Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Riba-roja de Túria sol·licita a la Generalitat el segellament 'urgent' de l'antic abocador de Basseta Blanca

      



L'acord plenari és fruit d'una proposta del govern del PSPV de Riba-roja de Túria i que compta, a més, amb el suport unànime de la resta de grups municipals amb representació en el ple municipal: el Partit Popular, Compromís, Ciutadans, Esquerra Unida i Podem Riba-roja Pot. Els partits signants reclamen la utilització de "la via de la urgència" per a accelerar els terminis i els termes temporals per a portar avant el projecte.

La proposta del ple municipal inclou en la seua sol·licitud la necessitat que el Consell porte avant de forma urgent les obres de condicionament i segellament de l'extint abocador de Basseta Blanca que durant anys es va encarregar de recollir els residus sòlids urbans procedents de l'àrea metropolitana de l'Horta, fins que va ser clausurat l'any 1993 per part de l'Ajuntament de Riba-roja de Túria, encapçalat en aquell moment per l'ex alcalde Joan Antoni Toledo, del PSPV. Una sentència posterior va obligar a la seua reobertura fins que una sentencia del Tribunal Suprem de l'any 1996 ratificava el tancament definitiu i obligava a la restauració de la zona.

No obstant això, entre els anys 1993 i 1996, entre els anys de clausura i ratificació de la decisió municipal, es van continuar abocant milers de quilos diaris de residus sòlids procedents de l'àrea metropolitana de València fins a aconseguir les més de 800.000 tones que, actualment, es conserven en la citada zona de Riba-roja i que suposa, per aquesta raó, una deterioració ambiental evident per la proliferació dels rius de lixiviats que es creen cíclicament i que augmenten en època de pluges abundants. De fet, els lixiviats arriben a descendir fins a les zones pròximes de la Canyà de la Senyoreta, una àrea on abunden els aqüífers.
 
Entre la passada legislatura i l'actual, la Generalitat ha dut a terme les proves de la zona per a estudiar i conéixer amb major detall la situació dels més de 125.000 metres quadrats d'extensió dels quals consta aquest enclavament, previs a les tasques consistents en les obres de segellament definitiu i restauració ambiental. El projecte està valorat en una inversió pública fixada en un total de 9 milions d'euros, dels quals 3 ja estan pressupostats mentre que falten els 6 milions restants.

Pla Integral de Residus

De fet, les tasques de segellament i restauració sobre Basseta Blanca estan contemplats en el projecte autonòmic sobre segellament d'abocadors contingut en el Pla Integral de Residus Sòlids de la Comunitat Valenciana, aprovat pel Govern del Botànic. Per tant, el segellament d'aquesta zona compta amb el blindatge del Decret del Consell de la Generalitat Valenciana, d'acord amb la llei 22/2011, del 28 de juliol sobre residus i sous contaminats.

L'actual equip de govern de Riba-roja de Túria va negociar amb la família propietària dels terrenys en els quals hi ha enterrades les citades 800.000 tones de residus la cessió dels mateixos a la Generalitat Valenciana ja que són de propietat privada. Per això, els documents acreditatius de cessió del sòl van ser remesos a la Generalitat al setembre del passat any 2021 per a iniciar les tasques de segellament i restauració dels terrenys. El manteniment posterior a la cessió es prolongarà per un període de 25 anys, després del qual tornaran als seus antics propietaris.

L'alcalde de Riba-roja de Túria, Robert Raga, ha subratllat la necessitat d'executar el projecte de segellament i restauració "en un breu període de temps com es va comprometre la Generalitat ja que es tracta d'una qüestió d'evitar una deterioració ambiental sobre aquesta zona de gran valor per a tots els veïns i que no pot esperar més temps; és una assignatura pendent que ha d'executar-se durant els pròxims mesos sense més dilacions".

Raga ha agraït la labor que ha realitzat l'actual govern municipal del PSPV, l'anterior govern tripartit format pel PSPV, Compromís i Esquerra Unida, la labor del grup municipal de Ciutadans i, especialment, el director general de Qualitat i Educació Ambiental, Joan Piquer, a més del govern del Botànic de la Generalitat.

Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon