Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Segons l'Alcalde de l'Eliana, Salva Torrent, la recepció de les obres de la Desnitrificadora podríen estar a punt de desbloquetjarse

Els veïns ja poden verificar el cost que assumiran en el rebut pels 7.278.102 euros que assumirà l'Ajuntament.

L'Eliana està patint, com quasi tota la comarca, un altre repunt d'excessos de nitrats en el subministrament d'aigua potable. Fins al punt que ha rebut instruccions l'empresa subministradora per a notificar als veïns afectats  les recomanacions de l'OMS sobre aquest tema.

La solució de tots aquests problemes els  esperen quan l'enorme obra de la Desnitrificadora siga lliurada al municipi. Però el problema és la discussió sobre el valor real d'aqueixes obres entre el municipi i l'administració en general, amb l'empresa ACUAMED que ha realitzat les obres i té l'adjudicació. 

Estem parlant de costos d'entre 15 i 16 milions amb diferències importants per sobrecost

Repercussió del sobrecost als veïns

Sobre aquestes quantitats l'Ajuntament haurà d'assumir quasi la meitat del seu cost, per la qual cosa el càlcul del valor definitiu és important perquè pot ser repercutit als veïns. En el pròxim consell general de ACUAMED s'inclourà en l'ordre del dia l'aprovació de l'addenda definitiva al conveni on es xifra l'import de la inversió a assumir per l'Ajuntament en 7.278.102,26 euros, quantitat derivada de l'acord aprovat per unanimitat de tots els partits en el ple de l'Ajuntament a l'octubre de 2012.

Història de les obres:
Segons l'Alcalde de l'Eliana, Salva Torrent: "els últims esdeveniments, després del canvi produït en el Govern d'Espanya i el nomenament d'una nova ministra per a la Transició Ecològica, haurien desbloquejat l'assumpte. Després de quasi 7 anys d'una llarga travessia d'infructuoses negociacions amb l'empresa pública ACUAMED i l'antic Ministeri de Medi ambient, el primer edil de la localitat es va mostrar molt optimista davant la nova situació amb les següents paraules: “des del gabinet del Ministeri per a la Transició Ecològica consideren com a l'engegada de la planta que porta finalitzada des de 2011, sembla que aquest govern sí considera important obrir la planta i posar fi al problema dels nitrats”.

En la seua intervenció al Ple del 28 de juny, Torrent, va recordar els esdeveniments més destacats d'aquests últims anys. 

El 3 de març de 2006 es va signar un conveni per a la construcció de l'esmentada obra entre l'empresa pública i l'Ajuntament de l'Eliana.
El 28 de desembre de 2007, ACUAMED publicava la convocatòria de l'adjudicació de l'obra “reforçament del sistema de proveïment de l'àrea metropolitana de València i el Camp de Morvedre", recollida en la Llei 11/2005, corresponents al projecte constructiu de la planta desnitrificadora de l'Eliana amb un termini d'execució de 18 mesos.

Les obres començaren el 26 d'abril de 2008 i abans de la seua finalització, l'Ajuntament de l'Eliana ja va denunciar a ACUAMED davant l'Audiència Nacional per les obres de construcció de la planta. L'Ajuntament es va mantenir inflexible a l'hora de reconéixer els costos definitius que l'empresa pretenia repercutir a tots els veïns del municipi. Malgrat els innombrables requeriments a Acuamed perquè justificara els costos de construcció -el primer data d'octubre de 2009- l'empresa pública no va presentar l'addenda núm.1 al conveni de 2006 fins al 19 de desembre de 2011, detallant el cost de les obres que ascendien a 16.383.665,04 euros, segons els registres comptables de Acuamed. Cal ressenyar que l'addenda va haver de, conforme a l'arreplegat en el conveni inicial, presentar-se una vegada redactat el projecte, concretant les obligacions a assumir per cadascuna de les parts. No obstant açò, aquesta no es va presentar fins que van finalitzar les obres.

L'Ajuntament sempre ha argumentat davant de l'empresa pública que el cost real de la planta, d'acord amb els informes tècnics, factures presentades i documents justificatius aportats per aquesta ascendeix a 15.646.930,86 milions d'euros.

El 26 d'octubre de 2012, el Ple de l'Ajuntament de l'Eliana va adoptar per unanimitat no aprovar i, per tant, no subscriure l'addenda presentada per ACUAMED. A més, van sol·licitar a l'empresa pública l'engegada de la planta el més prompte possible, mentre es resolia el cost a imputar a cadascuna de les parts.

Des d'aqueix moment, els ministres Arias Cañete i García Tejerina que mai van rebre a l'Ajuntament de l'Eliana, l'operació Frontino (18 de gener de 2016) amb 13 detinguts, entre ells, el Director General de ACUAMED, o el constant canvi d'interlocutors per a intentar engegar la planta de l'Eliana.

Durant aquests anys, l'Ajuntament ha requerit, constantment, l'engegada de la planta, al·legant raons de salut pública davant l'increment en la presència de nitrats en l'aigua, sense ser ateses aquestes propostes.

Després del nomenament del nou govern, la mateixa setmana, l'alcalde de l'Eliana es va posar en contacte amb la nova ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, perquè intercedira en aquest conflicte que està afectant als veïns i veïnes de l'Eliana.

La resposta va ser immediata, el secretari d'estat de medi ambient, Hugo Morán, es va posar en contacte amb l'alcalde de l'Eliana, Salva Torrent, qui li va confessar: “és el primer assumpte que aborde després del meu recent nomenament i aquesta és la primera telefonada com a secretari d'Estat, es tracta d'un assumpte prioritari per a la Ministra” ha confirmat aquesta trucada el primer edil de l'Eliana.

L'Ajuntament de l'Eliana ha proposat al ministeri constrényer a ACUAMED a signar l'addenda a la menor brevetat i obrir la planta desnitrificadora amb caràcter urgent.

En el pròxim consell general de ACUAMED s'inclourà en l'ordre del dia l'aprovació de l'addenda definitiva al conveni on es xifra l'import de la inversió a assumir per l'Ajuntament en 7.278.102,26 euros, quantitat derivada de l'acord aprovat per unanimitat de tots els partits en el ple de l'Ajuntament a l'octubre de 2012.

L'Ajuntament ha posat a la disposició de tota la ciutadania un simulador en la pàgina web municipal, per a conèixer l'import previst en el rebut bimestral, en el moment entre en funcionament la Planta Desnitrificadora. També s'informa de l'estalvi al bimestre i anual que suposaria consumir aigua de l'aixeta en lloc d'aigua embotellada. Igualment s'informa de l'estalvi resultant de no haver d'adquirir un descalcificador i del seu manteniment, en el cas que s'opte per aquesta opció, atès que la Planta Desnitrificadora reduiràels nitrats a la meitat



Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon