Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

A proposta de un veí Bétera aprova una moció per a retre homenatge als veïns presoners en els camps de concentració nazis

L'únic regidor que va votar en contra el de Vox, segons informa Betera.com

Bétera va aprovar aquest dilluns una moció, presentada pel veí Jorge A. Alonso, per a retre homenatge el 28 de març de 2020 als quatre veïns del municipi que van estar presoners en els camps de concentració nazis i una placa en un carrer o parc públic amb els seus noms, així com exposició fotogràfica.

Segons va llegir la secretaria del ple, aquesta moció contempla “la realització d’un solemne acte d’homenatge el pròxim 28 de març de 2020, dia de les víctimes de la Guerra Civil i el Franquisme, en reconeixement i reparació moral als veïns de la localitat que van estar presoners en els camps de concentració nazi”.

Així mateix, es proposa la “col·locació d’una placa commemorativa en un carrer o parc públic amb els seus noms, herois en els camps de concentració nazis”.

D’altra banda, l’Ajuntament de Bétera realitzarà una exposició fotogràfica amb la finalitat de “donar a conéixer la crua realitat de la deportació i internament en els camps de concentració i l’extermini del tercer Reich”.

Aquesta moció també pretén que “quede eterna memòria del seu record per a honrar el seu defensa de les llibertats i de la República i perquè mai tornen a repetir-se els fets que van donar lloc a les seues morts”. Qui presenta aquesta proposta indica en el text que “compta amb l’esperança que se siga capaç de rememorar sense rancors, ni ressentiments o odis perquè sols així s’haurà recuperat de veritat una memòria que romania dividida”.

Finalment, en el document també consta el “donar trasllat de notificar els acords de la present moció als familiars de les quatre víctimes”.

Seguidament a la lectura dels acords, l’Alcaldessa de Bétera Elia Verdevío va anunciar la seua votació. No obstant això, el Portaveu de Vox Fidel Valcarce va intentar intervindre abans, però Verdevío li va recordar que “en Junta de Portaveus es va acordar que no hi hauria intervencions i vosté també forma part d’aquesta junta. Estem respectant totes les forces polítiques el no intervindre. Per tant, no li donaré la paraula”.

Després d’aquesta xicoteta interrupció, la moció va ser aprovada per part de l’equip de govern (PP, Ciutadans i Mas Camarena-Torre en Conill), PSPV-PSOE i Compromís. Vox va votar en contra perquè, segons va declarar el seu portaveu posteriorment a l’equip de Betera.com: “creguem que la Llei de Memòria Històrica no pretén que es reconega a les dos parts per igual. Perquè igual van patir uns que altres i hi ha víctimes d’ambdós parts”.

Posteriorment, en el torn de precs i preguntes dels veïns de Bétera, va intervindre la persona encarregada de presentar aquesta moció (Jorge Alonso). Aquest va agrair la votació a favor de part de la corporació i va explicar que es ficava a disposició de la corporació municipal per poder fer l’exposició commemorativa citada en el document. D’altra banda, va lamentar que hi haguera un vot en contra “perquè també vaig estudiar prèviament si hi havia un ciutadà de Bétera en la ‘división azul’ però no va ser el cas”.

El veí que proposa un historiador.

L'historiador local i antic professor Jorge Alonso va descobrir la destinació d'aquests quatre veïns de Bétera i ha promogut els actes d'homenatge aprovats per tots els grups polítics de l'Ajuntament (PP, PSOE, Compromís, Cs, Mas Camarena-Torre En Conill) , malgrat el vot negatiu de la ultradreta. La moció “pretén recordar, divulgar i retre homenatge als quatre *beteranos oblidats que fa setanta-cinc anys van estar en els camps de concentració nazis (Mauthausen, Gusen, Dachau i Buchenwald). Persones que han de romandre en la memòria ciutadana. El record d'aquests "beteranos" que per qüestions polítiques i per defensar la causa republicana van ser víctimes del feixisme i nazisme.”



Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon