Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

L'exposició "el Partit i la Cultura" en Llíria pel centenari del PCE, una xicoteta mostra de la lluita de les idees per la transformació social


 La inauguració de l'exposició de mà de Javier Parra i Julia Arastey ha tingut lloc en el Casal Jaume I de Llíria amb una assistència loable per a la situació de pandemia en què vivim. La màscara com a bandera en tots els assistents i en el cor i el cap la història del PCE i l'esquerra. Una exposició que ha sigut coordinada per Julio Mallén

 Els intel.lectuals en una  mostra de la lluita de les idees per a donar suport a la transformació de la societat, que els intel·lectuals i referents comunistes com Renau, com Albertí, com el mateix Picaso van deixar en les seues obres.

Más de quaranta obres que representen només una xicoteta part del camí que el PCE ha desenvolupat al costat de la Cultura. Molts anys junts i que fonamentalment van tindre un gran protagonisme durant la República, els anys de 1936 a 1939 i tots els anys de l'exili. Un treball cultural que la majoría dels artistes compromesos van aportar als moviments socials i les esperances de canvi de la societat.

 "La gran aportació teòrica promoguda per Josep Renau al creixement del PCE durant la República va ser molt més important del que es coneix, Renau amb les seues critiques internes va aconseguir que el PCE es moguera i s'apropara amb la cultura a les classes a les quals volia representar", així ho va explicar Javier Parra (Secretari General del PCPV) en la seua intervenció, valorant la figura de Josep Renau en la seua concepció de l'art i la cultura com a factors d'agitació i com a eines indispensables per a transformar en una direcció de progrés les estructures que regeixen les relacions socials. Per això, "des del PCPV som conscients d'això i continuem apostant per caminar junts i fer que la cultura servisca com a acció política".

En l'exposició es poden trobar també obres de l'equip Crònica, de Genovés i com no, de Josep Renau. Gran part d'elles aportades des dels arxius d'Iban Ramón i de Promocions Culturals del Pais Valencià.

En la seua intervenció Julia Arastey (Lliria), va fer un apropament a la realitat de Llíria i part de la comarca recordant els inicis en la militància des d'una base cristiana familiar (encara que amb ancestres republicans silenciats per la foscor dels temps de franquisme) i la seua militància veïnal fins a la seua participació de la mà del PCE en les primeres eleccions locals democràtiques del 3 d'abril de 1979, moment en què va ocupar el quart lloc com a independent. Unes eleccions en què el PCPV va obtindre 5 seients a l'Ajuntament de Llíria. Des d'allí, fins hui, un recorregut per la realitat de l'esquerra, el comunisme, el feminisme i l'ecologisme.

Javier Parra ha explicat i valorat el sentit de l'exposició  "Amb aquesta exposició emmarcada en els actes del Centenari del Partit Comunista d'Espanya, el PCPV vol d'una banda reivindicar la importància que ha tingut la cultura i l'art en la història de la nostra organització, a la qual han pertangut els més importants intel·lectuals i artistes del segle XX, volem també posar en valor a la cultura com a eina per a la transformació social i com a vehicle per a la unitat. Des de 1931, i amb un paper destacat de Josep Renau, el PCE va saber organitzar a les més àmplies forces de la cultura i es va convertir en una referència per a aquestes. Hui, en 2021, i amb una guerra ideològica brutal per part del capitalisme i l'imperialisme, i davant l'auge dels nous feixismes, el Partit Comunista posa de nou en el centre de les seues prioritats la batalla cultural".

L'exposició estarà oberta al públic en el Casal Jaume I de Llíria amb accés gratuït, des del dijous 30 de setembre fins al diumenge 3 d'octubre de 10h a 13h i de 17h a 20h. El Casal Jaume I és troba en l'Avinguda dels Furs, 17, 46160 Llíria (València)








Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon