Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

EUPV reclama una Agència Valenciana de l'Energía per abaratir els preus

 

Estefanía Blanes; “es tracta de crear una autèntica empresa pública capaç de produir energia i oferir-la a les famílies i petites empreses valencianes a preus més avantatjosos que els del mercat privat

Per a Estefanía Blanes León, portaveu adjunta del Grup Parlamentari Unides Podem en les Corts valencianes, “l'última pujada del preu de l'energia ha tornat a posar de manifest que les grans empreses elèctriques abusen de la seua posició de domini en el mercat, fins al punt d'aprofitar-se d'una onada de fred per a pujar el preu de l'electricitat en clar perjudici dels consumidors, especialment els més vulnerables”. 

Per això, per a la diputada d'esquerres “és urgent posar en marxa l'Agència Valenciana d'Energia, perquè es constituïsca com una autèntica empresa pública valenciana amb capacitat, d'una banda, per a produir energia i fomentar la investigació i ampliació de les energies renovables, i d'altra banda, per a presentar-se en el mercat comercialitzant l'energia que genera amb la finalitat de subministrar-la a l'Administració Autonòmica i les corporacions locals, però sobretot per a oferir les seues tarifes a les famílies i petites empreses valencianes a preus més avantatjosos que els del mercat privat”.

Blanes ha recordat que l'acord 1 de l'apartat de Transició Ecològica i Lluita contra l'Emergència Climàtica del pacte del Botanic II proposa desenvolupar l'Agència Valenciana d'Energia però s'ha lamentat que “la situació actual exigeix que es desenvolupe ja”, en aquest sentit, ha dit que “no podem esperar a la lenta tramitació de la Llei de Canvi Climàtic i Transició Ecològica ni a cap altra fórmula burocràtica que ho retarde, hem de buscar una via d'acord amb la urgència social que vivim per a dur-la a terme, esperem que la resta del Botanic pense igual”. En definitiva, “amb la situació de crisi social que vivim no podem permetre que les famílies valencianes continuen patint els abusos del mercat energètic en les seues factures, és urgent que ens posem a la feina”, ha destacat la diputada d'esquerres.

A nivell de l'Estat

Estefanía Blanes; “la configuració actual del mercat elèctric només beneficia a les empreses productores que el controlen mentre les famílies pateixen, per això, el Govern de l'Estat espanyol ha de regular-lo urgentment per a controlar els preus”

La diputada de la formació d'esquerres ha considerat que “el sistema actual només beneficia a l'oligopoli capitalista que el controla”, per això, per a Blanes “creiem que ha arribat el moment que el PSOE demostre que prefereix garantir els drets bàsics de les famílies abans que garantir-se les portes giratòries a si mateixos”, en aquest sentit, ha dit que “el PSOE ha de complir amb els seus compromisos amb el Govern de coalició de l'estat espanyol i treballar en el disseny un nou model de mercat elèctric que controle els preus i evite pujades injustificades” i ha afegit “però no podem quedar-nos ací, és fonamental que a curt termini l'Estat intervinga els preus del sector energètic durant l'estat d'alarma, i que a mitjà termini es cree una empresa pública d'energia estatal per a competir amb l'oligopoli privat, per exemple, recuperant per al públic empreses malvenudes a capitals estrangers com Endesa”. Per a la diputada “aquesta és l'única manera eficaç de protegir a les famílies de treballadores i treballadors del fred enfront dels abusos de les elèctriques”, ha afirmat. 

Finalment, la portaveu adjunta ha manifestat que “el que ha ocorregut aquests dies és molt sospitós i per això treballarem perquè la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència, com a organisme regulador i supervisor del sector energètic, òbriga una investigació en la qual es dilucide si les elèctriques han dut a terme actuacions abusives per a pujar el preu de la factura de la llum”.



Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon