Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

«No ens callaran»: col·lectius socials tornen al carrer contra la Llei Mordassa



Diversos col·lectius i organitzacions socials del País Valencià han signat un manifest contra l'anomenada llei mordassa. Concretament, s'ha convocat una concentració aquest diumenge 13 de febrer, a les 12 del migdia a la plaça de la Crida, davant les Torres de Serrans, al centre de València, per donar veu a «les persones sancionades per exercir el seu dret de protesta». A la concentració també hi participaran els artistes Jce i Xemayo, del col·lectiu Let's grow, per dur a terme una obra que serà entregada a les Corts valencianes «per recordar a les autoritats polítiques que una Llei de Seguretat Ciutadana ha de fer honor al seu nom i garantir els drets de les persones que alcen la veu i defensen els seus drets de manera pacífica».

Entre les entitats que se sumaran a la protesta hi ha la Unió de Periodistes Valencians. La coneguda com a «llei mordassa», aprovada pel Govern de Mariano Rajoy el 2015, va suscitar una gran polèmica per les grans restriccions de drets que imposava, especialment en matèria de reunió i manifestació. L'arribada de Pedro Sánchez al govern espanyol, i especialment arran de la incorporació a aquest executiu de ministres d'Unides Podem, anava acompanyada de la promesa de derogar aquesta llei. Aquesta expectativa, però, encara està en l'aire.

El govern espanyol es va proposar derogar la llei abans de les eleccions de Castella i Lleó, que se celebraran aquest diumenge. Per tant, aquest propòsit tampoc s'ha complert i és en aquest sentit que col·lectius i entitats socials n'exigeixen la derogació immediata i protesten per la proposta de reforma plantejada per l'executiu espanyol, la qual consideren un mer «maquillatge».

Tot seguit, poden llegir el manifest pel qual les entitats convocants criden a la manifestació el diumenge dia 13 a la ciutat de València.


MANIFEST

La llei mordassa s'ha utilitzat de forma recurrent des de la seua aprovació en 2015 per desmobilitzar a organitzacions, activistes, periodistes i a la ciutadania que s'implica en la defensa dels Drets Humans. Dins de molt poc es reformarà la llei de seguretat ciutadana, però tal com s'ha plantejat aquesta reforma, la llei seguirà mereixent el qualificatiu de «llei mordassa».

L'acord del Govern per la reforma de la llei ha arribat en anys de retard, però el que és pitjor, és que si s'aprova la reforma en el seu estat actual, no eliminarà els elements més lesius per als Drets Humans i, per tant, constituirà un maquillatge de la llei mordassa aprovada pel Partit Popular en 2015. En la proposta actual de reforma, la Llei de Seguretat Ciutadana continuarà sent una mordassa per a la protesta pacífica.

Des de l'aprovació de la llei en 2015 i fins a desembre de 2019, es varen imposar 140.000 sancions en base únicament a dos articles: resistència, desobediència o negativa a identificar-se" (36.6) i "faltes de respecte a l'autoritat" (37.4), cosa que suposa el 70% del total de sancions imposades en matèria de seguretat ciutadana. S'han documentat nombrosos casos on aquestes sancions han estat utilitzades de manera arbitrària, en situacions de protesta, agredint els drets de reunió i expressió. Cap d'aquests dos articles és modificat en l'acord de la reforma. La proposta de reforma tampoc planteja eliminar l'article relatiu a la «difusió d'imatges» d'actuacions policials (36.23). Les actuacions policials deuen poder ser documentades per periodistes i per la ciutadania en general. La proposta de reforma no redueix els amplis poders discrecionals de les forces i cossos de seguretat, ni estableix mecanismes adequats de control i rendiment de comptes, deixant la porta oberta a actuacions arbitràries. Tampoc no es prohibeix l'ús de pilotes de goma ni es compromet a fer públics els protocols d'ús de la força en situacions de protesta. Tampoc es planteja eliminar l'aparent cobertura legal que ofereix la llei a les conegudes com a «devolucions en calent».

El pròxim dia 13 ens mobilitzarem per fer públic el refús d'aquesta llei per part dels col·lectius, organitzacions, moviments socials i ciutadania que treballen cada dia al carrer, denunciant vulneracions de Drets Humans. La reforma de la llei de seguretat ciutadana ha de poder garantir l'exercici del dret de reunió i expressió. Exigim als partits polítics que compleixen en els tractats internacionals de Drets Humans i, per tant, la nova llei deu:

• Eliminar aquells articles que puguen limitar el dret de reunió, expressió i informació.

• Incorporar mecanismes independents d'investigació per evitar l'ús excessiu de la força o actuacions arbitràries de la policia.

• Derogar la disposició addicional que busca donar cobertura legal a les expulsions sumàries d'Espanya a Marroc.

 


* Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon