Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Bétera homenatja quatre veïns reclosos en camps de concentració nazi

En la seua memòria l'Ajuntament ha col·locat un monòlit al jardí del carrer La Paz.

 Fins a final d'abril també es podrà visitar l'exposició fotogràfica "Auschwitz - Birkenau Silenci, Dolor i Mort" en l'edifici de l'antic Ajuntament.

Bétera ha celebrat un emotiu acte per a recordar als seus veïns Francisco Ten Campos, José Ten Campos, Vicente Miralles Aloy i Eduardo Campos Falomir, els qui van partir del municipi, els va sobrevindre la guerra i van acabar reclosos en diferents camps de concentració nazi. Un passatge que escriu i defineix la història de Bétera i que l'Ajuntament ha volgut commemorar amb la col·locació d'un monòlit al jardí del carrer La Paz, “perquè ningú oblide la cruesa del seu passat i no es torne a repetir mai”, ha assenyalat l'Alcaldessa de Bétera, Elia Verdevío.

L'acte ha començat a les 10:00h amb unes paraules de presentació a càrrec del regidor de Cultura, Manuel Chover qui ha destacat “l'important paper d'aquests veïns i el que ha suposat la seua història per al poble de Bétera”.

Un homenatge al qual ha acudit el Diputat Autonòmic de Prevenció d'Incendis, Desenvolupament Rural i Polítiques contra la Despoblació i Memòria Històrica, Ramiro Rivera, així com també alguns familiars dels veïns homenatjats i membres de la Corporació Municipal.

Jorge Alonso, veí i director del Centre d’Estudis Locals de Bétera, qui ha tret a la llum aquesta investigació històrica ha emocionat a tots els presents no sols en el repàs que ha fet de les vides de Francisco, José, Vicente i Eduardo sinó també durant la lectura d'unes cartes que han fet arribar les filles d'Eduardo Campos i Vicent Miralles que viuen a França i que no han pogut traslladar-se fins a Bétera per a seguir l'homenatge. Sens dubte, un dels moments que més ha entendrit als allí presents.

Mentre que, Elia Verdevío, ha posat de manifest durant el seu discurs que “l'exemple dels nostres veïns és una lliçó de vida que hem de recordar per la convivència i la concòrdia de la democràcia perquè aquestes 4 històries són un ferm al·legat en favor de la pau, la llibertat i la tolerància”.

Al seu torn, l'Alcaldessa de Bétera ha mostrat el seu agraïment cap a Jorge Alonso “per descriure'ns la vida de Francisco, José, Vicente i Eduardo i revelar-nos així el passat que enriqueix, innegablement, la història de Bétera”.

L'acte commemoratiu l'ha tancat el Diputat Provincial que ha manifestat “la gran importància d'aquest homenatge per a retornar amb afecte el record i la memòria d'aquests veïns”.

En finalitzar els parlaments, Elia Verdevío, Ramiro Rivera, Manuel Chover i Jorge Alonso s'han acostat al monòlit per a descobrir-lo i depositar cadascun d'ells una rosa en memòria i reconeixement de cadascun dels 4 veïns.


Aquest acte ha tingut lloc després que l'any passat s'aprovara en una sessió plenària una moció presentada per Jorge Alonso per a reconéixer la història d'aquests quatre veïns, hui, transcorreguts els moments de màximes restriccions degudes a la Covid-19 que hem tingut en aquest últim any, s'ha pogut celebrar aquest homenatge que, tal com ha afirmat l'Alcaldessa, “significa tant per al poble de Bétera”.

Exposició fotogràfica

Al seu torn, aquest emotiu acte es complementa amb l'exposició fotogràfica "Auschwitz - Birkenau Silenci, Dolor i Mort" de Juan José Todolí que estarà fins al pròxim 30 d'abril en horari de 18;30h a 20:30h en l'edifici de l'antic Ajuntament de Bétera.



Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon