Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

El día 8 d'abril Dia Internacional del Poble Gitano a la Comunitat Valenciana, Llíria es converteix en la ciutat que acull els actes

Els actes commemoratius s'iniciaren dijous que ve 5 d’abril amb l'hissada de la bandera romaní a l'ajuntament

Llíria es convertix enguany en la ciutat de la Comunitat Valenciana encarregada d'acollir la celebració del 8 d'abril, Dia Internacional del Poble Gitano. Per a esta ocasió, l'Ajuntament de Llíria, des de la regidoria de Polítiques Inclusives i Benestar Social i en col·laboració amb la Conselleria de Polítiques Inclusives i Igualtat de la Generalitat i l'Associació Gitana Adonay de Llíria, han organitzat una sèrie d'actes per a mostrar el reconeixement de la història, llengua i cultura d'este col·lectiu.

La programació començarà el pròxim 5 d'abril, quan es penjara la bandera gitana en les dependències consistorials, la qual cosa donarà pas a la lectura d'un manifest institucional de commemoració del 8 d'abril.

Eixe mateix dia, a partir de les 18.30 hores, s'inauguraran tres exposicions a l'Espai Jove, que mostraran part de la història i recorregut del poble gitano. “Memòria de la persecució Rroma a Europa”, dissenyada per la Federació Maranatha d'Associacions Gitanes, consta de més de 20 panells monogràfics sobre la història del poble gitano a Europa, dels seus moviments migratoris i persecucions. El públic assistent podrà conéixer a través de textos i imatges les actituds racistes que han patit com a ètnia minoritària i la seua lluita per mantindre unes tradicions i una cultura perseguides. Esta iniciativa, que passarà també per altres municipis valencians i d'Alemanya i França, forma part del projecte europeu Mem-Rrom.

D'altra banda, s'exposarà per primera vegada a la Comunitat Valenciana, el manuscrit d'un salconduit reial cedit per la Biblioteca Nacional i la Fundació del Secretariat Gitano. Es tracta del primer document que existix sobre l'autorització en el segle XV de l'entrada de les persones gitanes en la península.

Així mateix, es presentaran els treballs del I Concurs de Fotografia “Mujer Gitana”. L'Associació de Dones Gitanes Romi organitza esta mostra fotogràfica que permet visualitzar la realitat de la dona gitana de hui en dia, la lluita contra el racisme, la xenofòbia i la defensa per la igualtat de gènere a través de les obres de les pròpies implicades.

Els més menuts també tindran el seu espai en estes jornades, ja que el divendres 6 d'abril a les 11.00 hores es realitzarà el taller infantil “Què és el 8 d'abril?, a càrrec de l'Associació Adonay de Llíria, a l'Agència de Lectura.

Actes 8 d'abril

El diumenge 8 d'abril, dia principal d'esta celebració, donarà començament amb el partit de futbol Sonakai Edeta en el poliesportiu El Canó. Este encontre esportiu donarà pas a les 12.00 hores a l'acte institucional en l'edifici Multiusos, que comptarà també amb l'actuació del programa musical Gipsy Flow, i al que seguirà el concert flamenc del grup “Buen Vall” format per José Antonio Torres, Juan de Pilar i María del Mar.

La programació es tancarà amb la celebració de la cerimònia del Riu al parc de la Bombilla, un acte ple d'emotivitat que consistirà a llançar pètals de flors al llac del parc, com a símbol de prosperitat i es posaran ciris en record dels avantpassats de l'holocaust nazi on van ser massacrades més de 500.000 gitanes i gitanos.


Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon