plataforma Verkami.
La programació de les Falles Populars d'enguany encara no està tancada, però sí que es coneixen les activitats. Com a novetat, aquestes festes, que es portaran a terme principalment al centre de la ciutat, començaran l'1 de març i finalitzaran el 19 amb la cremà de la falla, un monument en el que col·laboraran membres del departament d'Escultura de la Universitat Politècnica de València, que treballaran colze a colze amb l'Associació de Veïns del Barri del Carme i l'Associació de Mares i Pares d'Alumnes (AMPA) de Ciutat Vella. "D'aquesta manera aconseguim que el procés de creació del monument siga com ha de ser, participatiu, independent i àcid en la crítica", afirmen des de l'organització.

Com ja va succeir l'any passat, les albaes obriran els dies centrals de les Falles Populars. Foto: FPC.
Les FPC no proposen unes Falles a l'ús, tal i com han sigut corrompudes en els últims temps per la majoria de comissions (amb comptades i molt lloables excepcions). No ofereixen una festa tancada a un local ni molt menys a una carpa, perquè el seu hàbitat és el carrer. Tampoc són excloents, perquè les activitats són gratuïtes, s'haja participat en el 'crowdfunding' o no. "Les FPC es faran per a tots perquè així ho determina la comunitat que les finança, i també, gràcies a que els artistes es presten a vindre desinteressadament", expliquen.
Són, en definitiva, les festes que desitjarien molts dels habitants de València, inexistents per a l'administració local, que ignora qualsevol cosa que olore a música en valencià més enllà del folklore i l'himne regional, i que sembla no posar les coses fàcils a les iniciatives al marge de la doctrina oficial. El repte de portar al cor de la ciutat aquesta alternativa és la gran contribució dels mecenes i organitzadors de les FPC, que treballen contra rellotge per tancar tots els detalls d'una programació que, si no es sustentara en la bona voluntat dels artistes, botaria dels 10.000 o 15.000 euros, afirmen els organitzadors. En canvi, amb 2.600 es financien les FPC 2013.
A l'hora de fer balanç dels 10 anys de les Falles Populars, els organitzadors es prenen cada nova edició com un triomf: "com diu aquell, resistir és vèncer. Simplement haver aguantat 10 anys al peu del canó és un èxit i si, a sobre, veus que la gent li agrada el treball que fas, mel. També és satisfactori veure com noves generacions no rebutgen les falles de primeres, i si en això les FPC hem pogut aportar el nostre granet de sorra, encantats", expliquen.

Molt més que música

Les Falles Populars són una festa, i el cos central de tota festa, més encara, si es tracta de Falles, és la música. Enguany, les propostes van des de la parada en la gira de presentació del '3.0′ d'Orxata Sound System a l'acordionista Carles Belda, des dels Ovidi Twins al raper mallorquí Valtonyc, detingut el passat mes d'agost per pressumptes injúries a la Corona.

ESOC són altres dels artistes que repetiran presèmcia respecte a les Falles Populars de l'any passat. Foto: ESOC.
ESOC són altres dels artistes que repetiran presència respecte a les Falles Populars de l'any passat. Foto: ESOC.
Amb motiu del desè aniversari, DJ PlanB prepararà una 'mixtape' amb cançons de tots els grups que han passat per la primera dècada de les Falles Populars, que serà una de les recompenses per als mecenes, i també es posarà a la venda durant la festa. No poden faltar els ESOC i la seua festa de la nit del foc, el dia 18, a més de la Murga d'Amparito Roca, la benvinguda amb les albaes de Josemi Sánchez, l'actuació de Frida Free Rap (el projecte conjunt d'Arrap i Barraques Sud Sistema, que presenten treball demà) i alguna sorpresa que encara es guarda l'organització en la mànega. Però hi haurà molt més que tot això.
Com a novetat, se celebrarà una cursa popular pels carrers de València organitzada pel grup La fera ferotge el dissabte 2 de març. També s'incorpora a les Falles Populars un concurs de balcons fallers i combatius, i una exposició al Racó de la Corbella reunirà una mostra sobre els 10 anys d'història d'aquesta festa. I com sempre, tot estarà esguitat de bon menjar, amb esmorzars populars, concursos de paelles i una gran calçotada.
En definitiva, les Falles Populars compleixen 10 anys amb plena vigència. Els organitzadors li resten importància a l'esperit que han contribuït a potenciar: "no hem inventat res, hem redescobert l'esperit real de les Falles, de la festa oberta, al carrer", expliquen. "A les Falles Populars, vens, i ja eres faller. No hi ha casal tancat ni restriccions. Això sí, res d'oda als polítics, s'ha de ser crític, s'ha de ser políticament incorrecte perquè així era l'essència de les Falles".


Autor Guillem Sanchis de NONADA

Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal