Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

La Diputació llança una nova convocatòria d’ajudes amb 6 milions d’euros per a que els municipis valencians milloren la xarxa hidràulica


El canvi climàtic, que provoca variacions extremes al clima com pluges torrencials o sequeres prolongades, és un dels principals motors de la desertificació i combatre’l es fa necessari per evitar l’avanç d’aquest fenomen. L’abandonament de les terres, al seu torn, i l’escassa conservació d’aquestes zones són altres dels factors clau que posen en risc el sòl.

La Diputació llança una nova convocatòria d’ajudes amb 6 milions d’euros per a que els municipis valencians milloren les canalitzacions d’aigua potable i reduïsquen les pèrdues de la xarxa hidràulica

La Diputació de València contra la sequera

La corporació provincial ha encetat una nova convocatòria de subvencions encaminada a la lluita contra la sequera durant els exercicis 2018-2019 que estarà dotada amb 6 milions d’euros per a permetre que els municipis millores les seues instal·lacions de canalització d’aigua potable. Amb aquest pla, la Diputació vol reduir les pèrdues d’aigua a la xarxa hidràulica, que actualment es situen al voltant del 50%.

El diputat Josep Bort ha destacat que “a la Diputació treballem també en el suport a municipis més menuts que gestionen de manera directa l’aigua, i com no, en animar i ajudar als municipis valencians a seguir la tendència mundial de gestió de l’aigua, que no és altra que la seua remunicipalització”. “Treballem pensant en oferir a la ciutadania un servei públic de qualitat i no en un compte de resultats”, ha afegit.

L’aigua és un bé escàs i fer-ne un bon ús és fonamental. Per a això, la Diputació finançarà fins un 90% de cada actuació de millora amb un pressupost màxim de 100.000 euros, i prioritzarà aquells municipis que hagen realitzat un treball de detecció i correcció de fugues a la xarxa d’abastiment.

La institució, amb això, vol donar resposta a la sequera a llarg termini. Amb aquest pla es podran executar obres i/o actuacions relacionades amb el subministrament d’aigua, nous dipòsits i millora dels existents, automatització i telecontrol de les instal·lacions, actuacions per al control de pèrdues a les xarxes de subministrament, instal·lació de comptadors i equips de control de cabdals i pressions, i la construcció de sistemes d’emmagatzematge o drenatge que permeten l’ús de recursos hídrics alternatius mitjançant la regeneració i/o la reutilització de l’aigua per als usos permesos.

Situació especial

La Comunitat Valenciana presenta un risc mig-alt de desertificació i es troba en una situació d’alta vulnerabilitat per l’empobriment i pèrdua de sòl. Així ho indiquen les últimes dades del Ministeri de Medi Ambient, que també assenyalen el sud-est de la península ibèrica com la zona amb major risc de patir aquest fenomen. En el Dia Mundial per combatre la Desertificació i la Sequera, la Diputació de València reafirma el seu compromís amb les polítiques responsables i sostenibles per cuidar el medi ambient, i llança una nova línia d’ajudes als municipis de les comarques valencianes per combatre aquest fenomen i millorar la xarxa de distribució d’aigua potable.

El diputat de Medi Ambient, Josep Bort, ha ressaltat la importància d’aplicar polítiques per fer front a aquest procés, i ha subratllat que “durant massa anys, els governs locals hem abandonat sistemàticament les nostres competències sobre serveis públics bàsics. És més, estes competències exclusives les hem anat abandonant per finançar la prestació o construcció d’altres infraestructures o serveis en els que, en molts casos, era més important tallar una cinta i descobrir una placa en un acte d’inauguració que lluitar contra el malbaratament i la contaminació”.

“A l’àrea de Medi Ambient estem preocupats per la necessitat de realitzar millores en la gestió del cicle hidràulic dels nostres municipis, i estem treballant en l’establiment d’unes noves línies de subvenció per a realitzar infraestructures i instal·lacions amb l’objectiu de millorar rendiments i qualitat”, ha explicat el diputat.

La desertificació és un procés de degradació del sòl que es produeix a zones àrides, semiàrides i subhumides seques del planeta. No es tracta de l’avanç dels deserts, sinó de l’empobriment i la pèrdua de sòl en aquells ecosistemes on les activitats humanes, com el mal ús de la terra, o altres factors com les variacions climàtiques produeixen el seu empobriment.

L’Organització de les Nacions Unides calcula que un terç del planeta està en risc de patir aquest procés i, segons les seues dades, 250 milions de persones pateixen cada dia els efectes de la desertificació i la sequera, i prop de 1000 milions es troben en zones de risc situades en més de cent països. En el cas de la península ibèrica, dos terceres parts de la seua superfície es troben en risc de patir aquest procés.

Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon