Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

El Plenari de Riba-roja aprova donar suport al poble Sahrauí davant l'agressió del Marroc, a proposta de l'Esquerra

En una moció debatuda i aprovada en el ple d'ahir 14 de desembre amb els vots favorables del promotor - L'ESQUERRA -, i  també de PSPV.PSOE, COMPROMIS i PODEM i els vots en contra del PP, C's i Vox. El Ple de Riba-roja es va expressar donant suport  al poble Saharauí després de la nova agressió militar provocada pel Marroc i sol·licitant del govern de l'Estat inciatives per a promoure davant l'ONU  un enviat especial que substituïsca al que va dimitir per problemes de salut.

En la moció presentada pel representant de l'Esquerra, Rafa Gómez Muñoz,  s'entén que l'estat espanyol no pot eludir la responsabilitat històrica enfront del dret d'autodeterminació del poble Sahrauí i que per tant ha d'instar davant l'ONU solucions al conflicte que ha provocat l'agressió del Regne del Marroc.

Riba-roja es troba agermanada amb el poble sahrauí Ben Zaran i va ser subscrit precisament, per Rafa Gómez - en representació del municipi, al febrer del 2019,  la foto que acompanyem

Per això acaba sol·licitant que: 

1.- L'Ajuntament de Riba-roja de Túria, expressa el seu suport i solidaritat amb el Poble Sahrauí davant l'agressió marroquina que viola les fronteres i els Acords de Pau establits en 1991 i suposa a més una ruptura de l'alto el foc.

Expressem igualment el nostre compromís amb la causa sahrauí i el nostre convenciment del seu dret irrenunciable a l'exercici del dret d'autodeterminació, que ja no pot esperar més.

2.- Demanar a l'Estat Espanyol, que inste al secretari general de l'ONU, António Guterres, al nomenament d'un enviat o representant Especial per al Sàhara Occidental, imprescindible per la responsabilitat que té sobre l'organització del referèndum, assistit per MINURSO.

L'anterior representant Especial, Horst Koelher, va dimitir per motius de salut al maig de 2019 i des de llavors l'ONU porta un any i mig sense nomenar un enviat especial, tot i que el seu paper és importantíssim per a reactivar el referèndum. Durant el mandat de l'expresident alemany Koehler, es van celebrar dues reunions d'acostament entre les parts a Ginebra, al desembre de 2018 i maig de 2019.

3.- Demanar a l'Estat Espanyol, que inste a l'ONU i a la MINURSO a la seua implicació en el conflicte del Guerguerat i en el restabliment de l'alto el foc perquè els enfrontaments no deriven en una situació de conflicte armat o fins i tot de tornada a una guerra oberta.

4.- Demanar a l'Estat Espanol, perquè inste al seu torn a l'ONU a complir la resolució 690 del Consell de Seguretat de 29 d'abril de 1991 que dóna el mandat a la MINURSO a l'organització d'un Referèndum durant l'any vinent 2021, amb l'establiment d'un calendari i sobre la base del cens publicat en el seu moment per l'ONU. Així mateix s'han de decidir els funcionaris, tropes i fons suficients, per a la seua celebració amb garanties democràtiques i absoluta transparència.

5.- Instar al govern espanyol perquè com a potència administradora que té pendents responsabilitats històriques, col·labore i contribuïsca a la celebració del referèndum i continue promovent una actitud de diàleg i calma entre les parts, per a frenar l'escalada de tensió, per a la no agudització del conflicte i la tornada a l'Alto-el-foc.




Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon