Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Bétera aprova provisionalment els pressupostos de 2018 amb el vot de qualitat de l'alcaldessa i l'abstenció del regidor no adscrit

Resultat de la votació: Deu vots a favor (sis de Compromís, tres del PSPV-PSOE i un d’Asamblea Bétera Ciudadana),  deu en contra (sis del PP, tres de Mas Camarena-CUBE i un de Ciudadanos) i l’abstenció de Pedro Gallén. A causa de l'empat,  l'alcaldessa va haver d'utilitzar el vot de qualitat per aprovar uns  pressupostos que tenen una important despesa social.

Amb açò queden provisionalment aprovats els pressupostos que seran publicats i pendents de possibles reclamacions durant quinze dies. 

Fins a l'últim moment es mantingué la incògnita sobre l'aprovació dels pressupostos del 2018 en el ple extraordinari convocat el 23 d’abril. Al vot en contra del Partit Popular, que críticà les externalitzacions, les despeses en plans d'ocupació i el fet que no s'haguera tingut en compte les opinions dels ciutadans, se sumà la negativa de Mas Camarena- CUBE per l'escasa inversió en les urbanitzacions i la de Ciudadanos, que també considerà excessiva la despesa en algunes partides. El regidor no adscrit, Pedro Gallén, va insistir en la supervisió dels treballs encarregats per l'ajuntament i en una major austeritat, però decidí abstindre's pel bé del poble. L’oposició votà en contra, llevat del regidor no adscrit, que optà per l’abstenció. Davant l’empat, decidí el vot de qualitat de l’alcaldessa, Cristina Alemany, que permeté tirar endavant els pressupostos.

 


Crítiques del PP, de Ciudadanos de MAS Camarena - CUBE i del regidor no adscrit

Elia Verdevío (PP) preguntà per les despeses previstes en estudis i informes tècnics a un any de les eleccions: “De veritat pensen que els portaran a terme? I no eren vostés defensors de la gestió pública?”  Verdevío considerà excessiva la partida per a plans de treball, i criticà que hagueren oblidat les ajudes sanitàries als treballadors municipals, així com que no es tinguera en compte els veïns per a l’elaboració dels pressupostos: “On està la transparència i la participació ciutadana? El PP els va demanar coherència i que aprovaren els pressupostos a temps, i en un ple ordinari, com vostés demanaven quan estaven en l’oposició”.
A més, preguntà per l’augment d’ingressos per llicències d’obres: “És perquè n’hi ha més o per la pujada de les taxes urbanístiques?” Finalment, acusà que no s’abaixara l’IBI com s’havia aprovat en un ple anterior, que eren uns pressupostos que no tenien en compte els ciutadans, i que per tot això votaven en contra.
Des de Compromís se li respongué que “quan es fan moltes inversions, es necessiten molts projectes, i és impossible amb el personal que tenim. Pel que fa als treballadors de l’ajuntament, estem restituint-los la jornada al màxim; després podrien arribar les ajudes sanitàries. Enric Álvarez reconegué que “és una assignatura pendent fer els pressupostos més participatius; almenys espere aconseguir-ho en els últims”.

Neus Sánchez, regidora d’Urbanisme, explicà que el personal del seu departament s’havia reduït molt respecte als anys del boom de la construcció i que no tots els estudis eren per a projectes. D’altra banda, confirmà que des del segon trimestre del 2017 havien eixit promocions de vivendes i que per a enguany n’hi hauria més.
Enric Álvarez li recordà a la regidora popular que “podem proposar totes les baixades però no depén de nosaltres; presente una moció perquè es flexibilitze la regla de despesa que l’aprovarem. Si no fem cas a Montoro, i se’ns aplica en pla d’acció financera per incomplir-la, el càstic seria molt pitjor que el que poguérem haver abaixat l’IBI. 

L’alcaldessa, Cristina Alemany, recordà que “quan parlem de plans d’ocupació, de subvencions, de majors inversions en infraestructures i serveis a la ciutadania, sí estem pensant en les persones”. 

Crítiques de MAS Camarena -CUBE

Salvador Beltrán convidà l’equip de govern a “reflexionar sobre la concepció de poble que tenen: “Hi ha una diferència fonanental entre el centre, que és com un forat negre que absorbeix tots els recursos, i  les urbanitzacions. Posà com a exemple el camí de Paterna, on no tenen enllumenat públic. Criticà que només un 3% de les inversions es destine a les urbanitzacions. I recordà que la partida per al Centre Cívic és nul·la. “És una autèntica agressió de voluntat política. Dels 20 milions, la participació en urbanitzacions… ni mitja ni cap”. “Si els ingressos es pogueren zonificar, vorien que les urbanitzacions  aporten entre un 40 i un 50%, cosa que ja saben i no volen dir. No estem en la partida de les despeses i no es poden imaginar la nostra impotència per la seua arrogància distributiva”.

Enric criticà l’exposició de Salvador Beltrán “qui es fa la víctima, o gasta el to de broma o elucubra sobre el que pensem la resta”. Neus Sánchez rebutjà que no es tinguera en compte l’opinió dels veïns del Camí de Paterna:”Tenim reunions periòdiques amb ells. Però és una unitat d’execució pendent d’urbanitzar. I n’hi ha altres 23 que s’han pagat la llum. Per què unes sí i altres no? A més, seria il·legal”. Salvador considerà que es podria col·locar un enllumenat provisional fins que hi haugera una solució definitiva: “Posar llums solars que després l’ajuntament recupere”.

Crítiques de Ciudadanos

Entre altres crítiques, Eva Martínez considerà excessiu el pressupost per a condicionar el Saló de Plens (100.000€), les despeses en informàtica, en la piscina coberta, i recordà que la seua major reivindicació era la “millora de la carretera del Paternero -entre Bétera i Mas Camarena- que no és la que mereixen els veïns”. Així mateix, lamentà la falta de voluntat negociadora del govern i que  no s’haguera reduït l’IBI. Enric Álvarez assegurà que l’havia convidat a negociar, com en l’any anterior, “però vosté va posar una conditio sine qua non, que no és la millor predisposició per a dialogar”. De nou, en el tema de l’IBI, preguntà a la regidora de Ciudadanos si volia posar en perill l’estabilitat pressupostària, “perquè seria pijtor el remei que la malaltia”.

Crítiques del regidor no adscrit

Pedro Gallén va repassar diverses àrees, des de la falta de tècnics en l’ajuntament i d’un reglament de llocs de treball (“tres anys debades en gestió de personal”) i criticà la falta de supervisió i d’informes que constataren que els servicis que es paguen, es fan bé  (neteja i manteniments d’edificis públics, treballs de Garbialdi, conservació de zones verdes, etc. “En sa casa no pagarien sense comprovar que s’haguera acabat la faena”. Insistí en que calia un pla per a estalviar en l’enllumenat públic i en que s’estaven gastant massa diners en el sanejament del clavegueram i en la neteja i manteniment de’edificis públics. També s’estranyà per la partida destinada a sopars i dinars.

Assegurà que s’abstindria en la votació per a donar continuïtat al creixement del poble, però que en absolut es tractava d’un xec en blanc, i que vigilaria de prop les accions del govern.  

Des de Compromís, li comunicaren que el contracte de neteja ja està licitat, que el pressupost de la partida de festes a la qual es refería s’havia reduït en 5.000€ ja feia dos anys, i que des d’aleshores s’havia mantingut, i que els dinars i sopars eren els que s’havien oferit als voluntaris de Protecció Civil, així com a la Policia Local, per treballar en Nadal i Cap d’Any. I en tot cas, li agraïren al regidor no adscrit l’abstenció perquè els pressupostos pugueren eixir endavant. 

Resultat de la votació: Deu vots a favor (sis de Compromís, tres del PSPV-PSOE i un d’Asamblea Bétera Ciudadana),  deu en contra (sis del PP, tres de Mas Camarena-CUBE i un de Ciudadanos) i l’abstenció de Pedro Gallén.
A causa de l'empat,  l'alcaldessa va haver d'utilitzar el vot de qualitat per aprovar uns  pressupostos que tenen una important despesa social.

Amb açò queden provisionalment aprovats els pressupostos que seran publicats i pendents de possibles reclamacions durant quinze dies.


LES XIFRES Els ingressos estimats són:
Capítol Denominació Import
Capítol I Impostos directes 11.215.608,14€
Capítol II Impostos indirectes 400.000€
Capítol III Taxes preus públics i altres ING 2.122.000€
Capítol IV Transferències corrents 5.744.982€
Capítol V Ingressos patrimonials 143.290€
Capítol VI Alienació inversions reals 600.000€
Capítol VII Transferències de capital 0€
Capítol VIII Actius financers 50.000€
Capítol IX Passius financers 0€
TOTAL

20.275.880,14€

Les despeses pressupostades són:
Capítol Denominació Import
Capítol I Despeses de personal 8.451.012,63€
Capítol II Despeses béns i serveis corrents 8.740.001,51€
Capítol III Despeses financeres 100.400€
Capítol IV Transferències corrents 992.221€
Capítol V Fons de contingències i altres imprevistos 104.000€
Capítol VI Inversions reals 1.838.245€
Capítol VII Transferències de capital 0€
Capítol VIII Actius financers 50.000€
Capítol IX Passius financers 0€
TOTAL

20.275.880€

Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon