Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

L'Eliana ret homenatge a Joan Coll Valero, veí que va morir en un camp de concentració

Un passeig del Parc de la Pineda, que a partir d'ara porta el seu nom, va servir d'escenari per a l'homenatge que familiars i Corporació van dur a terme en memòria de l’elianer mort en 1941. 

Dissabte passat 15 de maig, l'Ajuntament de l'Eliana va homenatjar a Joan Coll Valero, veí de la localitat que va morir en el camp de concentració de Gusen, conegut com l'infern de Mauthausen. Va ser el 20 de desembre de 1941, quan comptava amb 29 anys d'edat

La Guerra Civil va sorprendre a Joan Coll amb 24 anys, sent soldat de l'exèrcit republicà. Va participar en la batalla de l'Ebre i finalment va aconseguir escapar de la repressió franquista fugint a França. En aquella època, el Govern francés tractava als espanyols refugiats com si foren delinqüents i els enviava a camps de concentració amb l'amenaça de ser deportats. Joan es va allistar en una companyia militaritzada i va treballar en la construcció de la Línia Maginot. Posteriorment va ser capturat pels nazis i enviat a Mauthausen i posteriorment a Gusen.

L'acte d'homenatge va ser presentat per Rafa Desco, president del Centre d'Estudis Locals (CEL), i en ell van ser presents la senadora Mercedes Berenguer, el diputat de Memòria Històrica Ramiro Rivera, la Directora general d'Emergència Habitacional Pura Peris, membres de la Corporació i l'alcalde Salva Torrent, qui en la seua al·locució va fer un detallat relat del sofriment que va haver de patir l'homenatjat.

També van acudir a l'acte veïns i veïnes, representants d'associacions i familiars. Aquests últims van protagonitzar moments molt emotius en depositar un ram de flors al costat de la placa que l'alcalde i el president del CEL acabaven de descobrir. Un quartet de corda de la Unió Musical de l'Eliana va posar música a l'acte, que es va celebrar en un passeig del Parc de la Pineda que ja porta el nom de Joan Coll Valero.

L'alcalde Salva Torrent va declarar que “l'Eliana tenia el deute amb aquest veí i els seus familiars per a honrar la seua memòria i fer un just homenatge després del sofriment que va haver de patir en la seua curta vida”. 



Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon