Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Llíria. Vilamarxant....

Opinió
Opinió
Opinió
Opinió
Opinió
Suscríbete y recibe las novedades
Correo:

Pots buscar

Els museus de la Diputació col.laboren amb la 'Viquipèdia' per a apropar els seus fons i continguts a la ciutadania

    Els contenidors culturals dependents de l’Àrea de Cultura incrementen la seua presència online amb recursos de qualitat generats a partir dels materials derivats d’exposicions i publicacions

    Xavier Rius: «El coneixement no és propietat de ningú, per això donem suport a una plataforma com Viquipèdia, dedicada a socialitzar i difondre el saber»

L’Àrea de Cultura de la Diputació de València ha consolidat al llarg d’aquests dos últims anys la seua aposta d’obrir les portes i fons dels museus a la xarxa, a través de l’enciclopèdia online Viquipèdia. Una col·laboració amb Amical Wikimedia iniciada durant la tardor del 2015 i que ha comptat amb el treball de Francesc Josep Fort, primer viquipedista resident de tota la Comunitat Valenciana, en un projecte que va començar amb la Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia i que posteriorment s’ha exportat a la resta de museus i centres d’estudis: el Museu Valencià de la Iŀlustració i de la Modernitat (MuVIM), el Museu de Prehistòria de València i la Institució Alfons el Magnànim – Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació. 

El diputat de Cultura, Xavier Rius, ha remarcat que a la nostra societat «som allò que editem» i ha explicat que «el coneixement no és propietat de ningú, i els principis amb els quals treballa la Viquipèdia venen a obrir encara més el sentit integrador i socialitzador d’aquest enorme finestral», ha incidit.

Aquesta col·laboració està permetent el desenvolupament d’un ‘viquiprojecte’, mitjançant el qual els diferents museus i centres d’estudis dependents de l’Àrea de Cultura estan incrementant la seua presència i compartint els seus continguts a l’enciclopèdia online més consultada. En conseqüència, en l’actualitat es pot tenir accés a molta més informació sobre jaciments, arqueologia, autors i cultura valenciana, entre d’altres. Uns recursos que s’acompanyen d’imatges extretes dels mateixos fons bibliogràfics i documentals dels centres expositius.

D’imatges a música popular

La relació entre Amical Wikimedia i els museus ha fet possible la celebració de ‘viquitrobades’ al Museu Valencià d’Etnologia –la primera en territori valencià– i el MuVIM. Es tracta de cicles de conferències i debats, pensades de forma col·laborativa, que comptaren amb les aportacions dels més de mig centenar d’editors de Wikipedia, bibliotecaris i personal de museus i centres d’estudis que hi assistiren.

Així mateix, s’ha engegat la convocatòria mundial del concurs Wiki Loves Monuments, un certamen fotogràfic que persegueix disposar d’instantànies –lliures de drets– de tots els monuments d’arreu del món. Seguint aquesta línia, durant el present exercici s’han impulsat diversos premis temàtics a Wiki Loves Folk, aconseguint reunir més de 500 fotografies del concurs d’instantànies falleres. Una iniciativa que es complementa durant aquest estiu amb una nova convocatòria de fotografies relatives a la celebració de les festes patronals als municipis valencians.

En aquests dos anys de treball en aquest camp la Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia ha compartit 675 imatges, s’han obtingut prop d’un miler arran els diferents concursos convocats i s’han aconseguit ampliar desenes d’articles d’aquest centre.

A més, en col·laboració amb l’Arxiu de Requena s’ha alliberat el fons audiovisual de l’expert en musica tradicional valenciana Fermín Pardo, integrat per un total de 390 cintes de cassette digitalitzades amb patrimoni oral-musical del nostre poble. Els fitxers s’han convertit al format ogg (llicència lliure) per tal que estiguen accessibles de forma online i a través de Wikimedia Commons, plataforma multimèdia de lliure accés als continguts.

Prehistòria i Il·lustració

Des de que s’iniciara la col·laboració entre Amical Wikimedia i el Museu de Prehistòria de València s’han alliberat imatges del catàleg i del fons fotogràfic, la major part en blanc i negre, relatives a les primeres excavacions realitzades pel Servei d’Investigació Prehistòrica, depenent del museu. Materials que han servit per a la difusió dels primers articles relatius al Museu de Prehistòria de València a través de l’enciclopèdia online.

D’altra banda, la tasca desenvolupada al Museu Valencià de la Il·lustració i de la Modernitat (MuVIM) al llarg dels darrers anys en aquest camp ha estat orientada a la seua biblioteca, especialitzada en el coneixement de la Il·lustració i de la Modernitat i que compta amb un original de l’Encyclopédie, l’obra de D’Alembert i Diderot que data del 1751. En aquest sentit, l’objectiu radica en ampliar el coneixement existent envers  la Il·lustració i l’enciclopedisme. Alhora, també s’ha treballat amb els continguts generats a partir de les exposicions temporals del MuVIM, com ara la mostra dedicada a la figura del pintor valencià Francesc Sempere Fernández de Mesa (Albaida, 1915-1996), més conegut artísticament pel pseudònim de Messa.

Institució Alfons el Magnànim

El recent treball conjunt amb la Institució Alfons el Magnànim – Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació ha permès tenir accés a més de 150 instantànies, a més d’efectuar la cobertura de la conferència oferida per part del politòleg i escriptor alemany Raul Zelik, qui participà el passat setembre en una de les edicions dels Debats del Magnànim.

Una col·laboració que, a més, ha possibilitat prestar assessorament a la institució en relació a l’ús de les llicències creative commons per a la nova etapa de la revista Afers. Unes consideracions que també s’han portat a la pràctica per tal d’estandarditzar i difondre els materials confeccionats per part de la Unitat de Normalització Lingüística de la mateixa Diputació de València.

Una realitat a Europa i el món

Les coŀlaboracions entre viquipedistes i entitats culturals, conegudes en la Viquipèdia com GLAM (Galleries, Libraries, Archives and Museums), són una realitat a Europa i la resta del món des de fa anys. Contenidors tan prestigiosos com el MOMA de Nova York, el British Museum, el Palau de Versalles o el Museu Picasso de Barcelona han desenvolupat diversos projectes d’aquest tipus. La seua feina consisteix en organitzar el material didàctic que atresoren les institucions culturals per a generar articles de qualitat, ja siga relacionant-lo directament amb el museu o amb aspectes més concrets tractats en alguna de les seues exposicions o publicacions.

imatge que mostra la viqui/wikipedia

Tags: , ,

Publicat per Àgora CT. Associació Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. No es publicaran els comentaris que porten incrustats enllaços, encara que no estiguen complets. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :