Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Riba-roja presenta la segona publicació d'arbratge monumental i singular

Actualment hi ha catalogats en el terme municipal 46 exemplars amb un elevat valor ecològic.

L'Ajuntament de Riba-roja de Túria ha presentat aquest matí en el segon volum del catàleg d'Arbratge Monumental i Singular, elaborat pels especialistes en botànica i paisatgisme, Antonio José Morales Hernández, Marcos Morales Peláez, Ricardo Barberá Soriano i Raquel Herreros García.

La publicació inclou 19 nous exemplars, amb una protecció genèrica o expressa en funció de les característiques de cadascun d'ells, que se sumen als 27 que els autors ja van recollir en el primer lliurament. Els 46 exemplars formen part ja del Catàleg d'Arbres Monumentals de la Comunitat Valenciana, dependent de la Conselleria de Medi Ambient.

En la primera publicació presentada en 2016 es van publicar els 26 primers exemplars que van quedar protegits per la seua monumentalitat i van passar a formar part del catàleg de la Comunitat Valenciana. Es van catalogar onze arbres com a «monumentals» i altres quinze com «d'interés local» per a evitar que se'ls fera qualsevol mal en una possible actuació urbanística.

Aquest nou lliurament inclou diversos exemplars localitzats en la Bassa de Poio, un espai d'alt valor ecològic, com ara  una palmera datilera, dos pins pinyers, dos xiprers de Cartagena, dos pins blancs, un xiprer fúnebre i dos casuarinEs, així com un xop negre de "Els Pous", un pi canari en el Barranc dels  Moros i dos xops negres, en el Camí Rambla Redona i a l'Esplanada del riu.

En la publicació s'inclouen a més els quatre arbres monumentals localitzats en el barranc de Porxinos, que es van incloure el catàleg d'arbratge monumental local en 2018 després de la seua aprovació per ple. La singularitat d'aquests quatre exemplars s'accentua en la seua antiguitat ja que ronden o superen, segons els casos, els 350 anys d'edat.

La iniciativa s'emmarca en el programa EcoRiba, com una de les seues línies estratègiques dins del vessant educatiu i de difusió del patrimoni natural de Riba-roja. A més suposa un impuls al turisme a través de les Ecorutes Saludables.

L'Ajuntament de Riba-roja de Túria ha realitzat un notable esforç aquests últims anys respecte a la gestió de l'arbratge en el municipi, clau per a la lluita contra el canvi climàtic, la conservació de la biodiversitat i com a part fonamental de la solució per a reduir la presència del CO2 en l'atmosfera.

El Pla Estratègic de l'Arbratge 2030 recull el compromís de plantació de 2030 arbres en resposta als efectes produïts pel canvi climàtic i els incendis esdevinguts en l'Amazonía i a Austràlia, així com l'incendi que va patir el Parc Natural del Túria el passat 6 de març. A aquest pla s'uneix la iniciativa "Un Arbre per Europa" o la repoblació de les zones d'apadrinament del Parc Natural.

L'alcalde de Riba-roja, Robert Raga ha destacat, "aquest important treball de catalogació que ha permés garantir la protecció d'aquests 46 exemplars d'alt valor ecològic, al mateix temps, que posa a la disposició de la ciutadania un document que permetrà difondre i contemplar a través d'una ruta global la riquesa ambiental de l'arbratge local".


Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon