Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

"Coets, la nit màgica de Bétera" és el nom del documental que divendres dia 2 de març es va projectar a la Casa de Cultura de Bétera amb gran èxit

Un testimoni visual impactant que ja es va presentar a Fitur al gener i que ara han pogut gaudir els veïns i veïnes del poble. El curtmetratge de Troppomedia té darrere un gran treball de documentació que es traduïx en valuoses declaracions i imatges impagables. En acabar el passe, els espectadors aplaudiren emocionats i tots coincidiren a dir que se'ls havia fet curt.

"Els beterans i beteranes hem d’estar orgullosíssims de tindre a Bétera esta festa on la pólvora és la protagonista. D’haver mantigut al llarg de tants anys esta festa als nostres carrers. Ara bé, crec que resulta imprescindible perquè perdure molts anys més, que les penyes coeteres continuen el camí que fa uns anys iniciaren, com també el suport de les persones particulars que estimen el coet i, sobretot, que entre totes i tots apliquem coneixement i respecte, perquè sense estos dos elements resultarà quasi impossible que les generacions futures ho puguen viure i veure en directe". Estes eren les paraules de l'alcaldessa de Bétera, Cristina Alemany (Compromís) per a introduir el documental, no sense abans haver agraït tantíssimes persones el seu esforç i la seua col•laboració per a fer possible este curtmetratge.

"Coets, la nit màgica de Bétera" recull el testimoni de veïns, penyes coeteres, reporters, pirotècnics i de molts altres que fan possible que la festa continue viva, així com el procés de l'elaboració dels diferents tipus de coets, l'arreplega i distribució de la pólvora en les penyes i les reunions amb la policia per a garantir la màxima seguretat. Tampoc no oblida l'entrega dels veïns i veïnes que any rere any protegixen a consciència les seues vivendes, i la preparació dels coeters perquè la roba -i el casc- reduïsquen al màxim les possibilitats de cremar-se.

Entre moltes altres, recull la visió de Vicent Bes, "Cameta", reporter gràfic que es mou entre els coets com un fester més: "La gent a les cases també ho disfruta; sense ells no seria igual. En estos temps de presses, és el moment que els coeters diuen 'hui és el meu dia, hui ho creme tot' i quan acaba la nit i desperta el dia, hi ha eixa sensació d'estar content però despagat, perquè s'ha acabat. I la il•lusió perquè continue un any més".

Un documental que podran vore els visitants al Museu de les Festes i Tradicions de Bétera, com una part imprescindible de la festa de les alfàbegues, junt amb el ball, el cant d'estil i les pròpies alfàbegues. Javier Álvarez-Solís, guionista i director del documental, rebia les felicitacions dels espectadors, la majoria dels quals es quedaren a l'auditori a comentar la projecció.
gran part del Consistori a la estrena

Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon